O zaman Tarhana!


Sevgili dostlar,

Havalar ısındı, artık pazarda meyveler ve sebzeler çeşitlenmeye, haliyle ucuzlamaya başladı.
Dolayısıyla yıl boyu tüketebileceğiniz bir tarhana yapmaya ne dersiniz! Kesinlikle tavsiye ederim. Tabii ki hazırlaması yaklaşık bir ay sürüyor, neredeyse her gün ufak vakit ayırmak gerekiyor. Ama bir yıl boyu oldukça besleyici ve çok da ekonomik, hem de pratik bir çorbamız oluyor.
Aşağıda ben bu sene yapmaya başladığımız tarifimi paylaşıyorum. Fakat sizler arzu ettiğiniz şekilde değiştirebilirsiniz…

Afiyetler ve şifalar olsun,




Malzemeler ve Ön Hazırlık
Süzme yoğurt             5 kg                 Yağlı.
Dereotu                       5 demet           İnce kıyılmış.
Maydanoz                   2 demet           İnce kıyılmış.
Rezene (saplarıyla)     1 kök               İnce kıyılmış.
Tarhun otu                  1 demet           İnce kıyılmış.
Biberiye (rosemary)    1 demet           İnce kıyılmış.
Kereviz (saplarıyla)    1 kök               İnce kıyılmış.
Domates                     3 kg                 Olgun, yumuşak. İrice doğranmış.
Yeşil biber                  1 kg                 Kaynar suya daldırılıp çıkarılmış. İnce kıyılmış.
Kırmızı biber              1 kg                 Kaynar suya daldırılıp çıkarılmış. İnce kıyılmış.
Nohut                         3 kg                 Haşlanmış.
Kuru fasulye               2 kg                 Haşlanmış.
Buğday unu                6 kg                 Elenmiş.
Tuz      ½ su bardağı              
Hazırlanışı                
1.         Geniş ve derin bir kap içerisinde un ve tuz dışındaki bütün malzemeler iyice karıştırılır.
2.         Üzeri bir tülbent veya kapak ile kapatılır, ılık ortamda ekşimeye bırakılır.
3.         Her gün undan bir kg eklenerek karıştırılır.
4.         Bir hafta sonra kokusu iyice değişir ve göz göz olur, ekşileşir.
5.         İstenilen tada göre bir hafta on gün aralığında, son gün tuz eklenir ve karıştırılır.
6.         Ardından temiz tepsilere, ince bir kat şeklinde yayılır.
7.         Direk güneş görmeyecek şekilde hava akımının olduğu sıcak bir yerde veya 35-45 °C’lik fırında (ya da dehidratörde) arada sırada karıştırarak, alt üst ederek iyice kurutulur.
8.         Mutfak robotunda toz haline getirilir.
9.         Bez torbalarda havadar ama ışık görmeyecek bir şekilde veya temiz kavanozda ağzı kapalı, serin bir yerde saklanır.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Çıraklık/Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik