Danimarka’nın Prensi: René Redzepi (O bir aşçı!)


Kopenhag’da yer alan Noma’nın sahibi ve yönetici şefi René Redzepi’ye bu ünvanı ben değil “The New York Times” yazarı Mark Bittman veriyor… Ama yüzde yüz katılıyorum. Bu arada hemen aklıma Nicole Mones’un “Son Çinli Şef” isimli romanından şu kısım geliyor:
“Ama öyle lezzetli yemekler yaparmış ki, İmparator onu Başbakan olarak görevlendirmiş. Çünkü İmparator, üçayaklı bir aletin üzerinde duran tencerelerin gizemlerini bu kadar iyi düzenleyebilen birinin devlet işlerini yürütüp, müttefiklerini idare edebileceğini kuşkusuz biliyordu. Bu hanedanlık altı yüz otuz sekiz yıl ayakta kalmıştır.”
Buna da kalben inanıyorum, bu tarz farklılıklar olmasını istiyorum! 

Hatırlayacağınız üzere Noma şu anda dünyanın en iyi restoranı olarak biliniyor, insanlar burada yemek yiyebilmek için yüksek paralar ödemeye razı olmakla birlikte aylarca sıra beklemek durumunda da kalıyorlar.
İlk açıldığında bu kadar büyük bir hazırlığın nedeni sorgulanmış, kesinlikle başarısız olacağı söylenmiş; İskandinav ülkelerinin dikkat çekici bir mutfak kültürü olamadığı imâ edilerek “ne yani müşterilerinize köpek balığı mı yedireceksiniz” gibisinden onu daha da hırslandıran sorular sorulmuştu.
Ama o, ekibiyle yılmadan çalışarak; tabi sadece mutfağın içinde değil; düzenli olarak kırsala saha araştırmasına da giderek kısa sürede büyük yol kat etmişti.
Bu başarının sırrı ise yakında 34 yaşında olacak olan René’nin araştırmacı, geliştirmeci ve dinamik bir ruhu olması; haliyle etrafında da hiyerarşik olmayan benzer zihniyetli bir personele yer vermesi… 

Ne mutlu bizlere,
Nice ülkelerin de nice "prens"leri olması dileğiyle,
Harikulade ve lezzetle dolu bayramlar! 



Kaynaklar:
Mones, Nicole. Son Çinli Şef. Doğan Kitap.
Bittman, Mark (The New York Times). (03.11.2011). Prince of Denmark. http://www.nytimes.com/2011/11/06/magazine/rene-redzepi-the-prince-of-denmark.html?_r=1, Erişim Tarihi: 05.11.2011.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Çıraklık/Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik