Mutfakta Mühendis Var



Sevgili dostlar bugün sizlere gecikmeli bir yazı yazıyorum.
Gecikmeli, çünkü Ocak sonu, hadi bilemedin Şubat başı yazmalıydım, affola… Ama mühim bir mesele olduğu için mim koymam gerekiyordu. O sebepten kaleme alıyorum.
Şimdi de girizgâhı uzatarak bir kabahat daha işlemiyim ve hemen mevzuya gireyim.

İstanbul Gelişim Üniversitesi öğretim üyelerinden İsmail Hakkı TEKİNER 23-25 Ocak 2019 tarihlerinde “Gastronomide Bilim ve Teknik: Mutfakta Mühendis Var!” başlıklı bir TÜBİTAK projesi yürüttü. Bu projede farklı üniversitelerden Gıda Mühendisliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomi ve Aşçılık bölümlerinden seçili öğrenciler ile farklı disiplinlerden akademisyenleri bir araya geldi.
Derslerde;
  • Eski Çağlardan Günümüze Mutfak Teknolojilerine Tarihsel Bakış-Yemek ve Sanat
  • Yenilikçi Mutfak: Yeni Ürün Geliştirme
  • Mutfak Teknolojilerine Nütrisyonel Yaklaşım
  • Mutfak Teknolojiler, Hijyen ve Sanitasyon
  • Mutfak Teknolojilerinde AR-GE Potansiyeli
  • Mutfakta Etkili Pişirme, Soğutma ve Yıkama
  • Endüstriyel Mutfak Ürünleri 
  • İleri Teknoloji Üretim Süreçleri
  • Pişirme, Soğutma ve Yıkama Ekipmanları konularında tartışmalı eğitimler alındı.

Ardından Öztiryakiler’in AR-GE mutfağında Fehmi PEKER şefliğiyle pişirme deneyleri yapıldı.
Geçekleşen proje yapı ve işleyiş açısından ülkemizde bir ilk olması sebebi ile oldukça önemli. Bu açıdan öğrencilerimize, yani geleceğin gastronomlarına ama onun ötesinde uzun vadede gastronomi bilimine ve sanatına büyük katkısı olacağını düşünüyorum. Onun için emeği geçen herkese gönülden teşekkür ediyorum.
Bu ufuk açıcı projenin tekrarlarının daha da kuvvetlenerek gerçekleşmesi dilekleriyle!...




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Çıraklık/Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik