Mutfakta Kullanılan Ölçüler
Kıymetli Dostlar,
Bugünkü yazımda konu edindiğim
husus Bayram Özrek’in yeni kitabı “Mutfakta Kullanılan Ölçüler”.
Çok uzun süredir farklı mutfaklar
ve değişik pozisyonlarda aşçılık dünyasında uzmanlaşan Özrek, profesyonel
mutfaklarda ihtiyaç duydukça derlemiş olduğu bilgileri Detay Yayıncılık
vasıtasıyla okuyucuyla buluşturuyor.
Eserde ölçülerin önemi
vurgulandıktan sonra temel ölçü birimleri, ağırlık ölçüleri, hacim ölçüleri,
mutfakta kültürel etkileşimler ve küresel tarifler, küresel mutfaklarda doğru
ölçülerin kullanımı, profesyonel mutfaklarda ölçüm teknikleri, amatör mutfaklarda
ölçüm teknikleri, profesyonel ve amatör mutfakların teknik farklılıklarının
sonuçları, standartlaştırma ve tarif tekrarlanabilirliği, standart ölçülerin
yemek tariflerinde önemi, ölçülerin tutarlılık sağlamadaki rolü, coğrafi
işaretli ürünlerde standart ölçülerin önemi gibi hususlarda bilgilendirmeler
yapılıyor. Ardından mutfakta kullanılan ölçü birimleri tanımlanıyor. Akabinde
bir çay kaşığı, bir tatlı kaşığı ve bir yemek kaşığı pratik ölçüsünün gram
karşılığı baharatlar tablolaştırılıyor. Devamında da gıdanın uygunluğuna göre çay
bardağı, çay fincanı, kahve fincanı, su bardağı pratik ölçülerinin gramaj
karşılıklarına kuru yemişler, makarnalar, reçel ve marmelatlar, meyve suları,
sıvı yağlar, sirkeler, soslar, süt ürünleri, yemekler gibi kategorilerinde yer veriliyor.
Ve tam bir anahtar vazife görüyor…
Mutfakta Kullanılan Ölçüler
Bayram Özrek
Ankara: Detay Yayıncılık
ISBN: 978-605-254-999-5
62 sayfa
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler...