Kitap: Sille Mutfağı


Kendisinden örgün ders alabilme şansım olamasa da; mutfak kültürü ve yemekleri araştırmasına dair derinlemesine birçok bilgi edinebilme fırsatım olan, dolayısıyla meslek hayatımda etkisini her zaman hissedeceğim Sayın Nevin Halıcı’nın yepyeni bir kitabı çıktı.




Geçmişin İzleriyle Sille Mutfağı” kitabında Halıcı, Konya’nın merkezine oldukça yakın olan, tarihi geçmişi çok eskilere dayanan, hem Hristiyanların hem de Müslümanların yaşam alanı olan Sille’yi konu alıyor. İki büyük dine ev sahipliği yapan bu özel yerleşim yeri, haliyle oldukça özel bir mutfak kültürüne sahip. Birinci bölümde bu özel mutfak kültürünü Halıcı, mutfak kültürü ve yemekleri araştırma yöntemiyle, oldukça hassas çalışmaları ile bizlerin faydasına sunuyor. Sille ile ilgili genel bilgileri verdikten sonra, Sille Mutfağı ile ilgili genel bilgileri tarihsel gelişimi, mimarisi, araçları, sofra düzeni ve servisi, öğünleri ile aktarıyor. Ardından davet yemekleri, günlük gezme ve ikramlar, geçiş dönemleri, kutsal günler, neşeli günler, diğer yemekler, malzeme özellikleri, pişirme yöntemleri, saklama yöntemleri, alış veriş, sokak yiyecekleri, tadına bakılması gerekli yiyecekler, kitabın hazırlanmasında izlenen yol, dikkat edilecek noktalar ve kullanılan ölçüler bilgilerini bizlerle paylaşıyor. İkinci bölümde ise çorbalar, yumurtalar, et yemekleri, sakatatlar, kümes ve av hayvanları, deniz ürünleri, baklagiller, sebze yemekleri, meyve yemekleri, salatalar-garnitürler-soslar, muhtelif yiyecekler ve yemekler, pilavlar, ekmekler ve ekmekle yapılan yiyecekler, tiritler, ekmekle yapılan diğer yiyecekler, makarnalar, börekler, tatlılar, kurabiye ve çörekler, içecekler, kışlık saklamalar, balıklar, süt grubu, tahıl grubu ve tarhana, sebze ve meyveler, yağ-şeker grubu başlıklarında tarif bilgileri yer almakta.


Kitap içerisinde oldukça etkileyici birçok orijinal görsel bulunmakta. Bunların bir kısmı bire bir yemeklerin fotoğrafları, bir kısmı ise Sille’yi daha iyi canlandırmamıza aracı olan fotoğraflar. Kapakta Takkeli Dağ’ın eteklerinde Sille fotoğrafına harika bir gül reçeli sunumu eşlik ediyor. Arka kapakta ise Matrakçı Nasuh’un bir Konya Minyatürü yer almakta.

Özetle bu bilgileri paylaşıyor, mutfak kültürü çalışanlarının kütüphanelerinde kesinlikle yer almasını öneriyorum…


Geçmişin İzleriyle Sille Mutfağı
Dr. Nevin HALICI
Selçuklu Belediyesi Yayınları
1. Baskı, Aralık 2014
Tamamı renkli 412 sayfa


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Geleneksel Mutfak Ekibi