Sorularla Anadolu Üniversitesi Aşçılık Programı


Sevgili Okurlar Merhaba,

Yer yer aşçılık sevdalısı lise öğrencilerinden ve üniversitede bu alanı tercih edecek diğer ilgililerden çok güzel sorular alıyorum. Artık tek tek cevaplamaktansa buraya yazmanın daha işlevsel olacağını düşünüyorum. 
Haliyle bu yazımda, daha sonrasında sorular geldikçe güncellenecek şekilde, sorularla Anadolu Üniversitesi Aşçılık Programı’mızı anlatmaya çalışacağım.Dilerim üniversite seçimleri yapacak adaylara faideli olur.
Şimdiden başarılar diliyorum!




1.      Kayıtlar nasıl oluyor?
Artık günümüzde elektronik sistemler günden güne geliştiği için geçmişteki gibi devasa evraklar ve onaylar gerekmiyor. Anadolu Üniversitesi örgün Aşçılık Programı’na yerleşen öğrencimiz, daha önceden tarihleri ilan edilmiş zaman diliminde yine daha önceden belirtilen fotoğraf ve fotokopiler gibi teslimler sonrasında eğitim hayatına başlamış oluyor…

Bu bağlantıda güncel bilgiler mevcut: AÜ Kayıt İşlemleri

 2.      Ücretler ve masraflar çok mu?
Anadolu Üniversitesi örgün Aşçılık Programı bir kamu kurumu olduğu için öğrencilerimiz üniversiteye herhangi bir ücret ödemiyorlar. Eğitimler için gerekli olan bütün sarf malzemeleri üniversitemizce önceden planlanıp temin ediliyor.Öğrencilerimiz sadece okula gidip gelirken yanlarında getirip geri götürdükleri bireysel giyim ve kuşamlarını ediniyorlar. Bunlar bireysel tercihlere göre değişmekle birlikte genellikle aşçı ceketi, önlüğü, kepi, çeşitli bıçaklar, kalemler ve defterlerden oluşuyor… 


3.      Sadece bir iki öğretim elemanı mı ders veriyor?
Hayır. Üniversitemizde farklı uzmanlıklarda yeterli insan kaynağı mevcut. Haliyle neredeyse her ders farklı bir öğretim elemanı tarafından veriliyor. 


4.      Sınavların tamamı uygulamalı mı?
Sınavlar derslere göre değişmekte. Yani bazı derslerde tamamen yazılı sınavlar (testler) yapılıyorken, kimilerinde başarı notları tamamen veya belirlenmiş oranlarda uygulama performanslarına dayanıyor. Hatta KÜL199 gibi bazı derslerde öğrencilerimiz kültürel ve sanatsal etkinliklere (tiyatro, sinema, söyleşi, sanat galerisi ziyareti vb) katılarak AA başarı notu elde ediyorlar… Yani programın tamamında tek tip puanlama sistemi mevcut değil… 


5.      Kütüphaneniz ve diğer olanaklarınız yeterli mi?
Üniversitemizde oldukça büyük bir koleksiyona ve veri tabanı üyeliklerine sahip, aşçılık programının bulunduğu birime de çok yakın donanımlı bir kütüphane mevcut. Kütüphanemizin özellikle TX raflarında yemek, mutfak kültürü gibi konularda yerli ve yabancı ziyadesiyle kaynak bulunmakta.Ayrıca üniversitemizde öğrencilerimizin yararlanabildikleri yüzme havuzu, spor salonları, tiyatro ve sinema salonları, öğrenci kulüpleri ve benzeri birçok olanak yer alıyor.Bu anlamda şehir olarak, Eskişehir de öğrencilerimizin memnun oldukları yeterli faaliyetleri sürekli içeriyor…




 6.      Staj zorunluluğu var mı?
Evet, okuldan mezun olabilmek için zorunlu olan 30 iş günü mutfak stajının tamamlanmış olması gerekiyor… 


7.      Normal eğitim süresi ne kadar?
Bir önlisans programı olan Anadolu Üniversitesi örgün Aşçılık Programı’ndaki öğrencilerimizin mezun olabilmesi için en az 120 AKTS’yi başarı ile tamamlamış olmaları gerekiyor. Bu da genellikle iki yıl, yani dört yarıyıl sürüyor. 


8.      Okul şehrin merkezinde mi yoksa ilçesinde mi?
Anadolu Üniversitesi Aşçılık Programı, Eskişehir’in tam merkezinde bulunan Yunusemre Kampüsü’nün de tam merkezinde yer alıyor. Yani okulun hemen yanında Merkez Kütüphane ve Rektörlük, sosyal ve sportif tesisler ile Merkez Yemekhane yer alıyor. Ayrıca market, bankalar ve diğer ihtiyaç duyulan işletmelere de oldukça yakın mesafede… 


9.      Öğrenciler nerelerde barınıyorlar?
Öğrencilerimiz okula erişimi kolay olan Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında, özel apart ile yurtlarda ve okul civarında bulunan kiraladıkları evlerde kalıyorlar. Bu hususta oldukça fazla seçenekleri mevcut… 


10.  Okul dışı vakitlerde çalışma olanakları mevcut mu?
Evet. Eskişehir’de çok fazla yiyecek içecek işletmesi ve konaklama tesisi bulunmakta. Öğrencilerimizin bir kısmı derslerinden arta kalan zamanlarda buralarda çalışmakta. Ayrıca üniversitemizde de “öğrenci işçilik” gibi pozisyonlarda para kazanabildikleri fırsatlar sürekli oluyor…. 


Detaylar için üniversite internet sayfalarımızı inceleyebilirsiniz: AÜ-Eskişehir Meslek Yüksekokulu   



 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Geleneksel Mutfak Ekibi