Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi bünyesinde yer alan
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nün temel amacı; öğrencilere Yemek
Pişirme Teknikleri, Yaratıcı Mutfak Uygulamaları, Osmanlı Mutfağı, Mutfak
Yönetimi, Yiyecek-İçecek Yönetimi, Gıda Antropolojisi, Sanat ve Estetik Felsefesi gibi konularda eğitim
vermektir. Uluslararası alanda rekabet edebilecek bilgi ve becerilerle
donatılmış; ulusal ve uluslararası mutfak kültürü konusunda uzman personel ve
yönetici şefler yetiştirmek bölümün bir diğer amacıdır. Belirtilen bu amaçlar dışında bölüm mezunlarının yemek yazarlığı, yemek stilistliği, yemek fotoğrafçılığı ve mesleki eğitmenlik gibi unvanlarla hayatlarını sürdürebilmeleri mümkün gözükmektedir. Program boyunca
öncelikle “Türk Mutfak Kültürü” ve daha sonra “Uluslararası Mutfak Kültürü” alanında
çalışmalar yaparak, Türk mutfağının uluslararası mutfaklar içerisinde yer
alması hedeflenmiştir. Bu bağlamda, dört yıllık lisans eğitimi süresince
öğrencilere temelden ileri seviyeye kadar yemek sanatının incelikleri
öğretilmekte, iş hayatında ihtiyaç duyacakları iletişim ve yönetim becerileri
kazandırılmaktadır. Program sonunda öğrenciler, yiyecek içecek işletmelerinde
yönetici olma hedefli, kendi işletmelerini kurabilmeye yönelik bilgi birikimine
de sahip olacaklardır. Başarılı öğrenciler için akademik kariyere yönelik
imkânlar da sunulmaktadır.
Bölümde eğitim dili Türkçe olup; öğrencilere zorunlu (İngilizce) ve
seçmeli (Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Japonca, Çince)
yabancı dil öğrenme imkânları sunulmaktadır. Yeme içmenin bir sanat olduğundan
yola çıkılarak, öğrencilere Sanat Felsefesi, Estetik ve Yaratıcılık gibi alanlarda
da eğitim verilmektedir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde; Gastronomi
Tarihi, Yemek ve Mitoloji, Türk Mutfak Kültürü, Osmanlı Mutfağı ve Uluslararası
Mutfakta öne çıkan ülkelerin mutfak kültürleri ile ilgili teorik ve uygulamalı
dersler bulunmaktadır. Ayrıca, Türk Mutfağının uluslararası alanda en iyi
şekilde temsil edilebilmesi ve tanıtılmasına yönelik akademik çalışmalar da
yapılmaktadır. Öte yandan; yöresel yemeklerin tarihçesi ve özgün tarifleri de
öğretilmektedir. Öğrencilerimiz, çeşitli mutfak kültürleri ile ilgili teorik ve
uygulamalı bilgiye sahip olarak mezun olmaktadırlar.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde verilen teorik ve
uygulamalı derslerin yanında; Genel İşletme, Pazarlama, Muhasebe, İşletme
Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetimi, İletişim, Halkla İlişkiler, İş Hukuku ve
Girişimcilik gibi teorik dersler de yer almaktadır. Ayrıca bölümümüz, sektörle
yakın iş birliği içinde bulunmakta ve öğrencilerimize eğitim süreleri boyunca
mesleki stajlarını yapabilecekleri işletmeleri bulmaları konusunda destek
vermektedir.
Programdaki derslerin yürütülebilmesi için geleneksel ve modern mutfak ile servis alanlarının yanı sıra video konferans sistemi ve çeşitli
internet-bilgisayar uygulamaları için gerekli laboratuvar ve benzeri ortamlar bulunmaktadır.
Ayrıca uygulamalı dersler için Turizm Fakültesi bünyesinde 10
üniteden oluşan ve 20 kişinin aynı anda eğitim alabileceği, her ünitenin
kendine ait ekipmanının yer aldığı, aynı anda medya sistemleriyle eğitmenin
takip edilebildiği eğitim mutfağı kullanılmaktadır. Bunun yanında uluslararası
yiyecek içecek sektöründe kullanılan sous vide cihazı, füme cihazı,
chiller gibi pek çok ekipmanı barındıran, altı öğrenci kapasiteli test mutfağı,
pizza fırını, diğer fırınlar ve mikserler gibi gerekli tüm ekipmanı barındıran,
altı öğrenci kapasiteli pastane mutfağı ve ar-ge, katalog çekimleri, tematik
dersler gibi farklı alanlarda çalışmaların yürütüldüğü stüdyo mutfak ve servis
alanları bulunmaktadır.
Bu fiziki olanakların dışında üniversitenin konukevleri,
restoranları, yemekhaneleri ve kafeteryaları da uygulama alanı olarak
bulunmaktadır. Ayrıca üniversite bünyesinde öğrencilerimizin ders dışı
vakitlerini değerlendirebilecekleri yüzme havuzu, spor salonları, sinema, konser
ve tiyatro salonları, kültür merkezleri, müzeler ve sanat galerileri gibi
sosyo-kültürel alanları mevcuttur. Üniversite kütüphanesi yeme içme konusunda
Türkçe ve yabancı dillerde oldukça tatminkâr eserleri barındırmaktadır. Burada
temel kaynaklarla birlikte uzmanlık alanlarına yönelik eserleri de bulabilmek
mümkündür. Ayrıca kütüphane veri tabanından alanla ilgili binlerce makaleye ve
elektronik kitaba erişmek internetin bulunduğu her yerden mümkündür.
Anadolu Üniversitesi öğrenci kulüpleri, sayısı ve faaliyetlerinin
niteliği açısından da oldukça öndedir. Öğrencilerin derslerinin dışında kalan
vakitlerinde sempati duydukları alanlarda fikirlerini hayata geçirebildikleri;
mezuniyet sonrası gerçeklik şokunu atlatmalarında pozitif etkisi olan
külüplerde öğrenciler kendilerinin yönettikleri gruplar ile farklı faaliyetler
gerçekleştirmektedirler. Anadolu Üniversitesi öğrenci kulüpleri müzikten spora,
eczacılıktan kariyere, sosyal medyadan bilim ve teknolojiye, danstan tiyatroya
kadar çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Bunlar içerisinde “Gastronomi Kulübü” üyeleri çoğunlukla gastronomi ve mutfak sanatları bölümü ile aşçılık programı
öğrencilerinden oluşmaktadır. Bu kulüpte öğrenciler konferanslar, tadımlar,
yiyecek içecek ikramları, wokshoplar ve teknik geziler düzenlemektedirler.
Üniversite sadece dersliklerin, uygulama alanlarının ve kampüs
içerisindeki hayattan ibaret olmadığı için şehrin de etkisi başarıyı arttırma
da aşikârdır. Eskişehir bu konuda barındırdığı müzeler, tiyatrolar, opera,
parklar, rekreasyon alanları, sanat galerileri, sinemalar gibi bir çok olanağı ile “Türkiye’nin Kültür, Sanat ve Bilim Şehri” olarak gösterilmektedir. Ayrıca
şehirde bulunan birçok otel ve yiyecek içecek işletmesi öğrencilerimizin yarı
zamanlı çalışmasını olanaklı kılmaktadır. Bu şekilde bölümümüzde okuyan
öğrenciler ekonomik sıkıntılar yaşamadan, okuldan edindikleri bilgi ve görgüyü
çalıştıkları işletmelere taşıyabilmekteler; benzer şekilde işletmelerden
edindiklerini de eğitimleriyle pekiştirebilmektedirler.
Daha fazla bilgi için üniversite internet sayfasına bakabilirsiniz:
www.anadolu.edu.tr
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler...