Nar Çorbası


Sevgili dostlar, bu dönem Aşçılık Programı’ndaki değerli öğrencilerim Marsha Mehran’ın Nar Çorbası isimli romanını okudular.
Tahran doğumlu olan Mehran 36 yıllık kısa ömründe dikkate değer ve haliyle birçok dile tercüme edilmiş eserler yazmış. İlham, cesaret verici bir yaşamı var. İran’dan İrlanda’ya farklı ülkelerde enteresan denilebilecek işler yaparak hayatını idame etmiş ve yalnız bir şekilde hayata gözlerini yummuş. Rahmet ile anıyoruz…
Eserin orijinal adı Pomegranate Soup ve İngiltere’de basılmış. Türkiye’de ise Nejla Özgür Şeker’in çevirisi ile Ruhun Gıdası Kitaplar sayesinde bizlerle buluştu.
Lafı uzatmadan öğrencilerimin yazılarından minik alıntılar yapıyorum ve tabii ki okumanızı tavsiye ediyorum.
Lezzetler!...


“Ballinacroagh’a yerleşen Aminpour kardeşler yurdundan göçmek zorunda kalıp gurbet ellerde ‘boyun eğme’, ‘vazgeçme’ gibi davranışlar göstermeyip aksine, mutluluğu arama yolunda cesur ve güçlü hareket ettiklerini gösteren bir roman.”
Ahmet BERK

“...Hepsi. Hatta o kadar ki o zalim adamın Bahar’a yaptıkları ve sonra ablasının onu kurtarma sahnesinde gerçekten yaşadım gibi gözümün önüne geldi ve kalbim dışarı fırlayacak gibi oldu.”
Ahmet DEMİR

“Aşırı melankoli nöbetleri geçiren sard kişilere sıcak yani garm yemekler tavsiye edilir. (Dana, maş fasulyesi, karanfil ve incir) ruh halini düzeltmek ve tutkuları harekete geçirmek için faydalıdır.”
Ali Murat SOYLU

“Gün geçtikçe kafeden çıkan eşsiz kokular milleti çekmeyi başarmış ve gün geçtikçe bu sayı artmıştı.”
Alihan ER

“İran’da Marjan’ın sevgilisi Ali yüzünden uğradığı taciz ve işkence, Layla’nın bir çocuk olarak erken yaşta olgunlaşmak zorunda kalması, Baharın Hossein yüzünden yaşadığı korkular ve karakterini sert ve içe kapanık olarak etkilenmesi anlatılıyor.”
Anıl YILDIZ

“İran mutfağının Osmanlı mutfağı gibi zengin baharat ve kokularla süslenmiş olduğunu gördüm. Ayrıca adını bile duymadığım yemekler daha da merak uyandırdı bende. Anlatış şeklinden olsa gerek; bilmediğim, daha önce tatmadığım bir lezzet hiç bu kadar merak uyandırmamıştı.”
Barış EKER

“Eski örf ve adetlerini uygulayarak azmi ve çalışkanlığı da temsil ediyor. Açıkçası bu kitabı okurken hayatım ve kitapla ilgili karşılaştırmalar yaptım. Bu kitap sayesinde kendimin tekrar mutfağın albenisine ve sevgisine kaptırdım. Hayatıma çıkan onca engele rağmen tökezlememeyi feyz aldım ve yol bildim.”
Betül AKDEMİR

“Babylon kafenin baharın ilk günündeki açılışı Marjan’ın umduğu kadar güzel olmaması ne kadar kötü hissettirse de ilk müşterinin de papaz olması çok ilginçti.”
Beyza EMİR

Hem vatan hasretlerini yemeklerine yansıtmak hem de birçok laf-söze aldırış etmeden; insanlara karşı dimdik ayakta durup hayatlarını idame ettirmek. İşte hep deriz ya insanların doğduğu yer değil doyduğu yer diye.”
Bilge Nur ÖZBAY

“Kitapta Marjan kadar dirençli ve umut dolu olmayı, Layla gibi toy ve deli dolu olmayı, Bahar gibi yaşadıklarından dolayı içine kapalı ama derinlerde baş kaldırmayı, cesareti kendinde bulan kadınların hikayesini gördüm. Kitabın ön sayfalarında ki Marsha Mehran’ın biyografisini okuduğumda, kendi hayatından birçok iz taşıdığını fark ettim.”
Burçin VARAL

“Özellikle en ilgi çekici olan nar çorbası, çünkü hayatımda ilk defa nardan çorba yapıldığını öğrendim ve ben de merak uyandırdığı için en kısa zamanda nar çorbasını yapmayı deneyeceğim.”
Burhan IŞIK

“Gerçekten de ağız sulandıran kokularla dolu, yürekleri ısıtan eğlenceli bir aşk, dostluk ve yemek hikayesi...”
Cem ÇELİK

“…tarifler barındıran kitap, aslında bize her konuda her mutfaktan ufak bilgiler verdiği gibi, fikir sahibi olmamızı da sağlıyor.”
Çağan TOSİK

Kitabı okudukça aslında imkânsız diye bir kavramın sadece insanların bir kaçış yolu olarak gördüğünü fark ettim. Marsha Mehran’ın hayal dünyasında kurduğu şehrin aslında otobiyografisinin bir parçası olduğunu bilmek bu düşüncemi sağlam kıldı.”
Çiğdem AYÖZEN

Bir dersimizde yiyeceklerimizin aslında bizim ilacımız olduğundan bahsetmiştik. Bunun en güzel örneği de ‘Migren baş ağrısı için ilaç’ tarifinde görmek çok mümkün. Kültürlerin hep birbirinden etkilendiğini ise bolca safran kullanımında gördüm. Bizim de Osmanlı kültürümüzde safranın büyük rol oynadığını biliyorum.”
Eda ARIKAN

Duyguları ifade edebilecek kolay cümleler bulmak zordur. Fakat romanda duyguları aktarmak için ustaca cümleler kurulmuş. Yine duyguların, baharatların ve yemeklerin ağızda bıraktığı tatla bağ kurdurularak anlatılması ustaca. Birçok şair ve yazarın aşkı tarifini okumuştum fakat aşkın yemek tarifiyle tarifini okumamıştım.”
Fatma ERCAN

… kitapta baharatların insanlar üzerindeki etkilerinden fazlaca bahsedilmiştir. Ayrıca kitapta küçük küçük bilgilerde verilmiştir. Örneğin; gül suyunu ilk olarak İbni Sina’nın bulduğundan, çörek otunun yakıcı olduğundan ve hamileler tarafından kullanılmasının doğru olmadığından erken doğuma neden olabileceğinden bahsedilmiştir.”
Filiz YAMAN

Google ' da Marsha Mehran' ın hayatını incelemek istedim fakat detaylı bir sonuç bulamadım. Erken ölmüş ve başarılı bir yazar olduğunu söyleyen yorumların sayısı fazla. Bu kitabıyla değerlendirirsem çok iyi yazılmış diyemem. Kitabın hikayesi güzel fakat biraz karmaşık anlatılmış.”
Furkan YAVUZ

“Aslında hepimiz ilk önce kendi evimizde pişen yemekleri tanırız ve severiz, başka bir yerde aynı yemekleri yediğimizde evimizdekiyle kıyaslarız ve tanıdık bir lezzet aramaya çalışırız. Bu bazen bir koku bazen bir tat olur. Bizi çok uzakta da olsak alır ve kendi memleketimize götürür. Marjan bunu her gittiği yerde oluşturduğu yeşillik bahçeleriyle mümkün kılmıştı. O, küçük İrlanda kasabasına yepyeni lezzetler, renkler ve güzel kokular getirmeyi sağladı.”
Gülnihal YEŞİLIRMAK

İçerisindeki yemek tarifleri ise her yaştan her gruptan insanın anlayacağı bir şekilde yazılmış güzel tarifler vererek okuyucuya bu yönden de yeni bilgiler katmaktadır.”
Gülsüm BOZDEMİR

Kitabın beğendiğim yanı hem kurgu var hem tarifi veriyor yani bu ikisini birleştirmesi güzel. Beğenmediğim yanıysa bazen çok dramatik olabiliyor ve anlatım çok fazla betimleme içeriyor ve sıkıcılaşıyor.”
Halenur BAHAR

Kitap yemek ve hayatın zorluklarını yenmeye çalışan insanların başarı öykülerini okumayı seven kişiler için okumaya değer.”
Halis AVAN

Marjan ve kardeşlerinin İran’da devrimin getirdiği sıkıntılardan etkilendiği, Marjanın kardeşlerine sahip çıktığı, İran’dan kaçarak İrlanda’ya sığındıklarını görüyoruz. İki kültür arasında bocalayan ve zamanla alışarak yaşam mücadelesi veren kardeşler bizlere aslında imkânsız gibi görünen olayların mücadele edilerek başarıldığını göstermiş oldular.”
Hasan GÜRSOY

“Bu üç kardeş göç ettikten sonra sadece bir dükkân açmakla kalmıyorlar; aşk, başarı, dostluk gibi pek çok sıcak olaylarla içimizi ısıtıyor.”
Hilal KURTOĞLU

Kitap mesleğimiz açısından bize yararlı, tarifleri ilgi çekici ve ekstra bilgiler öğrenmek bize çok şey kattı ama anlatımda sıkıntı olduğunu düşünüyorum. Fazlaca betimleme olduğundan kitabı okumamız zorlaşıyor. Defalarca bıraktım yeniden aldım. Bu sıkıntının çeviriden dolayı olduğunu da düşünebiliriz.”
Hümeyra ÇETİN

Diğer göçmenlere nazaran, o üç kardeş daha güçlü, daha azimli, daha dik başlı. Bu güçlülüklerini ilk başta zor olsa da kendi ülkelerine özgü Abguşt, Fesencan, Torşi, Çilav gibi yemekler yaparak koruyorlar.”
İrem ALTAN

Romanımızda verilen tarifler, hangi milletten olursanız olun, sizin anlayacağınız şekilde özellikle seçilmiş. Tariflerdeki kullanılan malzemeler neredeyse bütün Avrupa'nın, Amerika kıtasının ve Orta Asya'nın aşina olduğu malzemeler. Çoğu tarifte ki hammaddelerimiz aynı veyahut ta birbirine yakın baharatlar, sebzeler.”
Kerem KOCAGÖZ

Babylon Kafe sayesinde farklı dinden, farklı kültürden, farklı etnik kökenden insanlar aynı sofrada buluşabiliyor. Böylece İran yemeklerine farklılık katan Marjan ve kız kardeşleri sayesinde kasabanın bakış açısı değişiyor ve gelişiyor.”
Kübra URAL

Bahsetmek istediğim bir diğer konu ise kitabın yanı sıra yazarın yaşamının da beni ne kadar etkilemiş olduğu. Hiçbir zaman kendini bir yere ait hissedememiş ve kendisini sürekli bir yere ait hissetme çabası içerisinde bulmuştur.”
Maide KİBAR

İrlanda'da bir kasabada bu üç kardeş Babylon Cafe’yi açıyor. Buradaki yapılan yemeklerle insanların hayatını renklendiriyorlar. İran mutfağının yemeklerini yapan kardeşler tarhun, kakule, tarçın vb. baharatlarla yaptıkları yemeğin kokusu tüm kasabaya yayılıyor Mcguard isimli bir pub sahibi Babylon Cafenin kapanması için türlü şeyler yapıyor başarılı olamıyor sonrasında pub sahibinin küçük oğlu Layla’ya âşık oluyor.”
Mehmet ERKAN

İrlandaya ilk geldiklerinde bay ve bayan Esteller sayesinde dükkanlarını kiralamış, eski olan dükkanı çok güzel bir kafe haline getirebilmişlerdi. Bunu yapmada Baharın çok katkıları olmuştu.”
Mehmet Halil GÖL

Sadece zekice yazılmış bir kitaptan ziyade; öğretici, eğitici, betimleyici unsurlara yer verilmiş, birçok duyguyu kabartan bir kitap. Öyle ki, ortalarına geldiğimde aşçı sıfatıma ek olarak bir parfüm ustası olmak istediğimi hatırlıyorum. Zira adı geçen baharatlar, kokular; okuyucuyu mistik bir ortama atıyor.”
Mehmet YEŞİL

Bu yüzden her insan, özellikle de aşçılar üretici olmalıdır. Kız kardeşler gibi bulamadıkları baharatları, ürünleri vs. üretmeli, yaptığı işin en iyisini ortaya koymak için çabalamalıdır. Bu romanda beni şaşırtan bir olay vardır. Bu olay kızların baharatlara bu kadar hâkim olmaları, hangi baharatın ne için faydalı ne için zararlı olduğunu bilmeleridir.”
Melih KÜÇÜK

Baharatlar çok ilgimi çekti. Zahter mesela daha önce duymadığım bir baharattı ve nasıl bir şey olduğunu merak etmiştim. Şansıma ertesi gün mutfak dersinde baharat raflarını düzelttim ve zahteri gördüm. Kokusu, görünüşü incelemeye fırsatım oldu. Ama kitapta görmeseydim özellikle incelemezdim.”
Merve AYDOĞDU

Kendi okuduğumuz bölüm olan Gastronomi/Aşçılık açısından bakar isek adeta yemekler ve yemek kültürü sayesinde hayata tutunmanın örneğini görebilir; yemeğin, yemek kültürünün önemini kavrayabilir, sevginin, çalışkanlığın ve her ne zorluk olursa olsun asla pes etmeden sabırla çabalamanın da en kritik nokta olduğunu irdeleyebiliriz.”
Muhammed ACAR

Esasında kendi adıma konuşmak gerekirse bizim bile her gün evimizde pişen, annelerimizin bize ilk verdiği yemeklerin bile çok değişik malzeme ve pişirme teknikleri ile daha farklı bir lezzetin kapısını açtığını gördüm. Örnek vermek gerekirse sarmanın fırında pişmesi ve ayrana soda katılması.”
Necmi YÜZGÜLEÇ

Kitap kadar Marsha Mehran'nın hayatı da çok ilgi çekici, yaşamı boyunca yerleşim zorluğu çekmiştir. İran'dan kaçtıktan sonra birçok yerde yaşamıştır. Mülteci hayatı yaşayan Marsha Mehran psikolojik sıkıntılar çekmiştir. Normalde 7 kitaplık bir seri olacak iken ikinci kitabının yarısında vefat etmiştir. Çok genç yaşta 36 yaşında vefat etmiştir.”
Oğuzhan GÜZELKAN

“…yüze yakın İran vatandaşının polis kurşunlarının hedefinde kalarak can verdiği Kara              Cuma’nın, Ayetullah Humeyni’nin on altı yıllık sürgünden sonra Tahran’a dönüşünün ve tüm bunlar yaşanırken Aminpour kardeşlerin Ortadoğu’nun yakıcı cehenneminden kaçarak geldikleri mitoloji ve efsaneler ülkesi İrlanda’da hayata yeniden tutunma çabalarının hikayesidir.”
Özlem VAROL

Fakat bu üç kız kardeş yaşadıkları zorluklara boyun eğip başlarına gelen olayları kabullenip bir kenara çekilmek yerine asla vazgeçmeyip yaşanan acı ve zorluklarla mücadele etmeyi öğrenip kendilerine yeni bir hayat kuruyorlar. Tabi geldikleri kasabada onları yeni zorluklar bekliyordu. Kocasını, çocuklarını sakınan eş ve anneler, dedikodularını yapan kötü insanlar, açtıkları kafeyi engellemek isteyen bir bar sahibi ve daha nice durumlar.”
Rabia YAVAŞ

Marjanın şu sözleri ile bitirmek istiyorum. ‘Siz isteseniz de istemeseniz de hayat sizinle yada sizsiz devam edecektir;başka birbirinin arka bahçesinde sonsuza dek çiçek açarak , başka bir tencere dolusu nar çorbasına lezzet vererek.’”
Rahim YAHYAOĞLU

Zorluklarla başa çıkmayı öğrendiler. Onların hikayesiyle bizede öğrettiler.İç ısıtan ve bizi de yeni yemek kültürleriyle tanıştıran güzel bir kitaptı.”
Selen ASLANTÜRK


Ülkelerinden kaçıp hiç bilmedikleri bir yerde hayata tutunurken ülkelerinin mutfak kültürlerinden destek alıyorlar. Kendi geleneklerine sahip çıkıyorlar. Yaptıkları yemeklerle hem para kazanıp hem de ülkelerine olan özlemlerini bir nebze de olsa dindirebiliyorlar.”
Sema KAYA

“Bu üç kız kardeşe baktığımda gözümde oluşan ilk resim ben ve kardeşlerim oluyor nedense. Hikayeyi okumaya başladığımdan bu yana sanki hikayenin ana karakterleri bizmişiz gibi hissetmeme neden oldu bu benzerlik.”
Sevim DURU

Marjan, Bahar ve Layla gerçekten istemiş, çabalamış, belli başlı zorlukların üstesinden gelip emeklerinin karşılığı almışlardır. Bunca yaşanılan olaya rağmen kendi ayakları üstünde durabilmiş olmaları gerçekten çok takdir edilesi bir durumdur.”
Sultan ATMAN

Kitap ilerledikçe daha da zevkli hale geldiği için daha hızlı ve daha çok okumaya başladım ve 3 günde kitabı bitirdiğimi fark ettim. Marsha Mehran bu kitabı o kadar sıcak ve içten yazmış ki İran devriminde yaşadıkları birçok acı dolu olayı işlerken, bir yandan da hayata tutunma çabasını işliyor ve okura geçiriyor.”
Volkan İNCE

Yaklaşık yedi yıl Londra’da kaldıktan sonra İrlanda’nın Ballinacroagh kasabasına geliyorlar. Kasaba’nın merkezine İran yemeklerini yapabilecekleri bir kafe açmak istiyorlar.”
Yasin ÖZMEN




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Çıraklık/Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik