Burak Özcan’a 3 Soru


Üç sorumu Mengen Anadolu Aşçılık Meslek Lisesi mezunu, Teksas’daki DFW Airport Marriott South'da Executive Sous Şefi Burak Özcan’a yöneltiyorum.
Cevapları sizlerle…
1-      Şimdiye kadarki yurt içi ve dışı deneyimlerinizle Türk mutfağını değerlendirdiğinizde ortaya ne gibi görüşler çıkıyor? Ülkemiz mutfak kültürü ve yemeklerini geliştirmek için eğitimli aşçılar neler yapmalı veya yapmamalı? Ne gibi oluşumlara ve projelere yönelmeli?
Türk mutfağı Amerika’da çok yaygın olmamakla birlikte; bilenlerin vazgeçemediği bir mutfaktır. Her geçen gün daha da yaygınlaşan yemeklerimiz gün geçtikçe kaliteli restoranların menülerine girmektedir.
Mutfak kültürü ve yemeklerimizi geliştirebilmemiz için öncelikle standartlarımızın olması lazım (en eksik olduğumuz konu bu)…
Örneğin, bizim yemek kültürümüzde x restoranının yemeği değil de x ustanın yemeği diye hitap sekli var. Bu çok yanlış bir şey ve standartlarımızın olmadığının göstergesi...
Bana göre, yapmamız gerekenler arasında en önemlisi;
Çağımızın velinimetleri olan teknolojiden yararlanmamız. Alaylı asçı gömleğini üzerimizden atıp, daha çok araştırmalı ve global mutfak kurallarını kendi mutfağımıza uygulamalıyız.
Oluşum ve projeler konusunda; benim her zaman yapmaya çalıştığım, her 6 ay da bir, dünya mutfaklarından bir tanesini seçip, onun üzerinde bilgiler toplayıp o mutfağın yemeklerini tatmak. Bu sayede dünyadan haberimiz oluyor ve bunu çalıştığımız yerlerde insanlara paylaşabiliyoruz. Bu yazdığım bir nevi bireysel sorumluluk projesidir.
Benim oluşum ve projelerle ilgili düşüncem; mesleğe yeni atılmış arkadaşlarımızın kendilerine her zaman bir idol ve hedef belirleyip bu doğrultuda ilerlemeleri. Bu onlar için mutfakta gayet verimli bir gelişim güdüsü olacaktır.
2-      Sürekli yeme-içme hayatı içersindesiniz. Profesyonel yaşamınızda veya özel hayatınızda gözde mutfak aletleriniz var mı? Veya mutfakta gizli tutkularınız? Olmazsa olmazlarınız?
Gözde mutfak aletlerim çalıştığım konsepte göre değişiklik gösterir ama basit bir şekilde cevap vermek gerekirse; bıçak setim olmazsa olmazımdır.
Mutfaktaki gizli tutkularım; bana sorduğunuz üç sorudan en zoru çünkü gizli tutkuların gizli kalması her zaman benim için daha sağlıklı olmuştur. Ama ben size sadece bir tanesini söylemek istiyorum. Taze kekik ve taze fesleğen yaprakları; kokusu ve yemeklere kattığı lezzet ile beni mest ediyor. Bazen abartıp olur olmaz yerlerde de kullanıyorum. Kısacası taze otlar beni mest ediyor. Mutfakta şefler aşırı gerildiği zaman genelde ya sigara içmeye ya da soğuk dolaba girip kendilerini serinletmeyi severler ama ben taze otları tercih ediyorum. Onlar beni, hep sorunlardan uzak kılmıştır.  

3-     Son olarak da gıda, aşçılık ve yemek üzerine gözde sözünüz?
"Kimileri yaşamak için, kimileri ise yemek için yaşar."
Genelde yemek için yasayanlara sanatımızı aksettirdiğimizden, benim için derin bir sözdür...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Geleneksel Mutfak Ekibi