Soğan Öldü Yaşasın Yemek Yemek

Sevgili Dostlar,

Bu dönem değerli öğrencilerim ile birlikte ders dışı vakitlerimizde Soğan Öldü Yaşasın Yemek Yemek isimli kitabı okuduk. Sunar Kural Aytuna’nın Yitik Ülke Yayınları’ndan çıkan ve bizleri ziyadesiyle cezbeden bu kitabı aslında kendisinin geçmişte yazmış olduğu gazete köşe yazılarının derlemesi. Yani her biri dört beş sayfadan ibaret olan yemek odaklı yazılarından oluşuyor bu kitap. Yazılarda da en az bir tane dost sohbetinde veriliyormuşçasına sade tarifler yer alıyor. Bu tariflerin neredeyse tamamında pek ölçü yok ama kendisinin de vurguladığı gibi yemek sevdalılarının kolayca uygulayabileceği dilde. Haliyle mutfakla arası sağlam olan kişiler zorlanmadan bahsi geçen yemeklerin keyfine varabilecektir. Çünkü bu kitapta deniz mahsullerinden, kebaplara, çorbalara ve aile tatlılarına kadar farklı damaklara hitap eden bahisler var. Tabii ki kendisinin her daim yiyebileceğini belirttiği çeşit çeşit de pilav…

Aytuna yazılarında yemeğe odaklanıyor ama onun etrafında yer alan ritüellerden, akrabalardan, ahbaplarından, balıkçıdan, kasaptan ve nicesinden de geri kalmıyor. İçtenlikle onları da kaleme alıyor. Bulunduğu sofralarla, yitirdiği insanlarla, eşiyle (sakallı) ve dostuyla bir bir tanışıyoruz yazılarında.

İnsanlarla birlikte yemekten, paylaşmaktan ciddi keyif aldığını ve yemek ekseninde bir yaşamın onun için paha biçilmez olduğunu kısa sürede anlıyoruz. Zaten pekiştirmek adına, kitabın başlığında ve içinde de “İyi yemekçiler, istedikleri yemeği buldukları zaman mutlu olurlar.” ifadesiyle altını çiziyor.

E artık daha da anlatmayım da iştahlı bir şekilde sizler de okuyun bu güzel kitabı. Ama son söz olarak paylaşabileceğiniz güzel bir alıntı yapayım. Sağlık ve sıhhatle kalın!...

Unutmayın, iyi yemekçiler iyi âşıklardır. Yemek felsefesini insan ilişkilerine uygularlar ve en iyisini seçerler.

 


Sunar Kural Aytuna

Soğan Öldü Yaşasın Yemek Yemek

Yitik Ülke Yayınları

1. Baskı: Ağustos 2016

224 sayfa


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Çıraklık/Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik