Dilim Gülümsüyo!
Sevgili
lezzet tutkunları, bildiğiniz gibi öğrencilerim her dönem alanlarıyla ilgili
ders dışı bir kitap okuyorlar. Sonrasında da serbest bir yazı ile
değerlendiriyorlar…
Bu
dönemin kitabı ise Hülya Ekşigil’in kaleme aldığı, Oğlak Yayıncılık’ta basılan
“Dilim Gülümsüyo!” isimli kitap. Çok kalabalık etmeden öğrencilerimin
yazılarından alıntılara yer veriyorum. Sizlerin de okumasını tavsiye ederek,
lezzetler diliyorum!
“Kapakta
göze çarpan ilk detay kitabın ismine düşülen bir not. Dört yaşındaki bir
çocuğun dondurma yedikten sonra yaptığı bir yorum. Kitabın ismi buradan
geliyor.” Beray Berrin Dinç
“Bu
kitap bi harika! Bir kitaptan beklentileriniz nelerdir? Bize yararlı bilgiler
katsın, bilgilendirsin. Bize yorum hakkı tanısın, bizi ikna etsin, şaşırtsın,
fark ettirsin, heyecanlandırsın. Bu kitapta bunları fazlasıyla yaşadım.” Esra Yaman
“Hülya
Ekşigil kitabından gezip gördüğü yerlerden bahsetmiş, okuyuculara çok güzel bir
eser bırakmıştır…” Sebahattin Doruk
“Hülya
Ekşigil eserinde yeme-içe adetlerinden, kimsenin bilmediği damak zevklerini
kaleme almıştır.” Emrah Işık
“Hülya
Ekşigil’in bu kitabında bilmediklerinizi öğrenecek, yeni lezzetler keşfedeceksiniz.
Kahvenin, enginarın, çileğin, patatesin ve bir çok sebze ve meyvenin tarihini
zevkle okuyacak; ilginç bilgiler öğreneceksiniz. Bu kitap mutfakla ilgilenen
herkesin zevkle okuyabileceği bir eser.” Hatice Merve Yücel
“Yazar
kitapta tarifler ve meyve-sebzelerle ilgili bilgiler vermekle kalmamış; Slow
Food akımından, Beyti’nin Beyti Güler’e kadar birçok bilgiye yer vermiş. Çiya
Sofrası gibi mutfaklar tanıtmış, Tuğrul Şavkay gibi değerli bir yemek yazarına
kadar birçok kitabında bahsetmiş.” Ahmet Kaçaner
“Kitapta;
'Unutma bizi' dolmasının nerelerde yapıldığını, kahveye bir zamanlar
'Müslümanların şarabı' dendiğini, Avusturyalıların kendilerine ne zaman 'ceset
ziyafeti' çektiğini ve daha pek çok ilginç bilgiyi öğrenebiliriz. Kütüphanemizde
bulunması gereken bir kitaptır.” Sevim Çakır
“Bu
kitabı okumak bir o kadar eğlenceli ve sürükleyicidir… Kitapta farklı, değişik bilgilere rastlamak
mümkün. Örneğin; berberi kadınlarının ‘nar taneleri’nden fal bakması gibi…” Gamze Zobar
“Yemek
kültürü yazarı Hülya Ekşigil’in Dilim Gülümsüyo! kitabında yediği her şeyin
kökenini ve farklı kültürlerde, mezheplerdeki yemekleri merak edenlere
rehberlik ediyor. Bir çok yiyecekten bahsediyor; kahvenin dünya için ne kadar
özel ve değerli olduğunu Türklerin şarabı olduğunu söylüyor. Şarabın hüznün ve
mutluluğun ve bir çok şeye eşlik ettiğini anlatıyor.” Doğan Gönener
“Yazarımız
ilk konusu olarak kahveye değinmiştir. Atalarımız zamanında ve daha öncede olan
bir alışkanlığın yani kahve içme alışkanlığının yerini çayın doldurmaya
başladığını değinmiştir ve de haklıdır. Yemeklerden sonra Türk kahvesi yerine
çay içilmektedir.” Recep Barış Sansar
“Kalkanın
sütle haşlanması lezzetini artırıyor. Bizde bütün Karadeniz sahillerinde
şanının hakkını veren kalkan, rivayet o ki, en leziz haliyle Sinop’ta yeniyor.
Kekiklerin yoğun aroması yağmur sularıyla denize taşındığı için bu kadar
lezzetli olduğu iddia ediliyor.” Bahar Yavuz
“Onuncu
yüzyılda İbn-i Sina’nın kahve çekirdeklerini ilaç olarak kullandığı da
bilinmektedir. O yıllarda kahve çekirdekleri çiğnenerek veya koyunun iç yağı
ile ezilerek tüketilmektedir.” Serenay Erdoğan
“Bu kitapta
tabiri caizse yok yok. Bursa’nın kestanesi, Afyon’un patatesi, akıllara durgunluk
veren Türk kahvesi, bereketiyle nar, baş döndürücü lezzet çikolata, yaz gecelerinin
mükemmel üçlüsü rakı-beyaz-peynir ve kavundan tutun İtalya’nın baş tacı makarnaya
kadar her şey var. Yani her şeyiyle bizden ve hepimizden bir kitap...” Ayşegül Demirhan
“Hülya
Ekşigil bu kitabında bizim mutfak kültürümüzde yüzyılların geleneğini taşıyan
yiyecek ve içeceklerin Osmanlı döneminden bu zamana kadar olan yolculuğundan,
kullanım alanlarından, bunların püf noktalarından bahsetmiştir.” Çisel Er
“Ve
en beğendiğim söz: ‘İyi bir akşam yemeğinden sonra insan her şeyi affedebilir,
hatta kendi ilişkilerini bile…’ -Oscar Wilde, A.Woman of No Importance-” Fatma İpek
“Hülya
Ekşigil sayesinde insanlığın temel kültürünün yemek olduğunu bir kez daha
anladık. Kitabında ki ilginç bilgiler, farklı lezzetler ve yemek kültürüne ışık
tutan değişik tarifleriyle bizlere çok iyi bir rehber oldu. Enginarın
faydalarını ve toplumda ki yerini, boğa penisi çorbasının Singapur da pahallı
bir çorba olduğunu, kahvenin Müslümanların şarabı olduğunu ve buna benzer ender
bilgileri “Dilim Gülümsüyo!” dan öğrendik.” Fulden Yaşayan
“Hülya
Ekşigil’in kitabındaki bölümleri genellikle aynı uzunlukta olmasından dolayı
okuyucuları kolay okuyor. Uygulanabilir bir tariflerle de yazılarını sona
erdiriyor. Kitapta vermiş olduğu bilgilerle de okuyucularını aydınlatıyor ve okuyucuyu
bağlıyor.” İbrahim Usluer
“Yemek
tarifi kitabı olmayıp yazarın damak zevkini yemeklerin tarihçesini okuyucuyla
pek çok bilgiyi paylaşıyor. Bu kitapta farklı kültürlere sahip olan ülkelerin
yiyeceklerini içeceklerini zaman içinde uğradığı değişiklikleri, bir birine
komşu olan bölgelerin birindeki malzemenin ötekisinde kullanılmadığı gibi
bilgiler sunmuştur. Ayrıca okuyucuyu çekecek ilginç bilgilerde veriyor.” Gökhan Öz
“Odun
fırınlarında yapılan yemeklerin ne kadar nefis olduğunu belirttiği gibi Balkan
Çorbası, Domatesli, Mozarellalı ve fesleğenli ekmek dilimleri gibi geçmişten
günümüze gelen leziz yemeklerin tariflerini vermekle birlikte; yapılışına da,
püf noktalarına da değinmiştir. Kısacası bütün dünyadan, geçmişten günümüze
eller üzerinde taşınılan lezzetleri ele almıştır.” İbrahim Erakuman
“Evliya
Çelebi’nin Seyahatnamesinde yazdığı gibi ‘Yediğin İçtiğin Senin Olsun, Gezip
Gördüğünü Anlat’ diyerek kültürümüzde yemek ile ilgili pek fazla konuşulmaması
gerektiğini anlıyoruz. Bu gibi konular hakkında bilgi edinmek isterseniz Hülya
Ekşigil’in Dilim Gülümsüyo! kitabını okumanızı tavsiye derim…” Özgür Sorgeç
“Kitabın
sonuna yaklaşırken yaz akşamlarının serinliğini, dondurma ve çikolata aşkını
hatırlatmıştır.” Serkan Biraderler
“Ve
kitabı tamamen okuyup bitirdikten sonra hayatınıza kaldığınız yerden devam
edeceksiniz ve damak zevkleriniz de değişiklerin olduğunu göreceksiniz...”
Süleyman Gencer
“Kitap,
okumaya değer, birçok bilginin öğrenildiği, sürükleyici, ilgi ve merak
uyandıran bir kitaptır. Gerçekten bu kitabı okuyunca öğrenmemizi sağlayacak
birçok bilgiye şahit olacaksınız. Çevrenize anlatabileceğiniz bilginiz
olacaktır.” Fatma Güngör
“Kullanabileceğimiz,
işimize yarayacak, aklımızın bir köşesinde bulunması gereken (özellikle aşçılık
mesleğinde ilerlemek istiyorsak); bir çok tarifin de yer aldığı Hülya Ekşigil’in
kaleminden çıkan Dilim Gülümsüyo! adlı bu kitabı okumanızı öneririm.” Şeyma Özdemir
“Evet,
anlatacaklarım bu kadar. Beni okuduğunuz için ve bize bu kitabı okutturduğunuz
için teşekkür ederim. Sanırım çok işime yarayacak…” Halil İbrahim Yokuş
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler...