Vegan Mezeler!

Pek kıymetli şikemperverler,

Bugün sizlere yepyeni bir kitaptan bahsedeceğim. İ. Can Şiram’ın “İçiyorsam Sebebi Var Muhabbetiyle Birlikte Vegan Rakı Mezeleri” kitabından…

Yıllar önce, 2009-2010’da Danimarka’da ilk defa Vegan dostlarım olmuştu. Onlarla zaman zaman lezzetli, sağlıklı yemek tartışmaları yapardık. Hiçbir hayvansal gıda kullanmadan iştah açıcı yemekler yapabilmek çok zor olmalı derdim. Tabii bu lafım Türkiye’deki vegan malzeme kısıtlılığından kaynaklanmaktaydı. Hemen kısa bir yazı yazıp sizlere sunmuştum (Vegan Vejetaryen).

Onlar bana veganlığın felsefesini anlatıyor, ben sürekli lezzet-keyif-sağlık takıntılarımı dile getiriyordum. Sağolsunlar arada sırada ziyafetlere çağırarak durumu bizzat vegan yemekleri deneyimleyerek aşmamı sağlamışlardı. Hatta yediğim ve çok beğendiğim bazı tarifleri de hemen bloğumda paylaşmaya çalışmıştım (Musakka-Vegan Vejetaryen Versiyonu ve Çikolatalı Vegan Muffin).

 


Bu geçmişin üzerine, saygı duyduğum ama olmadığım veganlık üzerine kitaplar okumaktan çok mutlu olduğumu dile getirmeliyim. Felsefesi sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor ve gıdalar üzerine yeni tartışmalar, düşünceler doğmasını olanaklı kılıyor.

Şiram’ın elimdeki kitabı konu üzerinde ilk eseri değil. “Vegan Yarim” başlıklı en az bu kitabı kadar sempatik bir çalışması daha mevcut.


Neyse lafı çok uzatmadan biraz “İçiyorsam Sebebi Var”dan bahsedeyim. Önsöz’ünde yazarın da belirtiği gibi, kitap profesyonellere, tamamıyla vegan bireylere odaklı değil. Konuya sempati duyan, şef olmayanlar, ayrıca benim gibi “navegan”ların da beğeneceği içerikte…

Eserde 60 vegan tarif yer alıyor. Tariflerin isimleri büyük ölçüde çok özgün ve gülümsetecek sempatiklikte. “Peh Peh Tempeh” ve “Tavşan Rüyası” gibi… Alfabetik olarak sıralanmış tariflerin aralarında “kalbin gör dediği: vegan olmak…” gibi kısa kısa sohbet yazıları yer alıyor. Son bölümlerden olan ek bilgiler’de ise vegan mutfağın sıklıkla kullanılan bileşenlerini açıklıyor. Bitkisel süt ve vegan yoğurt gibi… Kullandığı ölçü araçları ile pratik ve birim ölçü açıklamaları akabinde, hem kullandığı hem de okuyucuya katkı sağlayacağını düşündüğü kaynakları listeliyor.

Şiram, başlarken kısmında Sait Faik Abasıyanık’ın “Edebi eserler, insanı yeni ve mesut, başka iyi ve güzel dünyaya götürmeye, kurmaya yardım etmiyorsa neye yarar?” sözünden yola çıkarak kitabının “…yeni ve güzel dünyaya ulaşmamıza yardımcı olmasını” diliyor.

Eminim olacaktır, oluyor…

Tavsiye ederim. Afiyetle!


 

İçiyorsam Sebebi Var (Muhabbetiyle Birlikte Vegan Rakı Mezeleri)

İ. Can Şiram

Oğlak Yayınları

2023, ISBN: 978-625-413-033-5

103 sayfa, içindekiler ve kaynakça var.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Çıraklık/Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik