Nevin HALICI’ya Saygı Toplantısı
Değerli okuyucularım,
Geçtiğimiz gün, yani
21 Haziran 2019 Cuma günü, Konya Kültür ve Turizm Derneği “Dr. Nevin HALICI’ya
Saygı Toplantısı” düzenledi. Bendeniz de Dr. Öğretim Üyesi Nermin IŞIK, Türkiye
Aşçılar ve Şefler Federasyonu Başkanı Bayram ÖZREK, Konya Kültür ve Turizm Derneği
Başkanı Prof. Dr. Nilgün ÇELEBİ ve oturum başkanı Seher TÜRKMENOĞLU ile birlikte bir
konuşma yaptım.
Eminim sizler de Nevin
HALICI’ya büyük saygı duyuyorsunuz. Bu sebeple buraya bir mim koymak adına
yazmak da istedim.
Nevin HALICI 1941,
Konya doğumlu, Türk mutfak kültürü ve yemekleri araştırmacısı, yazarıdır.
Konya Kız Tatbikat İlkokulu
(1952), Konya Kız Enstitüsü (1960) okulları mezunudur. 1970-75 yıllarında
Ankara Gazi Üniversitesi’nde Ev Ekonomisi Beslenme okumuştur. 1986’da
İngiltere’de, City of Guilds of London Institute’den "The Cookery Certificate" diploması almıştır. 1991’de Selçuk
Üniversitesi’nde “Konya’da Geçmişte ve
Günümüzde Hazırlanan Kışlık Yiyecekler Üzerine Bir Araştırma” çalışması ile
yüksek lisans 1997’de Gazi Üniversitesi’nde “Karadeniz Bölgesi Yemekleri Üzerine Bir Araştırma” teziyle doktora
programlarını tamamlamıştır.
1975’de
Kızılcahamam’da yemek öğretmeni olarak çalışmaya başlamış, İzmir Büyükçiğli
Pratik Kız Sanat Okulu, İzmir Karşıyaka Kız Meslek Lisesi, Konya Kız Meslek
Lisesi, Çumra Kız Meslek Lisesi, Konya Mehmet Akif İlköğretim Okulu ve Meram
Kız Meslek Lisesi okullarında görev yaptıktan sonra 1999 yılında emekli
olmuştur.
“Sufi Cuisine” isimli kitabıyla Gourmand Cookbook Award (Gurmand
Yemek Kitabı Ödülü) almıştır. Birçok gazete köşe yazısı, makale ve bildiri
yazmakla birlikte; Türk Mutfağı ile ilgili sergiler ve çeşitli gösterilerde
bulunmuş; kongre seminer gibi programların menülerini hazırlamıştır.
Eserleri
Geleneksel Konya
Yemekleri
Ege Bölgesi Yemekleri
Akdeniz Bölgesi
Yemekleri
Türk Mutfağı
Nevin Halıcı’s Turkish
Cookbook
Das Türkısche Kochbuch
Nevin Halıcı
Güneydoğu Anadolu
Bölgesi Yemekleri
Siniden Tepsiye Klasik
Türk Mutfağı
Konya’da Kışlık
Yiyecekler Üzerine Bir Araştırma
Karadeniz Bölgesi
Yemekleri
Sufi Cousine
Konya Mutfak Kültürü
ve Konya Yemekleri
Mevlevi Mutfağı
Konya Mutfağı
Açıklamalı Yemek ve
Mutfak Terimleri Sözlüğü
Sille Mutfağı
Selçuklu Mutfağı
Ali Eşref Dede’nin
Yemek Risalesi
Vee çok yakında Orta
Asya Mutfağı
Kendisinden birçok
kişi ziyadesiyle etkilenmiş ve ciddi yazılar yazmıştır. Burada bazılarına
kısacık değinmek istiyorum.
Gizem onun özü gibiydi…
Dan HOFSTADTER 25
Nisan 1988 The New Yorker yazısında uzun uzun Nevin HALICI’yı anlatıyordu
Oxford’daki diğer saygın araştırmacı yazarlarla birlikte. Ve o yıllarda adeta
sonrasında yapacaklarına, yapabileceklerine dikkat çekiyordu… Onu çok gizemli
bulmuştu.
Hofstadter, Dan. (25
April 1988). Onward and Upward with The ARts (Oxford Food Symposium). The New
Yorker. pp: 83-101.
Kahraman
Raymond SOKOLOV 1987
yılı Şubat ayı Natural History yazısında Anadolu’ya Saygı başlığını
kullanmıştı. Bu yazısının kahramanı olarak ise tabi ki Nevin HALICI’yı
anlatıyordu.
Sokolov, Raymond.
(February 1987). Homage to Anatolia. Natural History. Vol.: 96, No.: 2. pp:
94-97.
Dervişlerin mutfak gelenekleri
Rocio GARCIA 20 Eylül
1988 tarihli El Pais gazetesinde Nevin HALICI’dan övgülerle bahsediyordu.
Kendisinden o kadar etkilenmişti ki “Türkiye'deki
dervişlerin mutfak gelenekleri”ni onun sayesinde öğrenebildiklerini
vurguluyordu.
Garcia, Rocio. (20 De
Septiembre De 1988). Nevin Halici. El Pais. pp: 64.
Elleri öpülecek insanlar
Nevin HALICI, Feyzi HALICI
ile birlikte milletlerarası yemek kongrelerinin ikincisini düzenlediklerinde
artık gerçekten manşet olan hak ettikleri övgüleri almaya başladılar. Rahmetli
Tuğrul ŞAVKAY 1988 yılı Ekim Ayı Alacarte sayısında altı sayfa dolusu
Halıcı’ları yazıyordu ve özellikle gastronomiye katkılarını vurguluyordu.
Yazısına koyduğu
başlık “Elleri öpülecek insanlar”dı…
Şavkay, Tuğrul. (Ekim
1988). Elleri Öpülecek İnsanlar... Alacarte. Sayı: 12. s:18-23.
Dünya’nın En İyi Kongreleri
İngiltere Doğu ve
Afrika Çalışmaları Merkezi’nin saygın akademisyenlerinden Sami ZUBAIDA ve
merkezin başkanı Richard TAPPER 1992 yılındaki dergilerinin giriş yazısında
Halıcı’lara da değiniyordu.
Özetle, yazısında
dünyanın öncü kongrelerinden bahsediyordu. İlki 1981 yılında Alan DAVIDSON ile
Theodore ZELDIN’nin başlattıkları Oxford Symposium on Food & Cookery idi.
İkinci olarak ise Halıcı ailesinin 1986 senesinde ilkini düzenledikleri
Milletlerarası Yemek Kongresi’ni yazıyordu…
Zubaida, Sami and
Tapper, Richard. (1992). Preface. Culinary Cultures of The Middle East. London:
School of Oriental and African Studies, University of London.
Böyle birisini görmedim
Gastronomi camiasının
kanaat önderlerinden Claudia RODEN, 2000 yılındaki Orta Doğu yemekleri üzerine
yazısında Nevin HALICI’dan bahsediyordu. Roden sadece bu yazısında değil birçok
mecrada hocamızdan hayranlıkla bahsediyordu. Burada ise yemek araştırmaları
için bütün dünyayı dolaştığını fakat hiçbir yerde Nevin HALICI kadar mutfağa
kendine adamış birisini görmediğini belirtiyordu…
Roden, Claudia.
(2000). The New Book of Middle Eastern Food. New York: Alfred A. Knopf. pp:
344.
Mistik Yudum
Nevin HALICI’nın
etkileyici çalışmalarının bir tanesi olan Sufi Cuisine, yani Mevlevi Mutfağı
İngiltere’de basıldığı vakit tabi ki özellikle İngiliz araştırmacı yazarları
ele almıştı. Bunlardan birisi Oxford Symposium on Food & Cookery kurul
üyelerinden Charles PERRY, Cornucopia dergisinde eserin önemine dikkat çekerek
“Mystical mouthfuls” nitelemesi
yapmıştı. Yani tam karşılığı olmasa da “mistik
yudum”, “efsunlu lokma” gibi bir
şey belirtmişti…
Perry, Charles.
(2006). Mystical mouthfuls. Cornucopia. Issue: 36, Vol.: 6. p: 22.
Dünyaca tanınmış Türk Mutfağı yazarı
Kuala Lumpur,
Malezya’dan Lucien de GUISE, 2006 yılı Islamica Magazine dergisinde Nevin HALICI’yı
ve Sufi Cuisine eserini ele almıştı. Bütün dünyanın onu Türk mutfağıyla özdeşik
tanıdığını belirtiyordu…
De Guise, Lucien.
(2006). Food. Islamica Magazine. Issue: 16. pp: 119.
Türk öğretmen
The Saveur yazarı
Margo TRUE 2006 yılında Nevin HALICI için mülakat yapmaya Konya’ya gelmişti. Bu
önemli derginin Ağustos, Eylül sayısında hocamıza on sayfa ayırmıştı. Yazısında
birçok detaya yer vermiş ve “Halıcı
memleketindeki mistik ve zengin yemekleri bir araya getiriyor” vurgusunu
yapmıştı.
True, Margo. (August,
September 2006). The Turkish Teacher, In The Saveur Kitchen.Saveur (Savor a
World of Authentic Cusine).No: 95. pp: 72-82, 94.
Yemeğin Sözü, Mutfağın…
Araştırmacı yazar
Tolunay SANDIKÇIOĞLU 2014 yılı Şubat ayı Dünya Gazetesi yazısında Nevin HALICI’nın
ödüllü eserlerinden birisi olan “Açıklamalı
Yemek ve Mutfak Terimleri Sözlüğü”nü ele almıştı. Türk mutfağının duayeni
olduğunu belirterek, mutfağa gereken önemin verilmesini sağlayan; geçmişi
günümüze taşıyan “bir kültür elçisi”
olduğunu belirtmişti.
Sandıkçıoğlı, Tolunay.
(Şubat 2014). yemeğin sözü, mutfağın... Dünya Gazetesi, Dünya Kitap.
Benzer düşünceleri
birçok alan çalışanı yeniliyor. Ancak Alan DAVİDSON'un “Petits Propos Culinaires”de
kendisinden "Türk mutfağına
bahşedilmiş bir ilahe" olarak bahsetmesi; Aykut YENİCE'nin Haber
Türk'teki yazılarında "Türk
mutfağının prensesi", “kraliçesi”
olarak yer vermesi durumu çok doğru bir şekilde özetlemiş oluyor…
Sizler de biliyorsunuz
ki çok daha fazlası mevcut, fakat sadece kısacık bazı hatırlatmalar yapmak
istedim.
Bendeniz de kendisi
ile değerli Hocam Nermin IŞIK vasıtası ile 2007 yılında tanıştım. Tabi ki
öncesinde eserlerini biliyor, okuyor ve faydalanıyordum.
Sağolsun o zaman biz
öğrencilerle oldukça mütevazi bir şekilde gönülden ilgilenmiş, vakit ayırmıştı.
Etkilenmiştik. Sonrasında üniversitemize söyleşiye çağırdığımızda yine
kırmamıştı. Ve bu şekilde görüşmelerimiz sıklaşmıştı. Günden güne onu daha
fazla tanıdıkça bağlılığım ve duyduğum saygı katlanarak artmıştı. Nice
ortamlarda, nice vakitler geçirmiştik. Sadece yazdıklarından, eserlerinden
değil; sohbetlerinden, insanlara karşı yaklaşımından, hayata bakışından, yaşam
felsefesinden çok şey öğrendim.
Bir aşçı, bir aşçılık
eğitmeni olarak yalnız mesleğime değil, çok ötesinde hayatıma önemli katkıları
olduğunu dile getirmeliyim.
Fark ediyorsunuz ki
kendisi üretkenliği ile bizlere harika bir model, imrenilesi bir idol oluyor.
Benim için, bizler
için, mesleğimiz için, Türk mutfağı için, ülkemiz için ve tabi ki gastronomi
dünyası için değeri biçilemez örnek bir insan.
İyi ki var, sağlık
diliyorum, saygılarımı sunuyorum.
Son olarak 2010
yılında yetmişinci yaşına hediye olarak yazdığım akrostiş şiiri aktarıyorum.
ÜSTAT
Nerm
ateşte pişer yemek,
Eskidendi
dememek,
Vecde
gelip, sabrederek,
İstek,
sevgi, özen gerek;
Nevin
gerek, Nevin gerek.
Haşlama,
buğulama,
Ateşbazlık
sanatında,
Lahm-ı
kuzu, balık, dana,
Irak
ya da yakınında,
Can
verir mutfaklara
Işık
saçar etrafına…
19/12/2010
Eskişehir
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler...