Mutfak Tarihi ve Kültürü İçin Seçme Kaynakça
Aksoy , Ö. A., ve Dilçin, D. (2009). Tarama Sözlüğü I-VII Cilt (4. Baskı).
Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
Anonim. (2010 ). Karagöz
Mutfakta (2. Baskı) (Çeviren: E. Sevinçli). İstanbul: Çiya Yayınları.
Avanzade, M. S. (2015). Aile Aşçısı. İstanbul: Ruhun Gıdası Kitaplar.
Barkan, Ö. L. (1979). İstanbul Saraylarına Ait
Muhasebe Defterleri. Belgeler Türk Tarih Belgeleri Dergisi, 9(13), 1-380.
Baykara,
T. (2001). Türk Tarihine Bakışlar (1.
Baskı). Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yayınları.
Bey, A. (2002). Osmanlı Adet, Merasim ve Tabirleri
(Adât ve Merasim-i Kadime, Tabirat ve Muamelat-ı Kavmiye-i Osmaniye). İstanbul:
Tarih Vakfı Yayınları.
Bilgin , A., & Samancı, Ö. (2008). Türk Mutfağı.
Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı.
Bilgin, A. (2000). Osmanlı Sarayının İaşesi
(1489-1650). Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Anabilim Dalı. İstanbul:
Marmara Üniversitesi.
Bilgin, A. (2004). Osmanlı Saray Mutfağı (1453-1650).
İstanbul: Kitabevi Yayınları.
Bilgin,
A. (2008). Klasik Dönem Osmanlı Saray Mutfağı. İçinde A. Bilgin ve Ö. Samancı
Bilgin, A. (2010). Osmanlı İstanbul'unda Yeme-İçme
Kültürü. F. Başer (Dü.) içinde, Kültürler Başkenti İstanbul (s. 462-471).
İstanbul: Türk Kültürüne Hizmet Vakfı & İstanbul 2010 Avrupa Kültür
Başkenti Ajansı.
Bilgin, A. (2010). Osmanlı İstanbul'unda Yeme-İçme
Kültürü. Kültürler Başkenti İstanbul (Düzenleyen:
F. Başer) İstanbul: Türk Kültürüne Hizmet Vakfı ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür
Başkenti Ajansı, 462-471.
Bilgin, A. (2016a). Saraydan Düğüne Fatih Dönemi
Sofraları. Fatih Sultan Mehmed Han ve
Dönemi (Editör: A. B. Zafer). Bursa: Gaye Kitabevi, 440-448.
Bilgin, A. (2016b). Osmanlı Başkentinin İaşesi ve
İstanbul Mutfak Kültürü. Osmanlı Mutfağı
(Editörler: A. Bilgin ve S. Önçel). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayını,
2-25.
Bilgin, A. (2016c). Saray Mutfağı. Osmanlı Mutfağı (Editörler: A. Bilgin ve
S. Önçel). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayını, 26-49.
Bilgin, A. (2018). From Artichoke to Corn: New Fruits
and vegetables in the Istanbul Market (Seventeenth to Nineteenth Centuries). Living the Good Life Cunsumption in the Qıng
and Ottoman Empires of teh Eighteenth Century (Editörler: E. Akçetin ve S.
Faroqhi). Boston: Brill, 259-283.
Bilgin, A. ve Samancı Ö. (Haz.). (2012). I. Türk Mutfak Kültürü Sempozyumu (Osmanlı
Mutfak Kültürü) (14-15 Ekim 2010). Bilecik: Bilecik Şeyh Edebalı
Üniversitesi Yayınları.
Bilgin, A. ve Samancı Ö. (Haz.). (2012). I. Türk Mutfak Kültürü Sempozyumu (Osmanlı Mutfak
Kültürü) (14-15 Ekim 2010). Bilecik: Bilecik Şeyh Edebalı Üniversitesi
Yayınları.
Bilgin, A. ve Samancı, Ö. (2008). Türk Mutfağı. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı.
Bilgin. A. (2006). Narh Listeleri ve Üsküdar Mal
Piyasası (1642-1708). Üsküdar Sempozyumu
IV (Cilt II). İstanbul: Üsküdar Belediyesi, 155-191.
Bölükbaşı, A. (2018). Osmanlı Tekkelerinde Beslenme
XVI. Yüzyılda İstanbul'daki Halveti Tekkeleri Örneği. VAKANÜVİS- Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi/ International
Journal of Historical Researches, 3(1), 83-112.
Bülbül, S., Ceyhun Sezgin, A. ve Kara, S. (2016).
Osmanlı Mutfak Kültürü'nde Yemek Kapları: İznik Çok Renkli Seramik Örnekleri. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları
Dergisi, 5(8), 2373-2389.
Cavid, A. (2006). Tercüme-i
Kenzü’l-İştihâ. (Hazırlayan: S. A. Kahraman ve P. M. Işın). İstanbul: Kitap
Yayınevi.
Civitello, L. (2004). Cuisine and Culture: A History of Food and People. USA: John Wiley
& Sons Inc.
Cobe, P. (2008, December). Emerging Cuisines: Turkish A rich culinary heritage. Foodservice
Buyer, 10-11.
Davidson,
A. (1988). The Seven Wonders of Konya. İçinde F. Halıcı (Editör) Yabancı Yemek Uzmanlarınca Türk Mutfağı
(ss. 77-77). Ankara: Güven Matbaası.
Demirel, F. (2007). Dolmabahçe ve Yıldız Saraylarında Son Ziyaretler Son Ziyafetler.
İstanbul: Doğan Kitap.
Demirtaş, M. (2014). Osmanlıda Fırıncılık Onyedinci
Yüzyıl İstanbul Örneği. Ankara: Atıf Yayınları.
Devellioğlu, F. (2012). Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lûgat (29. Baskı). Ankara: Aydın
Kitabevi Yayınları.
Dursteler, E. R. (2014). Bad Bread and the “Outrageous
Drunkenness of the Turks”: Food and Identity in the Accounts of Early Modern
European Travelers to the Ottoman Empire. Journal
of World History, 25(2&3), 203-228.
Efendi, D. M. (2015). Ağdiye Risalesi (Hazırlayan: M. E. Özen). İstanbul: İşaret
Yayınları.
Efendi, T. (2005). Osmanlı
Mutfağı (Çeviren: A. İ. Aktürk) İstanbul: Dönence Yayınları.
Emecen, F. M. (2006). Şehzadenin Mutfağı: III.
Mehmed’in Şehzadelik Döneminde Manisa Sarayına Ait Bir Mutfak Masraf Defteri. Soframız Nur Hanemiz Mamur Osmanlı Maddi
Kültüründe Yemek ve Barınak (Editörler: S. Faroqhi ve C. K. Neumann) (Çeviren:
Z. Yelçe). İstanbul: Kitap Yayınevi, 111-148.
Erçelik,
A. (2013). Geçmişten Günümüze Mengen ve Aşçılık. İstanbul: Milsan Basın
San.
Escoffier,
A. (2004). The Complete Guide to the Art
of Modern Cookery (Le Guide Culinaire). Netherlands: Elsevier Butterworth
Heinemann.
Evliya Çelebi. (1999). Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi 2. Kitap (Hazırlayanlar: Z. Kurşun, S.
A. Kahraman ve Y. Dağlı). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
Evliya Çelebi. (1999). Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi 3. Kitap (Hazırlayanalar: S. A.
Kahraman ve Y. Dağlı.) İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
Evliya Çelebi. (2001). Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi 5. Kitap (Hazırlayanlar: Y. Dağlı, S.
A. Kahraman ve İ. Sezgin). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
Evliya Çelebi. (2002). Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi 6. Kitap (Hazırlayanalar: S. A.
Kahraman ve Y. Dağlı). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
Evliya Çelebi. (2003). Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi 7. Kitap (Hazırlayanlar: Y. Dağlı, S.
A. Kahraman ve R. Dankoff). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
Evliya Çelebi. (2003). Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi 8. Kitap (Hazırlayanalar: S. A. Kahraman,
Y. Dağlı ve R. Dankoff). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
Evliya Çelebi. (2003). Günümüz Türkçesiyle Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi 1. Cilt 1. Kitap (Hazırlayanlar:
S. A. Kahraman ve Y. Dağlı). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
Evliya Çelebi. (2003). Günümüz Türkçesiyle Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi 1. Cilt 2. Kitap
(Hazırlayanlar: S. A. Kahraman ve Y. Dağlı). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
Evliya Çelebi. (2005). Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi 9. Kitap (Hazırlayanlar: Y. Dağlı, S.
A. Kahraman ve R. Dankoff). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
Evliya Çelebi. (2007). Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi (10.
Kitap). (Hazırlayanlar: S. A. Kahraman, Y. Dağlı ve R. Dankoff). İstanbul:
Yapı Kredi Yayınları.
Evliya Çelebi. (2007). Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi 10. Kitap (Hazırlayanlar: S. A.
Kahraman, Y. Dağlı ve R. Dankoff). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
Evliya Çelebi. (2008a). Günümüz Türkçesiyle Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi 2. Cilt, 1. Kitap
(2. Baskı) (Hazırlayanalar: Y. Dağlı ve S. A. Kahraman). İstanbul: Yapı Kredi
Yayınları.
Evliya Çelebi. (2008b). Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi 1. Cilt 2 Kitap (5. Baskı) (Hazırlayanlar:
S. A. Kahraman ve Y. Dağlı). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
Fahriye, A. (1882-1883). Ev Kadını. İstanbul: Mahmud
Bey Matbaası.
Fahriye, A. (2018). Ev Kadını (Hazırlayan: Turgut Kut). İstanbul: Çiya Yayınları.
Fahriye, H. (2002). Tatlıcıbaşı. İstanbul: BATEŞ
Kültür Yayınları.
Güldemir, O. (2015). Bir Osmanlı Yemek Yazması Kitabüt
Tabbahin (Muhammed Kâmil). İstanbul: Oğlak Yayıncılık.
Güldemir, O. (2016). Matbah, Tabbahin ve Kütüp. TAFED Matbah, 1, 52-54.
Gündüzöz, G. (2016). Osmanlı Tekke Mutfak Kültürü ve
Mecmuâ-i Fevâid. Cumhuriyet İlahiyat
Dergisi, 20(2), 175-205.
Halıcı, F. (1992b). Ali Eşref Dede’nin Yemek Risalesi. Ankara: Atatürk Kültür, Dil ve
Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Kültür Merkezi Yayını: 62.
Halıcı, F. (Dü.). (1982). Geleneksel Türk Yemekleri ve Beslenme (10-11 Eylül 1982). Konya:
Turizm Derneği Yayınları.
Halıcı, F. (Düzenleyen). (1986). Birinci Milletlerarası Yemek Kongresi (25-30 Eylül 1986). Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.
Halıcı, F. (Düzenleyen). (1988). İkinci Milletlerarası Yemek Kongresi (3-10 Eylül 1988). Konya:
Kültür ve Turizm Vakfı Yayını.
Halıcı, F. (Düzenleyen). (1990). Üçüncü Milletlerarası Yemek Kongresi (7-12 Eylül 1990). Konya:
Kültür ve Turizm Vakfı Yayını.
Halıcı, F. (Düzenleyen). (1992a). Dördüncü Milletlerarası Yemek Kongresi (3-6 Eylül 1992). Konya: Kültür ve Turizm Vakfı Yayını.
Halıcı, F. (Düzenleyen). (1994). Beşinci Milletlerarası Yemek Kongresi (1-3 Eylül 1994). Ankara:
Atatürk Kültür Merkezi Yayınları.
Halıcı,
N. (1990). Türk Mutfağı. Ankara: Güven Matbaası.
Halıcı, N. (2000). Ottoman Cuisine. The
Ottoman-Turkish Civilisation (Cilt IV, s. 93-103). içinde Ankara: Yeni Türkiye.
Halıcı, N. (2005). Sufi
Cuisine. London: Saqi Book.
Halıcı, N. (2007). Mevlevi
Mutfağı. İstanbul: Metro Kültür Yayınları.
Halıcı, N. (2009). Türk Mutfağı. İstanbul: Oğlak
Yayıncılık.
Halıcı, N. (2013). Açıklamalı Yemek ve Mutfak
Terimleri Sözlüğü. İstanbul: Oğlak Yayıncılık.
Halıcı, N. (2017). Ali
Eşref Dede'nin Yemek Risalesi (Çeviri-Tıpkıbasım-Uygulama). Konya: Meram
Belediyesi Yayınları.
Işın, P. M.
(2015). The Oxford companion to
sugar and sweets (Editör: Darra Goldstein). USA: Oxford University Press.
Işın, P. M. (2008). Gülbeşeker Türk Tatlıları Tarihi.
İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
Işın, P. M. (2010). 1882 Tarihli "Ev Kadını"
Adlı Yemek Kitabının Işığında Osmanlı Kadınının Mutfaktaki Rolü. İstanbul Kadın
Kadın İstanbul Proje Kitabı Seçki (s. 96-99). içinde İstanbul: Kadın Eserleri
Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı.
Işın, P. M. (2010). Osmanlı Mutfak Sözlüğü. İstanbul:
Kitap Yayınevi.
Işın, P. M. (2010a). 1882 Tarihli "Ev
Kadını" Adlı Yemek Kitabının Işığında Osmanlı Kadınının Mutfaktaki Rolü. İstanbul Kadın Kadın İstanbul Proje Kitabı
Seçki. İstanbul: Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı, 96-99.
Işın, P. M. (2014). Osmanlı Mutfak İmparatorluğu.
İstanbul: Kitap Yayınevi.
Işın, P.M. (2003). Introduction.
A King's Confectioner in the Orient (Friedrich Unger). London: Kegan Paul,
1-10.
İbn-i Sînâ. (2014). El-Kânûn Fi’t-Tıbb (1. Kitap) (Çeviren: E. Kâhya). Ankara: Atatürk
Kültür Merkezi.
İhsan, Hamamizade. (2007). Hamsinâme (Hazırlayanlar: Burhan Sayılır ve Murat Babuçoğlu).
Ankara: Phoenix Yayınevi.
İnalcık, H. (1991).
Matbakh. The Encyclopaedia of
Islam 4. Cilt MAHK-MID. Netherlands: E.J. Brill, 809-813.
İşli, N. E. (2014). Dönemin Sıradışı Bir Şahsiyeti
Hacıbeyzade Ahmed Muhtar Bey. Aşevi.
İstanbul: Ruhun Gıdası Kitaplar, 9-27.
Kahya, E. (2001). ei-KANÜN fi't-TIB. TDV İslâm Ansiklopedisi 24. Cilt.
Ankara: TDV.
Kâmil, M. (1997). Melceü’t-Tabbâhîn
(Aşçıların Sığınağı) (Hazırlayan: Cüneyt Kut) İstanbul: Duran Ofset.
Kâmil, M. (2015). Melceü’t-Tabbâhîn
Aşçıların Sığınağı (Hazırlayanlar: Günay Kut ve Turgut Kut). İstanbul:
Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı.
Karademir, Z. (2014). İmparatorluğun Açlıkla İmtihanı Osmanlı Toplumunda Kıtlıklar
(1560-1660). İstanbul: Kitap Yayınevi.
Karay,
R. H.(2014). Mutfak Zevkinin Son Günleri
Memleket Yazıları 4 (Hazırlayan: Tuncay Birkan). İstanbul: İnkılâp
Kitabevi.
Kaşgarlı, M. (1985). Divanü Lûgat-it Türk. (Çeviren:
B. Atalay) Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
Kongaz, G. (1987). Saray Helvahanesi. Catering
Gourmet, 126-127.
Koşay, H. Z., ve Ülkücan, A. (2011). Anadolu Yemekleri ve Türk Mutfağı (2. Baskı).
İstanbul: Çiya Yayınları.
Köse, Y. (2016). Dersaadet’te
Tüketim (1855-1923). (Çeviren: Tevfik Turan). İstanbul: Tarih Vakfı Yurt
Yayınları.
Kut, G. (1986). Et-Terkibât Fî Tabhi’l-Hulviyyât
(Tatlı Pişirme Tarifleri). Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı, Millî Folklor
Araştırma Dairesi Yayınları: 69.
Kut, G. (1987). Kanuni'nin Oğulları Sultan Bayezit ve
Sultan Cihangir'in Sünnet Düğünlerindeki Kına Gecesi Ziyafeti. Catering Gourmet, 18-21.
Kut, G. (2000). Mutfağın Günlük Yaşamımızdaki Yeri
Dünü-Bugünü. Hünkâr Beğendi 700 Yıllık
Mutfak Kültürü (Hazırlayan: N. K. Çevik). Ankara: Kültür Bakanlığı Halk
Kültürlerini Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğü.
Kut, T. (2008). Eski Harfli Basılı Yemek Kitapları
Bibliyografyası (1844-1927). Türk Mutfağı
(Editör: A. Bilgin ve Ö. Samancı). Ankara: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı
Yayınları, 329-337.
Kutbay, O. (1987). Türk Mutfağının Gelişimi İçin
Düşünceler. Catering Gourmet, 148,
149.
Kültür ve Turizm Bakanlığı. (1982). Türk Mutfağı Sempozyumu Bildirileri (31
Ekim-1 Kasım 1981). Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı. (1984). Geleneksel Türk Tatlıları Sempozyumu
Bildirileri (17-18 Aralık 1983). Ankara: Başbakanlık Basımevi.
Kütükoğlu, M. (2006). Medresede Yaşam. Soframız Nur Hanemiz Mamur Osmanlı Maddi
Kültüründe Yemek ve Barınak (Editörler: S. Faroqhi ve C. K. Neumann) (Çeviren:
Z. Yelçe). İstanbul: Kitap Yayınevi, 239-248.
Kütükoğlu, M.S. (1983). Osmanlılarda Narh Müessesesi ve 1640 Tarihli Narh Defteri.
İstanbul: Enderun Kitabevi.
Mihrî, M. (2016). Yeni Usûl Yemek Kitabı (Çevirenler:
Hasan Ali Polat ve Karabey Palavar). Ankara: Detay Yayıncılık.
Muhtar, H. A. (2014). Aşevi Ameli, Nazarî Aşçılık, Sofracılık (Hazırlayan: N. Ö. Akın)
İstanbul: Ruhun Gıdası Kitaplar.
Neumann, C. K. (2006). 18. Yüzyıl Osmanlı Saray
Mutfağında Baharat. Soframız Nur Hanemiz
Mamur Osmanlı Maddi Kültüründe Yemek ve Barınak (Editörler: S. Faroqhi, ve
C. K. Neumann) (Çeviren: Z. Yelçe). İstanbul: Kitap Yayınevi, 149-184.
Oberling-Grace, G., ve Smith, M. (2001). Osmanlı Sarayında Yemek Kültürü. Ankara:
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.
Oğuz, B. (1976). Türkiye
Halkının Kültür Kökenleri I. İstanbul: Anadolu Aydınlatma Vakfı Yayınları.
Ögel, B. (1978). Türk
Kültür Tarihine Giriş (Türklerde Yemek Kültürü) 4. Cilt. Ankara: Kültür
Bakanlığı Yayınları.
Özlü, Zeynel. (2014). Osmanlı Sarayında Aşure Geleneği
Uygulamasına Dair. Millî Folklor, 26
(101), 209-224.
Pamuk, B. (2003). XVII. Yüzyılda Bir Osmanlı Paşasının
Masraf Bilançosu. Tarih Araştırmaları
Dergisi, 22(34), 107-124.
Piranyan, B. (2008). Aşçının Kitabı. (Çeviren: T. Tovmasyan). İstanbul: Aras Yayıncılık.
Reindl-Kiel, H. (2006). Cennet Taamları 17. Yüzyıl
Ortalarında Osmanlı Sarayında Resmi Ziyafetler. S. Faroqhi, & C. K. Neumann
(Dü) içinde, Soframız Nur Hanemiz Mamur Osmanlı Maddi Kültüründe Yemek ve
Barınak (Z. Yelçe, Çev., s. 55-110). İstanbul: Kitap Yayınevi.
Sakaoğlu, N. (2006). Eski Mutfak Kültürümüzün
Kaynakları. Soframız Nur Hanemiz Mamur
Osmanlı Maddi Kültüründe Yemek ve Barınak (Editörler: S. Faroqhi ve C. K.
Neumann) (Çeviren: Z. Yelçe). İstanbul: Kitap Yayınevi, 33-45.
Samancı, Ö (Çeviri Yazı ve Sadeleştiren). (2017). Yeni Yemek Kitabı (1883). İstanbul: Çiya
Yayınları.
Samancı, Ö. (2006). 19. Yüzyılda Osmanlı Saray
Mutfağı. Yemek ve Kültür(4), 36-60.
Samancı, Ö. (2006b). Vegetable Patrimony of the
Ottoman Culinary Culture. Proceedings of
the IVth International Congress of Ethnobotany (ICEB 2005). İstanbul: Ege
Yayınları, 565-570.
Samancı, Ö. (2006c). 19. Yüzyılın İkinci yarısında
Osmanlı Elitinin Yeme-İçme Alışkanlıkları. Soframız
Nur Hanemiz Mamur Osmanlı Maddi Kültüründe Yemek ve Barınak (Editörler: S.
Faroqhi ve C. K. Neumann) (Çeviren: Z. Yelçe). İstanbul: Kitap Yayınevi,
185-208.
Samancı, Ö. (2007). Fransız Üslûbunda Osmanlı
Ziyafetleri. Yemek ve Kültür(8), 48-63.
Samancı, Ö. (2007). Gelen-Giden Defterleri. Yemek ve
Kültür(8), 63-86.
Samancı, Ö. (2007b). Gelen-Giden Defterleri. Yemek ve Kültür, (8), 63-86.
Samancı, Ö. (2011). Pilaf and bouchées: the modernization
of official banquets at the Ottoman palace in the 19th century. Royal Taste,
Food, Power and Status at the European Courts after 1789 (s. 111-143). içinde
Asghate.
Samancı, Ö. (2013). Osmanlı Kültüründe Değişen Sofra
Adabı: Alaturka- Alafranga İkilemi. Toplumsal Tarih(231), 22-28.
Samancı, Ö. (2013). Ten Years in Ottoman-Turkish Food
Historiography. Food & History, 10(2), 237-246.
Samancı, Ö. (2014). Avrupa’da ve Türkiye’de Yemek
Tarihçiliğine Kısa Bir Bakış. A. Avcı, S. Erkoç, & E. Otman (Dü) içinde,
Yemekte Tarih Var Yemek Kültürü ve Tarihçiliği (s. 27-40). İstanbul: Tarih
Vakfı Yurt Yayınları.
Samancı, Ö. (2014). Geç Dönem Osmanlı Mutfak Kültürü
ve "Aşevi". H. A. Muhtar içinde, Aşevi (s. 27-32). İstanbul: Ruhun
Gıdası Kitaplar.
Samancı, Ö. (2016). İmparatorluğun son döneminde
Osmanlı saray menüleri. Yemek ve Kültür(45), 60-70.
Samancı, Ö. (2016a). Halk Mutfağı. Osmanlı Mutfağı (Editörler: Arif Bilgin
ve Sibel Önçel). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayını, 50-72.
Samancı, Ö. (2016b). Yemekler: Genel Özellikler,
Pişirme Teknikleri ve Uygulamalar. Osmanlı
Mutfağı (Editörler: Arif Bilgin ve Sibel Önçel). Eskişehir: Anadolu
Üniversitesi Yayını, 72-94.
Samancı, Ö. (2016c). İmparatorluğun son döneminde
Osmanlı saray menüleri. Yemek ve Kültür,
(45), 60-70.
Samancı, Ö. (2016d). Osmanlı Mutfağında Modernleşme. Osmanlı Mutfağı (Editörler: Arif Bilgin
ve Sibel Önçel). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayını, 172-193.
Samancı, Ö. ve Croxford, S. (2006). XIX. Yüzyıl İstanbul Mutfağı (2. Baskı).
İstanbul: Medyatik Yayınları.
Sarı, N. (1982). Osmanlı Sarayında Yemeklerin
Mevsimlere Göre Düzenlenmesi ve Devrin Tababetiyle İlişkisi. Türk Mutfağı Sempozyumu Bildirileri.
Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı, 245-257
Sarı, N. (1987). Osmanlılarda Yeme Adetlerinin Klasik
Devir Tıp Anlayışı ile İlişkisi. Catering
Gourmet, 22-31.
Sefercioğlu, N. (Dü.). (1985). Türk Yemekleri (XVIII.
Yüzyıla Ait Yazma Bir Yemek Risâlesi). Ankara: Feryal Basımevi.
Sever,
B. (1982). Eski Yemeklerin ve Aşçılığın Kayboluş Sebepleriyle Yemeklerimizde
Baharatın Önemli Yeri. Geleneksel Türk
Mutfağı Sempozyumu Bildirileri (10-11 Eylül 1982) (Hazırlayan: Feyzi
Halıcı). Konya: Konya Turizm Derneği Yayınları, ss. 106-112.
Singer, A. (2015). Osmanlı İmparatorluğu İmaretlerinin
“Michelin Rehberi”. Haydi Sofraya! Mutfak
Penceresinden Osmanlı Tarihi. İstanbul: Kitap Yayınevi, 73-97.
Singer, A. (Dü.). (2015). Haydi Sofraya! Mutfak
Penceresinden Osmanlı Tarihi. İstanbul: Kitap Yayınevi.
Şavkay, T. (2000). Osmanlı Mutfağı. İstanbul:
Şekerbank T.A.Ş. Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ve Radikal Gazetesi.
Şavkay,
T. (2005). Medeniyet ve Coğrafya Değişmeleri Çerçevesinde Türk Mutfağı. İçinde
E. Pekin, A. Sümer (Editörler) Eskimeyen
Tatlar Türk Mutfak Kültürü (4 Baskı) (ss. 72-89). İstanbul: Vehbi Koç Vakfı.
Şirvanî, M. M. (2005). 15. Yüzyıl Osmanlı Mutfağı. (M.
Argunşah, & M. Uçar, Dü) İstanbul: Gökkubbe Yayınları.
Tekin, T. (2008). Orhon
Yazıtları. Ankara: Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Türk Dil
Kurumu Yayınları: 540.
Tez,
Zeki. (2012). Lezzetin Tarihi Geçmişten Bugüne Yiyecek, İçecek ve Keyif
Vericiler (2. Baskı). İstanbul: Hayykitap.
Tezcan, S. (1998). Bir Ziyafet Defteri. İstanbul:
Simurg Yayıncılık.
Tosun, Mahmut Nedim bin. (2016). Aşçıbaşı (3. b.). (P.
M. Işın, Dü.) İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
Toydemir, S. (2015). Osmanlı ve Avrupa Sofralarından Menüler. İstanbul: Türkiye İş
Bankası Kültür Yayınları.
Tugay, E. F. (2015). Bir Aile Üç Asır. (Çeviren: Ş. Türkömer) İstanbul: Türkiye İş
Bankası Kültür Yayınları.
Tursun Bey. (1977). Târîh-İ Ebü’l-Feth (Hazırlayan: A. M. Tulum). İstanbul: Baha
Matbaası.
Tutmacı. (2009). Tabiatname.
(Hazırlayan: Y. Karasoy) Konya: Palet Yayınları.
Unger. F. (1987). Doğu’da
Tatlıcılık (Hazırlayan: Feyzi Halıcı). Konya: Konya Kültür ve Turizm
Derneği.
Ünal, A. (2007). Anadolu'nun
En Eski Yemekleri Hititler ve Çağdaşı Toplumlarda Mutfak Kültürü. İstanbul:
Homer Kitabevi.
Ünsal,
A. (2002). Osmanlı Mutfağı. İçinde M. S. Koz Yemek Kitabı Tarih-Halkbilimi-Edebiyat (ss. 85-115). İstanbul:
Kitabevi.
Ünver, S. (1948). Tarihte 50 Türk Yemeği I. İstanbul:
İstanbul Üniversitesi, Tıb Tarihi Enstitüsü, No: 39.
Ünver, S. (1952). Fatih Devri Yemekleri. İstanbul:
T.C. İstanbul Üniversitesi, Tıp Tarihi Enstitüsü.
Ünver,
S. (1952). İstanbul’da Fethi Takip Eden Asırlarda Saray Mutbakları Teşkilâtında
Çalışanlar Hakkında Kısmen Bildiklerimiz. İçinde Fatih Devri Yemekleri. İstanbul: T.C. İstanbul Üniversitesi, Tıp
Tarihi Enstitüsü, s. 95, 96.
Ünver, S. A. (1953). Fâtih Aşhânesi Tevzî'nâmesi.
İstanbul: İstanbul Fethi Derneği Yayınları.
Waines, D. (1991).
Matbakh. The Encyclopaedia of
Islam (Cilt IV) MAHK-MID. Netherlands: E.J. Brill, 807-809.
Yeğen,
E. M. (2008). Kuşaklar Boyunca Ekrem Muhittin Yeğen Yemek Öğretimi.
İstanbul: İnkılâp Kitabevi.
Yentürk, N. (2017). Fast food, geleneksel ayaküstü
mutfağa karşı. Yemek ve Kültür (47),
88-101.
Yerasimos, M. (2010). 500 Yıllık Osmanlı Mutfağı (5.
b.). İstanbul: Boyut Yayıncılık.
Yerasimos, M. (2011). Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde
Yemek Kültürü. İstanbul: Kitap Yayınevi.
Yerasimos, S. (2002). Sultan Sofraları 15. ve 16.
Yüzyılda Osmanlı Saray Mutfağı. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
Yıldırım, N. (2008). 14. ve 15. Yüzyıl Türkçe Tıp
Yazmalarında Hastalıklara Tavsiye Edilen Çorbalar, Aşlar ve Tatlılar. Türk Mutfağı (Editörler: A. Bilgin ve Ö.
Samancı). Ankara: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 153-163.
Yıldız, A. (2017). Osmanlı İmparatorluğu’nda Sivil ve
Türkçe Tıp Eğitimine Geçiș. Ankara
Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, 70 (3), 127-134.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler...