MSA & ICI & Big Chefs

Uludağ Üniversitesi, Harmancık Meslek Yüksekokulu, Aşçılık Programı öğrencileriyle, Altın Kepçe Topluluğu olarak 24 Nisan 2013 tarihinde yoğun bir İstanbul gezisi gerçekleştirdik.

Öyle ki ilk başta Türkiye’nin en eski ve en gelişmiş özel aşçılık okulu olan Mutfak Sanatları Akademisi (MSA)’ne gittik. Burada, Türkiye’de tek olan mutfak oditoryumunda, MSA eğitmen şeflerinden Ömer Tezel “sous vide” pişirme tekniğini hem teorik hem de pratik olarak anlattı. Somon üzerinde yaptıkları uygulamalarla geleneksel tava+fırın pişirme tekniğiyle "sous vide" tekniğini kıyasladı. Ardından asistan şeflerden Efe Metin Çakıroğlu kısaca moleküler gastronominin gelişimine ve şu anki durumuna değindi. Uygulama olarak da akıcı nitrojen ile dondurma yaptı. Hepimiz afiyetle tadına baktık.

Sonra MSA’nın kurucusu Mehmet Kemal Aksel okul hakkında kısa bir açıklama yaptı ve bizlerin okulumuzda oluşturduğu komisyonla belirlediğimiz Türkiye’nin ilk MSA bursiyerini açıkladı (Video için bkz: MSA Bursu Kazanan Neslihan Nayır). UÜ, Harmancık MYO, Aşçılık Programı’ndan bir ay sonra mezun olacak olan Neslihan Nayır, MSA’da dört ay sıkı bir eğitim alacak, akabinde dört ay mükemmel bir staj yapacak. Bu süreçteki eğitim masrafları, konaklama giderleri ve aylık 500 TL harçlığı burs kapsamında olacak. Okulumuza bu burs fırsatını sundukları ve içtenlikle ağırladıkları için MSA yönetimine ve çalışanlarına sonsuz teşekkürler. Neslihan Nayır’a da eğitiminde ve mesleğinde başarılar!

Eminim bu burs yıldan yıla daha da saygınlaşacak ve dünyaca tanınan Türk aşçılarının yetişmesinde oldukça etkili olacak…  

MSA sonrasında hızla İstanbul Culinary Institute (ICI)’e geçtik. Konum olarak İstanbul’un en cıvıltılı bölgesinde yer alan ve Saros’ta okulun gıda tedariğinde etkin olarak kullanılan bir çiftliği olan okulun genel tanıtımını Ebru Latifoğlu yaptı. Öğrencilerin sorularını yanıtladı. Ardından ICI’da ikramlar eşliğinde; ülkemizin çok değerli mutfak kültürü araştırmacı ve yazarı Dr. Nevin Halıcı ile söyleyişi gerçekleştirdik. Öğrencilerimizin Türk Mutfağı başta olmak üzere birçok mesleki derslerinde yazdıklarını okudukları, tariflerini uyguladıkları Halıcı; yöresel mutfaklar, aşçılık eğitimi, mutfak araştırmaları ekseninde görüşlerini beyan etti ve öğrencilerimizin sorularını cevapladı…
ICI yöneticisi Ebru Latifoğlu ve tüm çalışanlarına sonsuz teşekkürler. 

Buradan da adeta zamanla yarışarak, Etiler’deki Big Chefs Studio’ya gittik. Yoğun bir tarik yorgunluğu ardından, Big Chefs’lerin koordinatörü Murat Aslan ve bu şubenin mutfak şefi Mutlu Menemen’in misafirleriydik. Çeşit çeşit ikramları bir taraftan, samimi açıklamaları diğer taraftan zamanın nasıl geçtiğini anlamadan harikulade bir söyleşi gerçekleştirdik. Mengen Anadolu Aşçılık Meslek Lisesi mezunu bir mutfak koordinatörü olan Murat Aslan araştırmacı, geliştirici ve yenilikçi bir kişiliğe sahip (bkz: Murat Aslan’a 3 Soru). Nasıl mutfak kurulur sorusundan, mutfaklarda bayan aşçının yerine; menü planlamadan, maliyet hesaplarının önemine kadar birçok mühim konuda açıklamalarda bulundular. Öğrencilerin vizyonlarının oluşmasında etkisi büyük olacak söyleşi sonrasında işletmenin mutfağı başta olmak üzere diğer alanları fiziken incelendi.
Murat Aslan, Mutlu Menemen ve tüm Big Chefs çalışanlarına sonsuz teşekkürler…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Günün diğer fotoğrafları için bkz: MSA & İstanbul Culinary Institute & Big Chefs

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Geleneksel Mutfak Ekibi