Soğan Öldü Yaşasın Yemek Yemek
Sevgili Dostlar,
Bu dönem değerli öğrencilerim ile birlikte ders
dışı vakitlerimizde Soğan Öldü Yaşasın
Yemek Yemek isimli kitabı okuduk. Sunar Kural Aytuna’nın Yitik Ülke
Yayınları’ndan çıkan ve bizleri ziyadesiyle cezbeden bu kitabı aslında kendisinin
geçmişte yazmış olduğu gazete köşe yazılarının derlemesi. Yani her biri dört
beş sayfadan ibaret olan yemek odaklı yazılarından oluşuyor bu kitap. Yazılarda
da en az bir tane dost sohbetinde veriliyormuşçasına sade tarifler yer alıyor. Bu
tariflerin neredeyse tamamında pek ölçü yok ama kendisinin de vurguladığı gibi
yemek sevdalılarının kolayca uygulayabileceği dilde. Haliyle mutfakla arası
sağlam olan kişiler zorlanmadan bahsi geçen yemeklerin keyfine varabilecektir. Çünkü
bu kitapta deniz mahsullerinden, kebaplara, çorbalara ve aile tatlılarına kadar
farklı damaklara hitap eden bahisler var. Tabii ki kendisinin her daim
yiyebileceğini belirttiği çeşit çeşit de pilav…
Aytuna yazılarında yemeğe odaklanıyor ama onun
etrafında yer alan ritüellerden, akrabalardan, ahbaplarından, balıkçıdan,
kasaptan ve nicesinden de geri kalmıyor. İçtenlikle onları da kaleme alıyor.
Bulunduğu sofralarla, yitirdiği insanlarla, eşiyle (sakallı) ve dostuyla bir
bir tanışıyoruz yazılarında.
İnsanlarla birlikte yemekten, paylaşmaktan
ciddi keyif aldığını ve yemek ekseninde bir yaşamın onun için paha biçilmez
olduğunu kısa sürede anlıyoruz. Zaten pekiştirmek adına, kitabın başlığında ve
içinde de “İyi yemekçiler, istedikleri
yemeği buldukları zaman mutlu olurlar.” ifadesiyle altını çiziyor.
E artık daha da anlatmayım da iştahlı bir
şekilde sizler de okuyun bu güzel kitabı. Ama son söz olarak paylaşabileceğiniz
güzel bir alıntı yapayım. Sağlık ve sıhhatle kalın!...
“Unutmayın, iyi yemekçiler iyi âşıklardır.
Yemek felsefesini insan ilişkilerine uygularlar ve en iyisini seçerler.”
Sunar Kural
Aytuna
Soğan Öldü
Yaşasın Yemek Yemek
Yitik Ülke
Yayınları
1. Baskı:
Ağustos 2016
224 sayfa
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler...