Şerbetli Kitap ve Hüseyin Bölük

Geçtiğimiz gün harikulade bir yeni yıl hediyesi aldım. Hüseyin BÖLÜK’ün Likya Kitap’tan çıkan “Şerbetli Kitabı”nı.

BÖLÜK’ü yıllar öncesinde ilk olarak Emrah YILDIZ’dan duymuştum. Kendisinin ortaya koyduğu “Yaşayan Mutfak Akımı”nı ve nice başarısını yeni medya araçlarından takip ederek, her zaman alkışlayarak takdir etmiştim. Gıyabında tanıdığım ama her defasında bire bir tanıyormuşçasına “helal olsun” dediğim istikrarlı işlerini gördüm. Türk mutfağına, kültüre, mutfağa ve aşçılığa gönülden bağlılığı, meslek ahlâkı örnek alınmalı diye düşünüyorum.



Saygıdeğer BÖLÜK elimdeki bu şahane kitabında gerçekten ihtiyaç duyduğumuz, çoğu kaynakta bir bütün olarak bilgilerine erişemediğimiz şerbeti ele alıyor. Macunlu şerbetler, kaynatma şerbetler ve demleme şerbetler kategorilerinde onlarca şerbetin tarifini bizlerle paylaşıyor. Ayrıca bunlarla ilişkili edebi birçok ilgili alıntıya, sağlık ve tarihsel birçok aktarıma da yer veriyor. Tabii eserin başında yaşayan mutfak hakkında detaylı bilgiler vererek, yöresellik, coğrafyaya ve kültüre hakimiyet konularıyla çekici bir giriş yapıyor.



Bölük eserinde faydalandığı kaynakları bir yüksek lisans, doktora çalışması hassasiyetiyle hem kaynakça kısmında listeliyor hem de metin içerisinde atıflar yapıyor. Sayfalarda alâkalı illüstrasyonlara ve tamamı kendi üretimi olan şerbetlerin çok estetik fotoğraflarına yer veriyor. Aşağıda paylaştığım güzel şiiri ile de son sayfasında noktayı koyuyor. Burada eserlerinin devamının geleceğini de bildiriyor.

Bizlere de bu şahane kitaptan faydalanmak, çeşit çeşit şerbetlerden öğrencilerimize öğretmek, gündelik yaşantımızda yapıp şifa niyetine tüketmek ve yiyecek içecek işletmelerimizin menülerinde yer vermek düşünüyor.

Hüseyin BÖLÜK’e emekleri ve paylaşımcı ruhu için ne kadar teşekkür etsek az kalır. Yeni çalışmalarını merakla bekliyor olacağız.

 


kın Mutfağı Düğün Yeri

kın mutfağı düğün yeri,

Gelin alayı olmuş rengarenk sebzeler.

Şefin maharetli elleri,

Kavuşturur, muhabbetle sevenleri.

 

Sür kuzusu günler öncesinden hazır,

Nasıl da bezenmiş taze baharatlara.

Yanakları al al kızarır,

Kadayıftan gelin tacı başında.

 

Mis gibi reyhan kokuları sarıyor,

Aşk şarabıyla demleniyor Damat Bey.

Usul usul kıvamına geliyor,

Dilinde nağmeler, aşk ne güzel şey.

 

Körpe ıspanaklar yatağını sermiş çoktan,

Gün kurusu ve incir, erikle halay çekmekte.

Sosla kuzunun buluştuğu an,

Bu resmi edebileştirmekte.

 

Uzun lafın kısası;

Aşı aşkla pişirip,

Ressam edasıyla sunarlar.

Lezzet ülkesinde seyyah eyleyip,

Diyar diyar dolaştırır aşçılar.

 

Hüseyin BÖLÜK

 

 


Şerbetli Kitap

Hüseyin BÖLÜK

Antalya: Likya Kitap

251 sayfa

 

 

Yorumlar

  1. Değerli üstadım,
    Sizden bu cümleleri duymak bizi ziyadesiyle memnun etti. Ne mutlu bize.
    Selamlar & Saygılar

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Çıraklık/Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik