Kitap (Tiyatro): Mutfak


Sevgili okuyucular, bilenler bilirler; mümkün olduğunca alanımla alakalı yeni eserleri takip etmeye, okumaya, incelemeye ve notlar almaya çalışırım. Nitekim bu bahar döneminde de dikkatimi çekenleri satın almış, boş vakitlerimde okumak üzere sınıflamıştım. Haziran ve Temmuz aylarında da fırsat bu fırsat hepsini elden geçirdim...
Bu yazıda sizlere tanıtacağım eser, işte bu dönemde elden geçirdiklerimden ve zevkle okuduklarımdan bir tanesi. Eserin adı “Mutfak”, yazarı “Murathan Mungan” ve yayıncısı ise Metis Yayıncılık[1]. Bu zamana kadar yeme içmeyle ilgili farklı temalarda ve tekniklerde birçok eser okudum. Ancak bu eser sayesinde, ilk defa mutfak mekânlı bir tiyatro oyunu okudum. Umarım sahnelenmesi de mümkün olur ve hep birlikte izleyebiliriz…
Bir lokmada okunan kitapta; Murathan Mungan belirli bunalımları atlatmış ve birçok insan için farklı yaşamları olan dört girişimci kadının ve çevresindekilerin yaşadıklarını zihnimizde canlandırıyor. Bu dört kadın, dost ve akrabalarının da etki-tepkileriyle ufak bir lokanta açıyorlar. Ve bu mutfak içerisinde toplumsal algılar, anlayışlar ve anlayışsızlıklar bambaşka bir paradigmadan aktarılıyor…
Çok detaylara girerek merakınızı zedelemek istemiyorum. Her zamanki gibi bazı alıntılar yaparak lezzetler diliyorum!...


“Oyun boyuncu bu mutfakta gerçek ateşte gerçek yemekler pişirilir, musluklardan gerçek su akar, ocaklarda gerçek buhar tüter. Kadınlar gerçekten terler.” (s. 10)
“Her yerde aynı tür yiyecekler satılıyor. Biz farklı tatlar, değişik lezzetler sunmak istiyoruz. Başka yerde kolay bulamayacakları cinsten yemekler… Hazırlaması zahmetli olan emek isteyen…” (s. 18)
“Hayatın kadınları tıktığı yerden, mutfaktan başlayacaktık işe.” (s. 20)
“Çocukluğumdan beri mutfak demek, kuzine demektir benim için.” (s. 22)
“…, bu senin ateşle imtihanın,” (s. 25)
“Sırf ölüm var diye her şeyi fazla ciddiye alıyoruz.” (s. 45)
“…, kalbiniz kin bağlamasın diye aklınızdan uzak tutmanız gerekir kötü hatıraları. Yoksa yaşayamazsınız.” (s. 75)
“İnsanı asıl ne mutlu ediyor biliyor musunuz? Gerçekten yemekten anlayan birilerinin sizi takdir etmesi.” (s. 81)
“Ee, bu vanilya kokusu koskoca Marcel Proust’a kaç cilt roman yazdırmış, boru mu?” (93)




[1] Mungan, Murat. (2013). Mutfak. İstanbul: Metis Yayıncılık.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Geleneksel Mutfak Ekibi