Şerbetli Kitap ve Hüseyin Bölük
Geçtiğimiz gün harikulade bir yeni yıl hediyesi aldım. Hüseyin BÖLÜK’ün Likya Kitap’tan çıkan “Şerbetli Kitabı”nı.
BÖLÜK’ü
yıllar öncesinde ilk olarak Emrah YILDIZ’dan duymuştum. Kendisinin ortaya
koyduğu “Yaşayan Mutfak Akımı”nı ve nice başarısını yeni medya araçlarından
takip ederek, her zaman alkışlayarak takdir etmiştim. Gıyabında tanıdığım ama
her defasında bire bir tanıyormuşçasına “helal olsun” dediğim istikrarlı
işlerini gördüm. Türk mutfağına, kültüre, mutfağa ve aşçılığa gönülden
bağlılığı, meslek ahlâkı örnek alınmalı diye düşünüyorum.
Saygıdeğer
BÖLÜK elimdeki bu şahane kitabında gerçekten ihtiyaç duyduğumuz, çoğu kaynakta bir bütün olarak bilgilerine erişemediğimiz şerbeti ele alıyor. Macunlu şerbetler,
kaynatma şerbetler ve demleme şerbetler kategorilerinde onlarca şerbetin
tarifini bizlerle paylaşıyor. Ayrıca bunlarla ilişkili edebi birçok ilgili
alıntıya, sağlık ve tarihsel birçok aktarıma da yer veriyor. Tabii eserin
başında yaşayan mutfak hakkında detaylı bilgiler vererek, yöresellik,
coğrafyaya ve kültüre hakimiyet konularıyla çekici bir giriş yapıyor.
Bölük
eserinde faydalandığı kaynakları bir yüksek lisans, doktora çalışması
hassasiyetiyle hem kaynakça kısmında listeliyor hem de metin içerisinde atıflar
yapıyor. Sayfalarda alâkalı illüstrasyonlara ve tamamı kendi üretimi olan
şerbetlerin çok estetik fotoğraflarına yer veriyor. Aşağıda paylaştığım güzel
şiiri ile de son sayfasında noktayı koyuyor. Burada eserlerinin devamının geleceğini de bildiriyor.
Bizlere de
bu şahane kitaptan faydalanmak, çeşit çeşit şerbetlerden öğrencilerimize
öğretmek, gündelik yaşantımızda yapıp şifa niyetine tüketmek ve yiyecek içecek
işletmelerimizin menülerinde yer vermek düşünüyor.
Hüseyin
BÖLÜK’e emekleri ve paylaşımcı ruhu için ne kadar teşekkür etsek az kalır. Yeni
çalışmalarını merakla bekliyor olacağız.
AŞkın Mutfağı
Düğün Yeri
AŞkın mutfağı
düğün yeri,
Gelin alayı
olmuş rengarenk sebzeler.
Şefin
maharetli elleri,
Kavuşturur,
muhabbetle sevenleri.
Sür kuzusu
günler öncesinden hazır,
Nasıl da
bezenmiş taze baharatlara.
Yanakları
al al kızarır,
Kadayıftan
gelin tacı başında.
Mis gibi
reyhan kokuları sarıyor,
Aşk
şarabıyla demleniyor Damat Bey.
Usul usul
kıvamına geliyor,
Dilinde nağmeler,
aşk ne güzel şey.
Körpe
ıspanaklar yatağını sermiş çoktan,
Gün kurusu
ve incir, erikle halay çekmekte.
Sosla
kuzunun buluştuğu an,
Bu resmi
edebileştirmekte.
Uzun lafın
kısası;
Aşı aşkla
pişirip,
Ressam edasıyla
sunarlar.
Lezzet
ülkesinde seyyah eyleyip,
Diyar diyar
dolaştırır aşçılar.
Hüseyin
BÖLÜK
Hüseyin BÖLÜK
Antalya: Likya
Kitap
251 sayfa
Değerli üstadım,
YanıtlaSilSizden bu cümleleri duymak bizi ziyadesiyle memnun etti. Ne mutlu bize.
Selamlar & Saygılar
Selamlar, saygılar,
Sil