Bir “Since”dir Gidiyor…
Son zamanlarda
yiyecek içecek işletmelerinin geleneksel tarzda hizmet sunmalarından oldukça
memnuniyet duyuyorum.
Hoş, bu
dünyanın birçok ülkesinde yaygınlaşan “Yavaş Yemek” (Slow Food) akımıyla
oldukça ilişkili. Tarihinden, coğrafyasından yola çıkan “anlatılabilir, üzerine
konuşulabilir” işler yapan aşçılar hem daha iyi paralar kazanıyor, hem de kısa
sürede ünleniyorlar.
Her neyse, konumuza
dönelim.
Son yıllarda
merkezî, işlek bölgelerdeki lokanta, pastane gibi yiyecek içecek işletmeleri
kendilerine otantik tabelalar yaptırır oldular. İsimlerinin sonuna veya
levhanın altına da “since 1965” gibi tarihler yazmaya başladılar.
Evet, bu
işletmelerin bir kısmı yazdıkları şekilde gerçekten tarihîler. Ancak bazılarına
da rastlıyoruz ki, yani tespit ediyoruz ki yalan söylüyorlar. Alanımız icabı
bazı bölgelerde yaptığımız akademik çalışmalarda veya sadece meraktan bu
tarzdaki işletmeleri merceğe aldığımızda üç beş yıl geçmişlerine ulaşabilmemiz
mümkün olmuyor. Meselâ kimi yazıyor ki “since 1950”. Ancak bakıyorsunuz ki
ellerinde geçmişlerine dair ne bir fotoğraf ne de bir belge var. Uzaktan
araştırdığımızda da izlerine ne bir gazetede ne de bir belgede rastlıyoruz.
Ülkemizde
köklü, sürdürülebilir işletmelerin varlığı tabi ki çok güzel. Ancak yazdıkları
bilgi doğru ise güzel. Aksi takdirde hem bizlerin gözünde değerleri düşüyor,
hem de maalesef hiçbir zaman ulusal veya uluslararası üne kavuşamıyorlar.
Bu hususta
işletmeler doğru işler yapma ve beyan etme anlayışında olmalılar.
Ruhsat verici
kurumların denetim organları da bu beyanları sıklıkla kontrol etmeliler…
Daha anlaşılır
ve anlatılabilir işletmelerimiz olması dileğiyle. Lezzetler!
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler...