Balık, balık, balık…
Sevgili
lezzet dostları, balık bolluğunun yaşandığı bir döneme daha giriyoruz. Bu
nedenle daha sağlıklı ve keyifli balık tüketimleriniz olması amacıyla birkaç
hatırlatma, anahtar bilgiler aktarma ihtiyacı duydum. Umarım işinize yarar…
Balıklar
hatta daha genel sınıflamasıyla deniz mahsulleri; dokuları icabıyla çok hızlı
bozulan ve pişirmede de süre ve tekniğe oldukça önem verilmesi gereken hassas
canlılardır. Öyle ki balıklar denizden çıkar çıkmaz, büyüklüklerine göre iki-üç
saat sonra ölüm sertlikleri geçmekte, dokularındaki elastikiyet aşama aşama
kaybolmaktadır.
Beslenme
açısından oldukça önemli görülen ve lezzet yönünden de toplumca sevilen deniz mahsulleri
iyi kalite protein içermektedirler. Ayrıca A, K ve B vitaminleri; iyot, fosfor
ve çinko gibi minerallerce zengindirler. Doymamış yağ asitlerini yüksek
miktarda içerdiklerinden ve n-3 yağ asitlerini barındırdıklarından sağlık
üzerine olumlu etkileri aşikârdır. Pişirme tekniğini ona göre seçip, kılçığı
ile tüketilen balıklarla iyi miktarda kalsiyum da alınmış olur…
Sıklıkla
tüketilmesi önerilen deniz mahsulleri üzerine aşağıya bazı hususlar
sıralıyorum. Bolca tüketmeniz dileğiyle, lezzetler!...
Balıkların;
ü Gözleri
parlak, opak ve bütün olmalıdır. Göçmüş gözler bayatlık göstergesidir.
ü
Solungaçları parlak kırmızı-pembe
tonlarında olmalıdır.
ü
Eğer pullu bir balık ise pulları dökülmemiş
olmalıdır. Düz bir cisim ile kuyruğundan başına doğru sürttüğünüzde çok kolay dökülmemelidir.
ü
Derisine parmak ile bastırılıp
çekildiğinde parmak izi kalmamalıdır, hızla eski şeklini almalıdır.
ü
Kuyruğundan kıvrılıp bırakıldığında
hemen eski şeklini almalıdır. Elastikiyetini yitirmemelidir.
ü
Hoş deniz, su ve yosun kokusu dışında
ağır ve itici kokular yaymamalıdır.
ü
Kuyruğu, başı, yüzgeçleri ve
solungaçları bütün olmalıdır. Eksik uzvu ve dersinde yırtıklar olmamalıdır.
ü
Karnı şiş ve patlamış olmamalıdır.
ü
Soğuk zincir kırılmadan nakledilmeli ve
saklanmalıdır. Kar buz arasında 3-5 °C’lerin altında taşınması ve saklanması
tazeliğinin korunması ve sağlığının bozulmaması için oldukça önemlidir.
Diğerlerinin;
ü Mümkünse
canlı olanları tercih edilmelidir.
ü
Uzuvları tam ve beklendik şekliye
bulunmalıdır.
ü
Hoş deniz, su ve yosun kokusu dışında
itici kokular yaymamalıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler...