O zaman Tarhana!
Sevgili dostlar,
Havalar ısındı, artık pazarda meyveler ve sebzeler çeşitlenmeye, haliyle
ucuzlamaya başladı.
Dolayısıyla yıl boyu tüketebileceğiniz bir tarhana yapmaya ne dersiniz!
Kesinlikle tavsiye ederim. Tabii ki hazırlaması yaklaşık bir ay sürüyor,
neredeyse her gün ufak vakit ayırmak gerekiyor. Ama bir yıl boyu oldukça
besleyici ve çok da ekonomik, hem de pratik bir çorbamız oluyor.
Aşağıda ben bu sene yapmaya başladığımız tarifimi paylaşıyorum. Fakat
sizler arzu ettiğiniz şekilde değiştirebilirsiniz…
Afiyetler ve şifalar olsun,
Malzemeler ve Ön Hazırlık
Süzme
yoğurt 5
kg Yağlı.
Dereotu 5
demet İnce
kıyılmış.
Maydanoz 2
demet İnce
kıyılmış.
Rezene (saplarıyla) 1
kök İnce
kıyılmış.
Tarhun
otu 1
demet İnce
kıyılmış.
Biberiye (rosemary) 1
demet İnce
kıyılmış.
Kereviz (saplarıyla) 1
kök İnce
kıyılmış.
Domates 3
kg Olgun,
yumuşak. İrice doğranmış.
Yeşil
biber 1
kg Kaynar
suya daldırılıp çıkarılmış. İnce kıyılmış.
Kırmızı
biber 1
kg Kaynar
suya daldırılıp çıkarılmış. İnce kıyılmış.
Nohut 3
kg Haşlanmış.
Kuru
fasulye 2
kg Haşlanmış.
Buğday
unu 6
kg Elenmiş.
Tuz ½ su
bardağı
Hazırlanışı
1. Geniş ve derin bir
kap içerisinde un ve tuz dışındaki bütün malzemeler iyice karıştırılır.
2. Üzeri bir tülbent
veya kapak ile kapatılır, ılık ortamda ekşimeye bırakılır.
3. Her gün undan bir
kg eklenerek karıştırılır.
4. Bir hafta sonra
kokusu iyice değişir ve göz göz olur, ekşileşir.
5. İstenilen tada göre
bir hafta on gün aralığında, son gün tuz eklenir ve karıştırılır.
6. Ardından temiz
tepsilere, ince bir kat şeklinde yayılır.
7. Direk güneş
görmeyecek şekilde hava akımının olduğu sıcak bir yerde veya 35-45 °C’lik
fırında (ya da dehidratörde) arada sırada karıştırarak, alt üst ederek iyice
kurutulur.
8. Mutfak robotunda
toz haline getirilir.
9. Bez torbalarda
havadar ama ışık görmeyecek bir şekilde veya temiz kavanozda ağzı kapalı, serin
bir yerde saklanır.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler...