Yiyecek İçecek Operasyonlarının Zorluğu
Sevgili
dostlar,
Zorluk ve
kolaylık genel anlamda insanların bir olaya/işe karşı tutumları ve öz
motivasyonlarıyla çok yakından ilişkilidir. Ancak yiyecek içecek sektörü iş
gücü devir hızı oldukça yüksek ve diğer iş alanlarına nazaran tersine işleyen
bir sektör olması sebebiyle zor işlerden sayılmakta. Zaten ömrü uzun ve
istikrarlı, nitelikli işletme sayısının oldukça az olması da bunu göstermekte.
Velhasıl kelam
küçük veya büyük olsun yiyecek içecek operasyonlarının yönetimi birçok nedenden
ötürü zordur. Çünkü yiyecek içecek sektörü işleri, yöneticinin sadece teknik
bilgi ve becerilerini değil iş bilgisi ve insanî hünerlerini gerektirir. Üretim
ve servis ilişkili operasyonların her ikisini de kapsar. Dolayısıyla bu
alandaki yöneticiler bir ürünün nasıl üretildiğini, müşteriye nasıl satıldığını
ve diğer birçok operasyonel konuyu bilmelidirler.
Her işletmenin
ana gayesi kuşkusuz kâr elde etmek ve hayatını sürdürebilmektir. Bütün yiyecek
içecek operasyonlarında mesele: ekonomik amaçlar içinde müşterinin ihtiyaçları
ve beklentileriyle buluşmaktır. ‘Kipling’in problem çözümü yaklaşımında
bilmemiz gereken:
- Bizim olası müşterilerimiz kimler?
- İnsanlar niçin evlerinin dışında yemek yerler?
- Ne kadar sıklıkla ve günün hangi zamanlarında, ne zaman yerler?
- Nerede yerler ve seçimlerini etkileyen bilgileri nereden bulmaya çalışırlar?
- Ne yerler ve seçimlerini neler etkiler?
- Performansımızı arttırmak için bu bilgilerden nasıl yararlanırız?
- Hedefimiz nedir? (Tabiki genel anlamda daima kazanmak ama alt hedefler neler?
- Stratejimiz nedir? (Ana amaca ulaşmak için planlanmış bir dizi faaliyet.)
- Taktiklerimiz nelerdir? (Stratejik amaçları başarmak için en etkili yöntem ve operasyonel faaliyetler.)
Rakipsiz
aktivitelerde bile (örneği: eğlence), stratejik planlama ve taktikler elzemdir.
Yani hayati önem taşır. Yukarıdaki sorulardan yola çıkarak, sürekli öğrenen
organizasyon şeklinde yönetimi sağlamak sanırım başarıyı sürdürebilmek için
faydalı olacaktır.
Bu alandaki
herkese kolaylıklar ve tabiki lezzetle dolu günler diliyorum.
Kaynaklar
Ninemeir,
Jack. (1987). Planning and Control for
Food and Beverage Operations (2nd edition). United States of America: The
Educational Institute.
Waller, Keith.
(1999). Improving Food and Beverage
Performance (2. Baskı). Great Britain: Antony Rowe Ltd. Chippenham,
Wiltshire.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler...