2012 ÜNİVERSİTE GASTRONOMİ PROGRAMLARI SIRALAMASI

ÜNİVERSİTE GASTRONOMİ PROGRAMLARI[1] SIRALAMASI
2012[2]
Liseden mezun olan yeme içme sevdalıları için, aşçılık önlisans programları haricinde bir fırsatta dört yıllık gastronomi lisans programları.
Genel fikir edinebilmeleri, hangi üniversitede hangi bölümün, en düşük kaç puanla öğrenci aldığını veya yeni açılan programları öğrenebilmeleri için aşağıya listeliyorum.
Başarılar, lezzetler!...
Puan Sıra.
Program Kodu
Üniversite Adı
Birim Adı
Program Adı
Puan Türü
Genel Kontenjan
Okul Birincisi Kontenjanı
En Küçük Puanı
1.                   
204711642
OKAN Ü[3] (İSTANBUL)
Uygulamalı Bilimler YO[4]
Gastronomi (Tam Burslu)
YGS-4
5

413.846
2.                   
104111437
GAZİ Ü (ANKARA)
Turizm F[5]
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
TS-1
26
1
404.041
3.                   
104130504
GAZİ Ü (ANKARA)
Turizm F
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İÖ)
TS-1
26
1
389.037
4.                   
108010137
NEVŞEHİR Ü
Turizm F
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
TS-1
10
1
387.565
5.                   
104210447
GAZİANTEP Ü
Güzel Sanatlar F
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
TS-1
45
2
376.275
6.                   
104111428
GAZİ Ü (ANKARA)
Turizm F
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (M.T.O.K.)
YGS‐4
39
1
371.163
7.                   
102710624
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART Ü
Gökçeada Uygulamalı Bilimler YO
Gastronomi
YGS‐4
45
2
369.946
8.                   
108010128
NEVŞEHİR Ü
Turizm F
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (M.T.O.K.)
YGS-4
15
1
352.456
9.                   
104130513
GAZİ Ü (ANKARA)
Turizm F
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (M.T.O.K.) (İÖ)
YGS‐4
39
1
346.929
10.                
300310395
LEFKE AVRUPA Ü (KKTC-LEFKE)
Turizm İşletmeciliği ve Bilişim Bilimleri YO
Gastronomi (Tam Burslu)
YGS-4
10

340.133
11.                
204711651
OKAN Ü (İSTANBUL)
Uygulamalı Bilimler YO
Gastronomi (%50 Burslu)
YGS-4
10

331.226
12.                
204711633
OKAN Ü (İSTANBUL)
Uygulamalı Bilimler YO
Gastronomi
YGS-4
35

247.393
13.                
107010361
NECMETTİN ERBAKAN Ü (KONYA)
Turizm F
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
TS-1
45
2
---
14.                
107030189
NECMETTİN ERBAKAN Ü (KONYA)
Turizm F
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İÖ)
TS-1
45
2
---
15.                
300211385
GİRNE AMERİKAN Ü (KKTC-GİRNE)
Uygulamalı Sosyal Bilimler YO
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
YGS-4
20

---
16.                
300211552
GİRNE AMERİKAN Ü (KKTC-GİRNE)
Uygulamalı Sosyal Bilimler YO
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (Tam Burslu)
YGS-4
5

---
17.                
300211561
GİRNE AMERİKAN Ü (KKTC-GİRNE)
Uygulamalı Sosyal Bilimler YO
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (%50 Burslu)
YGS-4
5

---
18.                
300310792
LEFKE AVRUPA Ü (KKTC-LEFKE)
Turizm İşletmeciliği ve Bilişim Bilimleri YO
Gastronomi (%25 Burslu)
YGS-4
40


19.                
204890014
ÖZYEĞİN Ü (İSTANBUL)
Uygulamalı Bilimler YO
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İngilizce)
ÖYSSG[6]
30

ÖYSSG
20.                
204890023
ÖZYEĞİN Ü (İSTANBUL)
Uygulamalı Bilimler YO
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İngilizce)
(Tam Burslu)
ÖYSSG
6

ÖYSSG
21.                
204890032
ÖZYEĞİN Ü (İSTANBUL)
Uygulamalı Bilimler YO
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İngilizce)
(%50 Burslu)
ÖYSSG
9

ÖYSSG
22.                
204890041
ÖZYEĞİN Ü (İSTANBUL)
Uygulamalı Bilimler YO
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İngilizce)
(%25 Burslu)
ÖYSSG
15

ÖYSSG
23.                
206190033
YEDİTEPE Ü (İSTANBUL)
Güzel Sanatlar F
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
ÖYSSG
51

ÖYSSG
24.                
206190042
YEDİTEPE Ü (İSTANBUL)
Güzel Sanatlar F
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (Tam Burslu)
ÖYSSG
9

ÖYSSG
25.                
203590056
İZMİR EKONOMİ Ü
Uygulamalı Yönetim Bilimleri YO
Mutfak Sanatları ve Yönetimi
ÖYSSG
35

ÖYSSG
26.                
203590065
İZMİR EKONOMİ Ü
Uygulamalı Yönetim Bilimleri YO
Mutfak Sanatları ve Yönetimi (Tam Burslu)
ÖYSSG
5

ÖYSSG
27.                
203590074
İZMİR EKONOMİ Ü
Uygulamalı Yönetim Bilimleri YO
Mutfak Sanatları ve Yönetimi (%50 Burslu)
ÖYSSG
10

ÖYSSG
28.                
203590083
İZMİR EKONOMİ Ü
Uygulamalı Yönetim Bilimleri YO
Mutfak Sanatları ve Yönetimi
(UOLP-SUNY Cobleskill)
ÖYSSG
5

ÖYSSG
**
TOPLAM
Genel Kontenjan Toplamı
640
Okul Birincisi Kontenjanı
14
Genel Toplam
654



                                                                                                                                                                        


[1] Devlet üniversitesi programları gri zemin üzerine yazılmıştır.
[2] Kaynaklar:
ÖSYM. (2012). TABLO-4. Merkezi Yerleştirme İle Öğrenci Alan Yükseköğretim Lisans Programları (9 Temmuz 2012). ftp://dokuman.osym.gov.tr/OSYS2012/2012_OSYS_TABLO3_4_VE_KOSULLAR.pdf, Erişim Tarihi: 10.07.2012.
ÖSYM. (2012). Tablo 5 Özel Yetenek Sınavı Sonuçlarına Göre Öğrenci Alan Yükseköğretim Programları. ftp://dokuman.osym.gov.tr/OSYS2012/2012_OSYS_TABLO3_4_VE_KOSULLAR.pdf, Erişim Tarihi: 10.07.2012.
[3] Ü: Üniversitesi
[4] YO: Yüksekokulu
[5] F: Fakültesi
[6] ÖYSSG: Özel Yetenek Sınavı Sonuçlarına Göre

Yorumlar

  1. M.T.O.K. ne demek acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu Mezunları"nın kısaltılması.

      Sil
  2. "Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu Mezunları"nın kısaltması.

    YanıtlaSil
  3. yetenek sınavı var mı acaba ? yoksa direk puanlamı alınıyo merak ettim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Puan yazılı olanlar direk puan ile alım yapıyor.
      Ancak "ÖYSSG" yazılı olnalar, "Özel Yetenek Sınavı Sonuçlarına Göre" yani mülakat ile alım yapıyor.

      Başarılar!

      Sil
  4. bu bölümü necmettin erbakan üniversitesinde de öneriyor musunuz.?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nerede olursa olsun öneriyorum ancak bu sizin yaşam şartlarınıza, taleplerinize göre şekillenmeli.
      Okuyacağınız yeri detaylı ve çok yönlü bir şekilde araştırdıktan sonra tercih yapmanız sıkıntısız mezun olmanızı sağlıyor. Bir başkasının haz ettiklerinden siz hoşlanmayabiliyorsunuz. O yüzden bireysel incelemeler yapmanız iyi olur.
      Başarılar.

      Sil
  5. ÖYSSG sınavları hakkında bilginiz var mı acaba ? varsa nasıl oluyor bu sınavlar ? Ve sizce genel olarak yemek kültürü hakkında pek bilgisi olmayan birinin şansı nedir bu sınavlarda ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Özel yetenek sınavları adayın hevesini, geleceğe dönük planlarını ve yatkınlığını ölçemeye dönük sınavlardır.
      Ancak kapsamı ve işleyişi kurumdan kuruma ve hatta sınav komisyonunda yer alan kişilere göre değişir.

      Bence şansı vardır. Ama sınava bomboş girmemelidir, komisyonu etkileyecek hazırlığı olmalıdır.

      Başarılar!

      Sil
  6. Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü olarak en iyi eğitim veren üniversite Gazi Üniversitesi mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Bu tamamen sizin bakış açınız ve ihtiyaçlarınızla ilgili bir durum.
      Kimisi kıt kaynaklarla ve uzman eğitmen olmayan yerlerde de yüksek mesleki başarı sergileyebiliyorken; kimisi de tam tersi durumda temel mutfak konularına bile hakim olamayabiliyor.
      Dolayısıyla siz tercih yapacağınız okulu uygulama alanları ve imkanları, hocaları ama özellikle uygulamalı eğitim veren hocaları, tanınırlığı, ekonomikliği vb gibi kriterlerle değerlendiriniz.
      Yani neye göre en iyisi?

      Başarılar!

      Sil
  7. bi bayan olarak(çoğunlukla erkek şef olduğu için ) iş bulma imkanı neidr mesela illa bir bölümde uzmanlaşmamızı istiyorlarmı mesela balık deniz ürünleri ki yemeyi sevmeme hiç dokunamam bile am yemek yapmayı çok severim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Bu meslekte bayanlar da oldukça başarılı oluyorlar (ülkemizde ve dünyada adı sayılan bayan şef sayısı günden güne artıyor). Sevdikten sonra başarılı olmak kolay oluyor...
      Mutfak basit bir alan değil ama insan işine aşık olunca zorlukları kolay atlatıyor.
      Evet bir veya bir kaç alanda uzmanlaşmanız iyi olur (sıcak, soğuk, pastane, kahvaltı, kasaphane, vb). Ancak mutfak şefi (executive chef-chef de cuisine) olmayı hedefliyorsanız, kendinizi sürekli geliştirerek bir çok alana hakim olmalısınız.

      Kafanızda bir bayan şefi mutfakta şekillendirebilmeniz için "Aşk Tarifi-No Reservations" filmini izlemenizi öneririm.
      Bkz:http://www.sinemalar.com/film/594/ask-tarifi

      Ayrıca mutfak hakkında genel bilgileri akıcı bir dille anlatan bu kitabı okumanızı da öneririm: http://osmanguldemir.blogspot.com/2012/02/mutfak-srlar-asclk-dunyasndan-mahrem.html

      Başarılar!

      Sil
  8. birde 3 dil zorunlu diyorlar bu bölüme doğrumu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Yabancı dil bilgisi çoğu meslekte olduğu gibi bu meslekte de gelişim ve hızlı terfiler için oldukça yararlı, ancak zorunlu değil.
      Çoğu eğitim kurumunda İngilizce yabancı dil eğitimi veriliyor. Bazıları ise Fransızca, Almanca, İtalyanca, Japonca gibi dilleri seçmeli ders olarak öğrenci takdirine bırakıyor.

      Başarılar.

      Sil
  9. merhaba, bu puanlar geçen sene ki puanlar mı? benim tercih rehberi puanımda bunlardan daha düşük olduğu yazıyo çünkü, 2012-2013 rehberi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Bunlar Temmuz 2012'de ÖSYM'nin yayınladığı puanlardı ancak sonrasındaki yerleştirmelerle tabi ki puanlar değişmiştir.
      Tercih zamanında en doğru bilgiler yine ÖSYM tarafınca yayınlanır.
      Başarılar!

      Sil
  10. Merhaba, ben 2 senedir güzel sanatlara hazırlanmak için atölyeye gidiyorum. Acaba çizim sınavlarında ne kadar zorladıkları hakkında bir fikriniz var mı? Ve mülakatlara önceden hazırlanmak gerekiyor mu, ne tarz sorular soruluyor? Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      İki yıldır hazırlanıyorsanız bence bayağı yol kat etmişsinizdir. Sanırım resim gibi bir bölüme girmek istiyorsunuz. Bu durum okumak istediğiniz üniversiteye göre değişiyor. Yani komisyonda bulunan hocaların anlayışına ve başvuru sayısına bağlı, bazı okullara binlerce kişi başvuruyor...
      Kesinlikle önceden hazırlanmanız iyi olur, ne tarz sorular sorduklarını girmek istediğiniz okulda okuyan öğrencilere danışmanız iyi olur, her komisyon üyesi farklı şekleri yoklamak isteyebilir...
      Başarılar!

      Sil

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Geleneksel Mutfak Ekibi