Reçete Değil Tarif
Sevgili
şikemperverler,
Yemek
servisinde başarıya ulaşabilmek için menü planlaması kadar sunulan yemeklerin
kalitesi de önemlidir. Burada kaliteden kastımız insanların beklentilerinin
karşılanma düzeyidir. Yemek tarifleri kaliteli yemek yapmanın en önemli
enstrümanıdır. Tarifler, işletmelerin; personel arasında iş bölümü
yapmalarında, mutfakta yapılan işleri kontrol etmelerinde, menünün besin
değerini tespit etmelerinde ve fiyat kontrolünü sağlamalarında önemli rol
oynar. Bunun yanında yemek yiyen kişiler de aynı yemeği hep aynı kalitede
tatmak ister. Aynı kaliteyi yakalayabilmek için yemek tariflerinin kayıt altına
alınması gerekir. Böylece yemeği hazırlayan kişiler değişse bile aynı yemeğin
aynı nitelikte hazırlanmasında bu tariflerin kullanılması mümkündür.
Bu
derece önemli bir araç olan tarif için reçete kullanılmasını yadırgıyorum.
Hatta reçete kelimesini duydukça irkiliyorum. Muhtemelen okuduklarımdan,
özümsediklerimden, deneyimlerimden dolayı kullanamıyorum. Mutfakta, aşçılık
yaşantısında reçete tabirini uygun görmüyorum.
Çünkü
doğrusunun “tarif” olduğunu düşünüyorum. Aşçıların, araştırmacıların,
yazarların, bu alanda çalışan bütün uzmanların tarif kelimesini kullanmasında
fayda olduğunu düşünüyorum. Çünkü tarif kelimesinin kökü “tarik”dir. Yani yol
yöntem, yapılış açıklaması, detaylarının ve önemli hususların belirtilmesi... Yemek
tarifi, bir yemeğin hazırlanma aşamasından sunumuna kadar geçtiği süreçte
uyulması gereken kurallar bütünüdür. Geçmişteki yemek tariflerimiz de hep
tarik-i tabhı gibi söylemlerle başlar. Ama yakın geçmişimiz ötesinde reçete
kelimesi yemeklerle hiçbir zaman ilişkili olmamıştır. Zaten bahsi geçen içerik
sadece bir karışım değil, malzeme, teknik bilgi ve uygulama detayları barındırmaktadır.
Haliyle bu detaylı aktarım için tarif kelimesi en uygunu olmaktadır.
Tarif
lütfen…
Kaynaklar
Baldane,
O. (2017). Türkler Nasıl Yemek Tarifi Verir?. Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi, 17(2), ss. 265-278.
Baysal,
Ayşe ve Kutluay Merdol, Türkan. (2013). Yemek
Planlama Kuralları ve Yıllık Yemek Listeleri. Ankara: Hatipoğlu Basım ve
Yayın.
Dağ,
Ayhan. (2007). Yiyecek İçecek
İşletmelerinde Standart Tarifeler Maliyet ve Hijyen Kontrolü. Ankara:
Hatiboğlu Yayınevi.
Güldemir,
Osman. (2010). Bir Osmanlı Yemek Yazması
Kitabüt Tabbahin. İstanbul: Oğlak Yayıncılık.
Kanar,
Mehmet. (2005). Osmanlı Türkçesi Sözlüğü.
İstanbul: Derin Yayınları.
Muhtar,
Hacıbeyzade Ahmed. (2014). Aşevi Ameli,
Nazarî Aşçılık, Sofracılık (Sadeleştiren: Nur Özmel Akın). İstanbul: Ruhun
Gıdası Kitaplar.
Ninemeier,
Jack D. (2000). Food and Beverage
Management. East Lansing: Educational Institute of the American Hotel and
Motel Association.
Önçel,
Sibel; Güldemir, Osman ve Yayla, Önder. (2019). Mutfak Uygulamaları. Ankara: Detay Yayıncılık.
Sefercioğlu,
Nejat (Hazırlayan). (1985). Türk
Yemekleri (XVIII. Yüzyıla Ait Yazma Bir Yemek Risâlesi). Ankara: Feryal
Basımevi.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler...