Ispanak Ayıkla(ma) ve Yıka(ma)

Pek değerli yemek meraklıları,

Verdiğim uygulamalı derslerde gıda ayıklama ve yıkama meselesine ciddi özen gösteriyor, öğrencilerimi bu minvalde sürekli eğitmeye gayret gösteriyorum.

Dün evimizde mevsimin son ıspanak yemeğini yaparken sizlerle de minik bilgiler paylaşmanın faydalı olabileceğini düşündüm.

Nitekim eğer konuyu küçümser, umursamaz olur isek maalesef ki gıda zehirlenmelerine ve ciddi sağlık problemlerine sebep olabiliriz. Hatırlarsınız ki geçtiğimiz günlerde ıspanak yemeği kaynaklı çok sayıda vaka haberi medyaya düşmüştü.

O yüzden kolları sıvıyorum ve ıspanak örneği üzerinde aşama aşama açıklıyorum:

1.        Öncelikli olarak ıspanağın körpe, çürümemiş, karışmamış olanlarından tercih ediyoruz. Mümkün mertebe çamura bulanmamış, toprağı az olanlar işimizi kolaylaştıracaktır.

Foto 1: Bahsedilen yıkama ve ayıklama ortamı.
Foto 1: Bahsedilen yıkama ve ayıklama ortamı.

2.        Ardından minik bir bıçak ile sadece kök kısmını kesiyoruz, ıspanak harici otları ayıklıyoruz ve çöpe atıyoruz.

Foto 2: Kesilen kökler ve yabancı otlar.

3.        Derin bir küvete kökleri alınmış ıspanakları bol soğuk su içerisine koyuyoruz. Üzerine bir kilogram ıspanağa yaklaşık iki yemek kaşığı tuz serpip, yaklaşık bir çay bardağı sirke döküyoruz. Tuzun ve sirkenin homojen bir şekilde dağılması için ıspanakları alt üst ediyoruz ve en az bir saat bu su içerisinde bekletiyoruz. Tuz partikülleri minik kum, çamur kalıntılarının çözülmesini kolaylaştırıyor. Sirke ile birlikte de gözle görülen veya görülmeyen böcek, kurtçuk ve hastalık yapıcı mikropların büyük bir kısmı def oluyor.

Foto 3: Bol su, tuz ve sirke karışımda ıspanaklar.

4.        Ardından köke yakın sap kısımlarını kesiyoruz ve temiz bir kaba yıkanmak, ardından kullanılmak üzere koyuyoruz. Bu kısımlar kavrulunca oldukça lezzetli oluyor. Hatta arzu ederseniz soğan, domates, kıyma ve yumurta gibi ilave malzemelerle de değerini arttırabilirsiniz.

Foto 4: Köke yakın yenilebilir kısımlar.

5.        Yapraklı kısımları ise bol su dolu küvette çarpa çarpa iyice temiz olana değin yıkayıp kullanıyoruz.

 

Foto 5: Bol suda çarparak yıkanmış kullanılabilir ıspanak.

Foto 6: Bu yıkamadan dibe çöken çamur ve diğerleri.

Afiyet olsun, sağlık ve sıhhat diliyorum!...


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Çıraklık/Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik