Burak Özcan’a 3 Soru
Üç sorumu Mengen Anadolu Aşçılık Meslek Lisesi mezunu, Teksas’daki DFW Airport Marriott South'da Executive Sous Şefi Burak Özcan’a yöneltiyorum.
Cevapları sizlerle…
1- Şimdiye kadarki yurt içi ve dışı
deneyimlerinizle Türk mutfağını değerlendirdiğinizde ortaya ne gibi görüşler
çıkıyor? Ülkemiz mutfak kültürü ve yemeklerini geliştirmek için eğitimli
aşçılar neler yapmalı veya yapmamalı? Ne gibi oluşumlara ve projelere
yönelmeli?
Türk mutfağı Amerika’da çok yaygın
olmamakla birlikte; bilenlerin vazgeçemediği bir mutfaktır. Her geçen gün daha da
yaygınlaşan yemeklerimiz gün geçtikçe kaliteli restoranların menülerine
girmektedir.
Mutfak kültürü ve yemeklerimizi geliştirebilmemiz
için öncelikle standartlarımızın olması lazım (en eksik olduğumuz konu bu)…
Örneğin, bizim yemek kültürümüzde x
restoranının yemeği değil de x ustanın yemeği diye hitap sekli var. Bu çok yanlış
bir şey ve standartlarımızın olmadığının göstergesi...
Bana göre, yapmamız gerekenler arasında
en önemlisi;
Çağımızın velinimetleri olan
teknolojiden yararlanmamız. Alaylı asçı gömleğini üzerimizden atıp, daha çok araştırmalı
ve global mutfak kurallarını kendi mutfağımıza uygulamalıyız.
Oluşum ve projeler konusunda; benim her
zaman yapmaya çalıştığım, her 6 ay da bir, dünya mutfaklarından bir tanesini seçip,
onun üzerinde bilgiler toplayıp o mutfağın yemeklerini tatmak. Bu sayede dünyadan
haberimiz oluyor ve bunu çalıştığımız yerlerde insanlara paylaşabiliyoruz. Bu yazdığım
bir nevi bireysel sorumluluk projesidir.
Benim oluşum ve projelerle ilgili düşüncem;
mesleğe yeni atılmış arkadaşlarımızın kendilerine her zaman bir idol ve hedef
belirleyip bu doğrultuda ilerlemeleri. Bu onlar için mutfakta gayet verimli bir
gelişim güdüsü olacaktır.
2- Sürekli yeme-içme hayatı
içersindesiniz. Profesyonel yaşamınızda veya özel hayatınızda gözde mutfak
aletleriniz var mı? Veya mutfakta gizli tutkularınız? Olmazsa olmazlarınız?
Gözde mutfak aletlerim çalıştığım
konsepte göre değişiklik gösterir ama basit bir şekilde cevap vermek gerekirse;
bıçak setim olmazsa olmazımdır.
Mutfaktaki gizli tutkularım; bana sorduğunuz
üç sorudan en zoru çünkü gizli tutkuların gizli kalması her zaman benim için
daha sağlıklı olmuştur. Ama ben size sadece bir tanesini söylemek istiyorum. Taze
kekik ve taze fesleğen yaprakları; kokusu ve yemeklere kattığı lezzet ile beni mest
ediyor. Bazen abartıp olur olmaz yerlerde de kullanıyorum. Kısacası taze otlar
beni mest ediyor. Mutfakta şefler aşırı gerildiği zaman genelde ya sigara içmeye
ya da soğuk dolaba girip kendilerini serinletmeyi severler ama ben taze otları
tercih ediyorum. Onlar beni, hep sorunlardan uzak kılmıştır.
3- Son olarak da gıda, aşçılık
ve yemek üzerine gözde sözünüz?
"Kimileri yaşamak için, kimileri ise
yemek için yaşar."
Genelde yemek için yasayanlara sanatımızı
aksettirdiğimizden, benim için derin bir sözdür...
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler...