Kitap: Selçuklu Dönemi Mutfağı
Sevgili lezzet mecnunları, bugün sizlere benim için değeri
açıklanamayacak kadar büyük olan Sayın Nevin Halıcı’nın yepyeni bir kitabını
tanıtacağım.
Fark ediyorsunuz ki kendisi üretkenliği ile bizlere harika
bir model, imrenilesi bir idol oluyor.
Bizlerin bu düşüncesini birçok alan çalışanı yeniliyor. Ancak
Alan Davidson'un “Petits Propos Culinaires”de kendisinden "Türk mutfağına
bahşedilmiş bir ilahe" olarak bahsetmesi; Aykut Yenice'nin Haber Türk'teki
yazılarında "Türk mutfağının prensesi", “kraliçesi” olarak yer
vermesi durumu çok doğru bir şekilde özetlemiş oluyor…
Selçukname’den bir ziyafet alıntısıyla ‘Selçuklu Dönemi
Mutfağına Genel Bir Bakış’ sunuyor. Bu bölümde ‘Büyük Selçuklular Dönemi’, ‘Anadolu
Selçukluları Dönemi’, ‘Selçuklu Dönemi Mutfak Mimarisi ve Mutfak Araçları’, ‘Sofra
Düzenleri ve Sofra Adabı’, ‘Yemek Öğünleri ve Yemek Yeme Adabı’, ‘Selçuklu
Mutfağı’nın Genel Özellikleri ve Malzemeleri’, ‘Pişirme Yöntemleri’ ve ‘Selçuklu
Mutfağı’nda Saklama Yöntemleri’ alt başlıklarında şu ana kadar okuma şansımızın
olmadığı yepyeni bilgiler sunuyor.
‘Eserin Hazırlanmasında İzlenen Yol’ kısmında yöntem bilgisi,
‘Panelistler’ kısmında ise tadımcıların kimler olduğunu aktarıyor.
‘Yemeklerin Uygulanmasında Dikkat Edilecek Noktalar’ başlığı
altında maddeler halinde Selçuklu Mutfağı’nın temel özellikleri ve buna bağlı
olarak uygulayıcılara genel tavsiyeler veriyor.
‘Kitapta Kullanılan Ölçüler’, ‘Kısaltmalar ve Alıntılarla
İlgili Bilgi’ ve ‘Selçuklu Dönemi Mutfak Terimleri’ sonrasında ise ikinci
bölüme, yani ‘yemekler’e geçiyor.
Bu bölümde ‘Çorbalar’, Yumurtalar’, ‘Etler-Yağlar’, ‘Sakatatlar’,
‘Kümes-Av Hayvanları’, ‘Deniz Ürünleri’, ‘Kuru Baklagiller’, ‘Sebzeler’, ‘Meyveler’,
‘Salatalar-Soslar’, ‘Tahıllar’, ‘Daneler-Pilavlar’, ‘Ekmekler’, ‘Ekmekle
Yapılan Yiyecekler’, ‘Börekler-Çörekler’, ‘Tatlılar’, ‘İçecekler’ ve ‘Saklama Yöntemleri’ alt başlıklarında sade,
standart tarifler sunuyor.
Ayrıca her alt başlığın girişinde Selçuklu Mutfağı’nda o
konunun teorik bilgisini aktarıyor.
Kitabın içeriği kadar fotoğrafları ve fotoğraflara konu
teşkil eden yemekler, yemeklerin sunulduğu mutfak araçları da oldukça dikkat
çekiyor. Halıcı’nın kitabında yer verdiği yemek fotoğraflarında kullandığı çini
seramik eserleri; dünyadaki çeşitli müzelerde yer alan Selçuklu dönemi
eserlerin bire bir röprodüksiyonları…
Özetle her yönüyle imrenilesi bir mutfak kültürü ve yemekleri
kitabı…
İştahla okuma beklentisinde olduğunuzu umarak, lezzetler
diliyorum!
Selçuklu Dönemi Mutfağı
Nevin HALICI
Selçuklu Belediyesi
Yayınları
Konya, Mart 2015
239 Sayfa
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler...