Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü

Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi bünyesinde yer alan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nün temel amacı; öğrencilere Yemek Pişirme Teknikleri, Yaratıcı Mutfak Uygulamaları, Osmanlı Mutfağı, Mutfak Yönetimi, Yiyecek-İçecek Yönetimi, Gıda Antropolojisi, Sanat ve Estetik Felsefesi gibi konularda eğitim vermektir. Uluslararası alanda rekabet edebilecek bilgi ve becerilerle donatılmış; ulusal ve uluslararası mutfak kültürü konusunda uzman personel ve yönetici şefler yetiştirmek bölümün bir diğer amacıdır. Belirtilen bu amaçlar dışında bölüm mezunlarının yemek yazarlığı, yemek stilistliği, yemek fotoğrafçılığı ve mesleki eğitmenlik gibi unvanlarla hayatlarını sürdürebilmeleri mümkün gözükmektedir.  Program boyunca öncelikle “Türk Mutfak Kültürü” ve daha sonra “Uluslararası Mutfak Kültürü” alanında çalışmalar yaparak, Türk mutfağının uluslararası mutfaklar içerisinde yer alması hedeflenmiştir. Bu bağlamda, dört yıllık lisans eğitimi süresince öğrencilere temelden ileri seviyeye kadar yemek sanatının incelikleri öğretilmekte, iş hayatında ihtiyaç duyacakları iletişim ve yönetim becerileri kazandırılmaktadır. Program sonunda öğrenciler, yiyecek içecek işletmelerinde yönetici olma hedefli, kendi işletmelerini kurabilmeye yönelik bilgi birikimine de sahip olacaklardır. Başarılı öğrenciler için akademik kariyere yönelik imkânlar da sunulmaktadır.


Bölümde eğitim dili Türkçe olup; öğrencilere zorunlu (İngilizce) ve seçmeli (Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Japonca, Çince) yabancı dil öğrenme imkânları sunulmaktadır. Yeme içmenin bir sanat olduğundan yola çıkılarak, öğrencilere Sanat Felsefesi, Estetik ve Yaratıcılık gibi alanlarda da eğitim verilmektedir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde; Gastronomi Tarihi, Yemek ve Mitoloji, Türk Mutfak Kültürü, Osmanlı Mutfağı ve Uluslararası Mutfakta öne çıkan ülkelerin mutfak kültürleri ile ilgili teorik ve uygulamalı dersler bulunmaktadır. Ayrıca, Türk Mutfağının uluslararası alanda en iyi şekilde temsil edilebilmesi ve tanıtılmasına yönelik akademik çalışmalar da yapılmaktadır. Öte yandan; yöresel yemeklerin tarihçesi ve özgün tarifleri de öğretilmektedir. Öğrencilerimiz, çeşitli mutfak kültürleri ile ilgili teorik ve uygulamalı bilgiye sahip olarak mezun olmaktadırlar.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde verilen teorik ve uygulamalı derslerin yanında; Genel İşletme, Pazarlama, Muhasebe, İşletme Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetimi, İletişim, Halkla İlişkiler, İş Hukuku ve Girişimcilik gibi teorik dersler de yer almaktadır. Ayrıca bölümümüz, sektörle yakın iş birliği içinde bulunmakta ve öğrencilerimize eğitim süreleri boyunca mesleki stajlarını yapabilecekleri işletmeleri bulmaları konusunda destek vermektedir.

Programdaki derslerin yürütülebilmesi için geleneksel ve modern mutfak ile servis alanlarının yanı sıra video konferans sistemi ve çeşitli internet-bilgisayar uygulamaları için gerekli laboratuvar ve benzeri ortamlar bulunmaktadır.
Ayrıca uygulamalı dersler için Turizm Fakültesi bünyesinde 10 üniteden oluşan ve 20 kişinin aynı anda eğitim alabileceği, her ünitenin kendine ait ekipmanının yer aldığı, aynı anda medya sistemleriyle eğitmenin takip edilebildiği eğitim mutfağı kullanılmaktadır. Bunun yanında uluslararası yiyecek içecek sektöründe kullanılan sous vide cihazı, füme cihazı, chiller gibi pek çok ekipmanı barındıran, altı öğrenci kapasiteli test mutfağı, pizza fırını, diğer fırınlar ve mikserler gibi gerekli tüm ekipmanı barındıran, altı öğrenci kapasiteli pastane mutfağı ve ar-ge, katalog çekimleri, tematik dersler gibi farklı alanlarda çalışmaların yürütüldüğü stüdyo mutfak ve servis alanları bulunmaktadır.

Bu fiziki olanakların dışında üniversitenin konukevleri, restoranları, yemekhaneleri ve kafeteryaları da uygulama alanı olarak bulunmaktadır. Ayrıca üniversite bünyesinde öğrencilerimizin ders dışı vakitlerini değerlendirebilecekleri yüzme havuzu, spor salonları, sinema, konser ve tiyatro salonları, kültür merkezleri, müzeler ve sanat galerileri gibi sosyo-kültürel alanları mevcuttur. Üniversite kütüphanesi yeme içme konusunda Türkçe ve yabancı dillerde oldukça tatminkâr eserleri barındırmaktadır. Burada temel kaynaklarla birlikte uzmanlık alanlarına yönelik eserleri de bulabilmek mümkündür. Ayrıca kütüphane veri tabanından alanla ilgili binlerce makaleye ve elektronik kitaba erişmek internetin bulunduğu her yerden mümkündür.

Anadolu Üniversitesi öğrenci kulüpleri, sayısı ve faaliyetlerinin niteliği açısından da oldukça öndedir. Öğrencilerin derslerinin dışında kalan vakitlerinde sempati duydukları alanlarda fikirlerini hayata geçirebildikleri; mezuniyet sonrası gerçeklik şokunu atlatmalarında pozitif etkisi olan külüplerde öğrenciler kendilerinin yönettikleri gruplar ile farklı faaliyetler gerçekleştirmektedirler. Anadolu Üniversitesi öğrenci kulüpleri müzikten spora, eczacılıktan kariyere, sosyal medyadan bilim ve teknolojiye, danstan tiyatroya kadar çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Bunlar içerisinde “Gastronomi Kulübü” üyeleri çoğunlukla gastronomi ve mutfak sanatları bölümü ile aşçılık programı öğrencilerinden oluşmaktadır. Bu kulüpte öğrenciler konferanslar, tadımlar, yiyecek içecek ikramları, wokshoplar ve teknik geziler düzenlemektedirler.

Üniversite sadece dersliklerin, uygulama alanlarının ve kampüs içerisindeki hayattan ibaret olmadığı için şehrin de etkisi başarıyı arttırma da aşikârdır. Eskişehir bu konuda barındırdığı müzeler, tiyatrolar, opera, parklar, rekreasyon alanları, sanat galerileri, sinemalar gibi bir çok olanağı ile “Türkiye’nin Kültür, Sanat ve Bilim Şehri” olarak gösterilmektedir. Ayrıca şehirde bulunan birçok otel ve yiyecek içecek işletmesi öğrencilerimizin yarı zamanlı çalışmasını olanaklı kılmaktadır. Bu şekilde bölümümüzde okuyan öğrenciler ekonomik sıkıntılar yaşamadan, okuldan edindikleri bilgi ve görgüyü çalıştıkları işletmelere taşıyabilmekteler; benzer şekilde işletmelerden edindiklerini de eğitimleriyle pekiştirebilmektedirler.

Daha fazla bilgi için üniversite internet sayfasına bakabilirsiniz: www.anadolu.edu.tr

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Geleneksel Mutfak Ekibi