Tavuk ve Tavuk Yumurtası


TÜİK*, 12 Ocak 2011 ve 10 sayılı haber bültenine göre ülkemizde Kasım ayında 1,06 milyar adet tavuk yumurtası üretilmiş. Kabaca 30’a ve ardından da 70 milyona böldüğümüzde 0,5 gibi bir rakam çıkıyor. Teorik olarak her birey günlük yarım yumurta tüketiyor dememizde bir sakınca yok sanırım. (Bu arada bu rakamlar için köy tavukçuluğu kapsam dışında bırakılarak veri derleme çalışmaları başlatılmış.)


Bunun yayında rakamlar kabaca, aylık ortalama 118636 ton tavuk eti üretildiğini gösteriyor (Ocak-Kasım 2010). Bu sayıdan da kişi başına 1,69 kg aylık tavuk eti düşüyor.


Bu halleriyle güzel rakamlar. Fakat gerçek durumlar ne yazık ki bu şekilde değil! Evine yumurta, et, süt girmeyen/giremeyen hane sayısı göz ardı edilemez sayıda…


Ayrıca ihracat, tavuk ve tavuk ürünleri kullanılan sektörlerin de kişi başına düşen sayıyı etkileyeceği düşünülmesi gereken faktörler.


Yumurtanın ve tavuk etinin kolay üretimi, tüketim için kolay hazırlanması; tüketildiklerinde biyoyararlılıklarının yüksek olması (vücutta kullanım oranları yüksek); beslenme, sağlık, tarım ve hayvancılık, eğitim ve diğer ilgili politikaların geliştirilmesinde konuya ehemmiyetle eğilinmesini gerektiriyor.


*Türkiye İstatistik Kurumu


Bu konular hakkında daha fazla bilgi için;


1. Beslenme Kültürümüz, Ayşe Baysal, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları
2. Beslenme, Ayşe Baysal, Hatiboğlu Basım ve Yayım
3. http://www.kirankazanir.com/  
4. “Yumurta ve Sağlıklı Beslenme”, Prof. Dr. Neslişah Rakıcıoğlu, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü- Yumurta Üreticileri Merkez Birliği

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Çıraklık/Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik