Kitap: Sille Mutfağı
Kendisinden
örgün ders alabilme şansım olamasa da; mutfak kültürü ve yemekleri
araştırmasına dair derinlemesine birçok bilgi edinebilme fırsatım olan,
dolayısıyla meslek hayatımda etkisini her zaman hissedeceğim Sayın Nevin Halıcı’nın
yepyeni bir kitabı çıktı.
“Geçmişin
İzleriyle Sille Mutfağı” kitabında Halıcı, Konya’nın merkezine oldukça yakın
olan, tarihi geçmişi çok eskilere dayanan, hem Hristiyanların hem de Müslümanların
yaşam alanı olan Sille’yi konu alıyor. İki büyük dine ev sahipliği yapan bu
özel yerleşim yeri, haliyle oldukça özel bir mutfak kültürüne sahip. Birinci
bölümde bu özel mutfak kültürünü Halıcı, mutfak kültürü ve yemekleri araştırma
yöntemiyle, oldukça hassas çalışmaları ile bizlerin faydasına sunuyor. Sille
ile ilgili genel bilgileri verdikten sonra, Sille Mutfağı ile ilgili genel
bilgileri tarihsel gelişimi, mimarisi, araçları, sofra düzeni ve servisi,
öğünleri ile aktarıyor. Ardından davet yemekleri, günlük gezme ve ikramlar,
geçiş dönemleri, kutsal günler, neşeli günler, diğer yemekler, malzeme
özellikleri, pişirme yöntemleri, saklama yöntemleri, alış veriş, sokak
yiyecekleri, tadına bakılması gerekli yiyecekler, kitabın hazırlanmasında
izlenen yol, dikkat edilecek noktalar ve kullanılan ölçüler bilgilerini bizlerle
paylaşıyor. İkinci bölümde ise çorbalar, yumurtalar, et yemekleri, sakatatlar,
kümes ve av hayvanları, deniz ürünleri, baklagiller, sebze yemekleri, meyve
yemekleri, salatalar-garnitürler-soslar, muhtelif yiyecekler ve yemekler,
pilavlar, ekmekler ve ekmekle yapılan yiyecekler, tiritler, ekmekle yapılan
diğer yiyecekler, makarnalar, börekler, tatlılar, kurabiye ve çörekler,
içecekler, kışlık saklamalar, balıklar, süt grubu, tahıl grubu ve tarhana,
sebze ve meyveler, yağ-şeker grubu başlıklarında tarif bilgileri yer almakta.
Kitap
içerisinde oldukça etkileyici birçok orijinal görsel bulunmakta. Bunların bir
kısmı bire bir yemeklerin fotoğrafları, bir kısmı ise Sille’yi daha iyi
canlandırmamıza aracı olan fotoğraflar. Kapakta Takkeli Dağ’ın eteklerinde
Sille fotoğrafına harika bir gül reçeli sunumu eşlik ediyor. Arka kapakta ise
Matrakçı Nasuh’un bir Konya Minyatürü yer almakta.
Özetle
bu bilgileri paylaşıyor, mutfak kültürü çalışanlarının kütüphanelerinde
kesinlikle yer almasını öneriyorum…
Geçmişin İzleriyle Sille
Mutfağı
Dr.
Nevin HALICI
Selçuklu
Belediyesi Yayınları
1.
Baskı, Aralık 2014
Tamamı
renkli 412 sayfa
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler...