Bir “Since”dir Gidiyor…


Son zamanlarda yiyecek içecek işletmelerinin geleneksel tarzda hizmet sunmalarından oldukça memnuniyet duyuyorum.
Hoş, bu dünyanın birçok ülkesinde yaygınlaşan “Yavaş Yemek” (Slow Food) akımıyla oldukça ilişkili. Tarihinden, coğrafyasından yola çıkan “anlatılabilir, üzerine konuşulabilir” işler yapan aşçılar hem daha iyi paralar kazanıyor, hem de kısa sürede ünleniyorlar.

Her neyse, konumuza dönelim.
Son yıllarda merkezî, işlek bölgelerdeki lokanta, pastane gibi yiyecek içecek işletmeleri kendilerine otantik tabelalar yaptırır oldular. İsimlerinin sonuna veya levhanın altına da “since 1965” gibi tarihler yazmaya başladılar.
Evet, bu işletmelerin bir kısmı yazdıkları şekilde gerçekten tarihîler. Ancak bazılarına da rastlıyoruz ki, yani tespit ediyoruz ki yalan söylüyorlar. Alanımız icabı bazı bölgelerde yaptığımız akademik çalışmalarda veya sadece meraktan bu tarzdaki işletmeleri merceğe aldığımızda üç beş yıl geçmişlerine ulaşabilmemiz mümkün olmuyor. Meselâ kimi yazıyor ki “since 1950”. Ancak bakıyorsunuz ki ellerinde geçmişlerine dair ne bir fotoğraf ne de bir belge var. Uzaktan araştırdığımızda da izlerine ne bir gazetede ne de bir belgede rastlıyoruz.
Ülkemizde köklü, sürdürülebilir işletmelerin varlığı tabi ki çok güzel. Ancak yazdıkları bilgi doğru ise güzel. Aksi takdirde hem bizlerin gözünde değerleri düşüyor, hem de maalesef hiçbir zaman ulusal veya uluslararası üne kavuşamıyorlar.
Bu hususta işletmeler doğru işler yapma ve beyan etme anlayışında olmalılar.
Ruhsat verici kurumların denetim organları da bu beyanları sıklıkla kontrol etmeliler…
Daha anlaşılır ve anlatılabilir işletmelerimiz olması dileğiyle. Lezzetler!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Geleneksel Mutfak Ekibi