MSA & ICI & Big Chefs
Uludağ Üniversitesi,
Harmancık Meslek Yüksekokulu, Aşçılık Programı öğrencileriyle, Altın Kepçe Topluluğu olarak 24 Nisan 2013 tarihinde yoğun bir İstanbul gezisi
gerçekleştirdik.
Öyle ki ilk başta
Türkiye’nin en eski ve en gelişmiş özel aşçılık okulu olan Mutfak Sanatları Akademisi (MSA)’ne gittik. Burada, Türkiye’de tek olan mutfak oditoryumunda,
MSA eğitmen şeflerinden Ömer Tezel “sous vide” pişirme tekniğini hem teorik
hem de pratik olarak anlattı. Somon üzerinde yaptıkları uygulamalarla
geleneksel tava+fırın pişirme tekniğiyle "sous vide" tekniğini kıyasladı.
Ardından asistan şeflerden Efe Metin Çakıroğlu kısaca moleküler gastronominin
gelişimine ve şu anki durumuna değindi. Uygulama olarak da akıcı nitrojen ile
dondurma yaptı. Hepimiz afiyetle tadına baktık.
Sonra MSA’nın kurucusu
Mehmet Kemal Aksel okul hakkında kısa bir açıklama yaptı ve bizlerin okulumuzda
oluşturduğu komisyonla belirlediğimiz Türkiye’nin ilk MSA bursiyerini açıkladı
(Video için bkz: MSA Bursu Kazanan Neslihan Nayır). UÜ, Harmancık MYO, Aşçılık Programı’ndan bir ay sonra mezun
olacak olan Neslihan Nayır, MSA’da dört ay sıkı bir eğitim alacak, akabinde
dört ay mükemmel bir staj yapacak. Bu süreçteki eğitim masrafları, konaklama
giderleri ve aylık 500 TL harçlığı burs kapsamında olacak. Okulumuza bu burs
fırsatını sundukları ve içtenlikle ağırladıkları için MSA yönetimine ve
çalışanlarına sonsuz teşekkürler. Neslihan Nayır’a da eğitiminde ve mesleğinde
başarılar!
Eminim bu burs yıldan
yıla daha da saygınlaşacak ve dünyaca tanınan Türk aşçılarının yetişmesinde
oldukça etkili olacak…
MSA sonrasında hızla
İstanbul Culinary Institute (ICI)’e geçtik. Konum olarak İstanbul’un en
cıvıltılı bölgesinde yer alan ve Saros’ta okulun gıda tedariğinde etkin olarak kullanılan
bir çiftliği olan okulun genel tanıtımını Ebru Latifoğlu yaptı. Öğrencilerin
sorularını yanıtladı. Ardından ICI’da ikramlar eşliğinde; ülkemizin çok değerli
mutfak kültürü araştırmacı ve yazarı Dr. Nevin Halıcı ile söyleyişi
gerçekleştirdik. Öğrencilerimizin Türk Mutfağı başta olmak üzere birçok mesleki
derslerinde yazdıklarını okudukları, tariflerini uyguladıkları Halıcı; yöresel
mutfaklar, aşçılık eğitimi, mutfak araştırmaları ekseninde görüşlerini beyan
etti ve öğrencilerimizin sorularını cevapladı…
ICI yöneticisi Ebru
Latifoğlu ve tüm çalışanlarına sonsuz teşekkürler.
Buradan da adeta
zamanla yarışarak, Etiler’deki Big Chefs Studio’ya gittik. Yoğun bir tarik
yorgunluğu ardından, Big Chefs’lerin koordinatörü Murat Aslan ve bu şubenin
mutfak şefi Mutlu Menemen’in misafirleriydik. Çeşit çeşit ikramları bir
taraftan, samimi açıklamaları diğer taraftan zamanın nasıl geçtiğini anlamadan
harikulade bir söyleşi gerçekleştirdik. Mengen Anadolu Aşçılık Meslek Lisesi
mezunu bir mutfak koordinatörü olan Murat Aslan araştırmacı, geliştirici ve
yenilikçi bir kişiliğe sahip (bkz: Murat Aslan’a 3 Soru). Nasıl mutfak kurulur sorusundan,
mutfaklarda bayan aşçının yerine; menü planlamadan, maliyet hesaplarının
önemine kadar birçok mühim konuda açıklamalarda bulundular. Öğrencilerin vizyonlarının
oluşmasında etkisi büyük olacak söyleşi sonrasında işletmenin mutfağı başta
olmak üzere diğer alanları fiziken incelendi.
Murat Aslan, Mutlu
Menemen ve tüm Big Chefs çalışanlarına sonsuz teşekkürler…
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler...