Kitap: Selçuklu Dönemi Mutfağı

Sevgili lezzet mecnunları, bugün sizlere benim için değeri açıklanamayacak kadar büyük olan Sayın Nevin Halıcı’nın yepyeni bir kitabını tanıtacağım.
Fark ediyorsunuz ki kendisi üretkenliği ile bizlere harika bir model, imrenilesi bir idol oluyor.
Bizlerin bu düşüncesini birçok alan çalışanı yeniliyor. Ancak Alan Davidson'un “Petits Propos Culinaires”de kendisinden "Türk mutfağına bahşedilmiş bir ilahe" olarak bahsetmesi; Aykut Yenice'nin Haber Türk'teki yazılarında "Türk mutfağının prensesi", “kraliçesi” olarak yer vermesi durumu çok doğru bir şekilde özetlemiş oluyor…



Halıcı, bu kitabının giriş bölümünde Orta Asya’dan günümüze Türk mutfağı hakkında öz bir bilgi sunuyor.
Selçukname’den bir ziyafet alıntısıyla ‘Selçuklu Dönemi Mutfağına Genel Bir Bakış’ sunuyor. Bu bölümde ‘Büyük Selçuklular Dönemi’, ‘Anadolu Selçukluları Dönemi’, ‘Selçuklu Dönemi Mutfak Mimarisi ve Mutfak Araçları’, ‘Sofra Düzenleri ve Sofra Adabı’, ‘Yemek Öğünleri ve Yemek Yeme Adabı’, ‘Selçuklu Mutfağı’nın Genel Özellikleri ve Malzemeleri’, ‘Pişirme Yöntemleri’ ve ‘Selçuklu Mutfağı’nda Saklama Yöntemleri’ alt başlıklarında şu ana kadar okuma şansımızın olmadığı yepyeni bilgiler sunuyor.
‘Eserin Hazırlanmasında İzlenen Yol’ kısmında yöntem bilgisi, ‘Panelistler’ kısmında ise tadımcıların kimler olduğunu aktarıyor.
‘Yemeklerin Uygulanmasında Dikkat Edilecek Noktalar’ başlığı altında maddeler halinde Selçuklu Mutfağı’nın temel özellikleri ve buna bağlı olarak uygulayıcılara genel tavsiyeler veriyor.
‘Kitapta Kullanılan Ölçüler’, ‘Kısaltmalar ve Alıntılarla İlgili Bilgi’ ve ‘Selçuklu Dönemi Mutfak Terimleri’ sonrasında ise ikinci bölüme, yani ‘yemekler’e geçiyor.
Bu bölümde ‘Çorbalar’, Yumurtalar’, ‘Etler-Yağlar’, ‘Sakatatlar’, ‘Kümes-Av Hayvanları’, ‘Deniz Ürünleri’, ‘Kuru Baklagiller’, ‘Sebzeler’, ‘Meyveler’, ‘Salatalar-Soslar’, ‘Tahıllar’, ‘Daneler-Pilavlar’, ‘Ekmekler’, ‘Ekmekle Yapılan Yiyecekler’, ‘Börekler-Çörekler’, ‘Tatlılar’, ‘İçecekler’ ve  ‘Saklama Yöntemleri’ alt başlıklarında sade, standart tarifler sunuyor.
Ayrıca her alt başlığın girişinde Selçuklu Mutfağı’nda o konunun teorik bilgisini aktarıyor.
Kitabın içeriği kadar fotoğrafları ve fotoğraflara konu teşkil eden yemekler, yemeklerin sunulduğu mutfak araçları da oldukça dikkat çekiyor. Halıcı’nın kitabında yer verdiği yemek fotoğraflarında kullandığı çini seramik eserleri; dünyadaki çeşitli müzelerde yer alan Selçuklu dönemi eserlerin bire bir röprodüksiyonları…


Özetle her yönüyle imrenilesi bir mutfak kültürü ve yemekleri kitabı…
İştahla okuma beklentisinde olduğunuzu umarak, lezzetler diliyorum!


Selçuklu Dönemi Mutfağı
Nevin HALICI
Selçuklu Belediyesi Yayınları
Konya, Mart 2015
239 Sayfa


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Geleneksel Mutfak Ekibi