Murat Aslan’a 3 Soru
Sevgili okuyucular, bugünkü üç
sorum, farklı işletmeleri başarıdan başarıya taşıyan çok değerli şef; mutfak
koordinatörü Murat Aslan’a... Murat Aslan “Mengen Anadolu Aşçılık MeslekLisesi”nin ilk mezunlarından, dolayısıyla ülkemizde aşçılık eğitimi almış ilk
şeflerden. Şu anda çeşitli sosyal, fahri projelere oldukça destek olmak ve yer
almakla beraber, aslen “Big Chefs Restaurant”larını koordine ediyor.
Bu alana meyledenler, eğitim
alanlar ve yeni mezunlara vizyon katması, esin kaynağı olması dileğiyle,
lezzetler!
1- Neden aşçılık? Neden
aşçılık lisesi sonrası bu meslek? Başka fikirlerin ve planların da var mıydı?
Bu yolda gelişmen ve tutunman neye bağlı?
“Neden
aşçılık?” Baştan başlamak gerek. İlkokulda Anadolu Lisesi sınavları vardı. O
zamanlarda (24-25 sene önce) sınav sistemi değişik ve sınava girmeden 5 okul
tercih edebiliyorsun. Sağolsun ilkokul öğretmenim tercihlerden birini “Mengen
Anadolu Aşçılık Meslek Lisesi” yazdı. “Öğretmenim aşçı mı olacağım, bu kadar mı
beni gözden çıkardın” diye ağladığımı bilirimJ.
Ve okulu kazandım. Hem de can dostlarımdan, eski arkadaşım Erkan Kıyıcıoğlu ile
beraber... Evet, Erkan’la ilkokulu da aynı yerde okuduk. Hatta uzaktan bir
akrabalık durumu da var. 2 tane 11 yaşında çocuk aynı okulu kazanınca rahmetli
babalarımız geldiler ve okulu gördüler. Nasıl bir “rehabilitasyon”
uyguladılarsa o zaman ki okul yönetimi babalarımıza J, bizi Mengen’e 1 sene hazırlık
sınıfı okuduktan sonra yatay geçişle başka bir Anadolu Lisesi ne aldırmak üzere
karar verdiler. Yoksa ikimizde Balıkesir-Gönen’liyiz. Aşçılık ile bağlantımız
anne yemeği yemekten ibaret. Velhasıl 1 sene geçti. Yatay geçiş işi yattı. Bizi
bu sefer ortaokuldan sonra sizi Fen Lisesi’ne aldırırız diye kandırdılarJ. O zamanlar 4 sene
aşçılık okulu, sonra Fen lisesi okusaydım zaten kesin moleküler mutfakta ben
çığır açardım ve Ferran Adria hikâye olurdu herhaldeJ. Sonra staj zamanı geldi. Yaş
15-16. Kan kaynıyor. İlk staj yeri Antalya… Çalıştığım otel iyi, insanlar iyi,
mesleki bilgiler iyi… Ve böylece mesleğe başladım. Anlayacağın şu dur ki;
başlarken bir nedeni yok… Yaşadıkça ben de öğrendim nedenini: ben bu işi
sevmiştim!
Her insanın
hayatında fikirler ve planlar vardır. Ama benim planım; okula başladığımda bir
an önce oradan kurtulmaktı ilk zamanlarJ.
Anladım ki bulaşınca kurtulmak zormuş… Şaka bir yana bu mesleği yapmaya karar
verdikten sonraki planlar hep zaten mesleki yönde oldu ve hala öyle devam ediyor.
Bu yolda
gelişmem ise bir kişiye bağlı. Şöyle bir dönüm noktam var diye düşünüyorum; 1997
senesinde Four Seasons Otel’e başladım ve İtalyan şef Carlo Bernardini ile
çalıştım. O zamandan sonra aşçılığa bakış açım değişti diyebilirim.
Bu yolda
tutunmam diye bir şey yok. Çok şükür iyi bir yerde ve pozisyonda çalışıyoruz
ama hayat zaten tutunma çabası ile devam ediyor… Teknoloji gelişiyor, ürünler
değişiyor, konseptler değişiyor, her şey yenileniyor. Bunları takip etmek
zorundasın. Yani sürekli araştırma yapıp mesleğine tutunacaksın ki bu yolda
tutunmaya devam edebilesin.
2-
Mutfaktaki gizli tutkun/hazzın?
Adı üzerinde
gizliJ.
Yok yok herhangi bir gizli tutkum yok. En büyük haz ise; eğittiğim bir
personelin, o yemeği olması gerektiği gibi yaptıktan sonra gözlerindeki
mutluluğu görmek, onunla paylaşmak… Onun hazzını paylaşmak…
3-
Gıda, aşçılık ve yemek üzerine gözde alıntın/sözün?
Kıyamet kopana kadar
insanlar yemek yiyecek ve bu meslek hiç bitmeyecek… Onun için değerini bilmek
gerek!
Sizlerinde değerlerini bilmek gerek... saygı ile.
YanıtlaSilVe tabiki sizlerin de...
SilSaygı ile.