Tadı Damağımda Kalan Ülke: Mısır
Bitirdiğimiz dönem UludağÜniversitesi, aşçılık programı öğrencilerimiz Tadı Damağımda Kalan Ülke: Mısır [1]
isimli kitabı okudular. Yeme içme teması üzerinden gerçek bir yaşantının
aktarıldığı bu güzel kitap üzerine özetler ve tanıtım yazıları yazdılar.
Aşağıya değerli öğrencilerimin kalemlerinden ufak alıntılar yapıyorum.
Sizlere de tavsiye ederek, lezzetle
dolu ve bol okumalı günler diliyorum!...
“Yazarımız ülkesinin mutfağında yer
alan yemekleri, mutfaktan gelen kokuları, pazar seferlerini, kalabalık ailesine
ve ülkesine duyduğu özlemi kendi hayat biçimini anlatmaktadır.”
Gözde Tüfekçi
“Kitap Colette’in Mısır'da geçen hayatını;
Kahire’deki evde pişen yemekleri, mutfaktan gelen kokuları, pazar seferlerini
anlatmaktadır.” Özge Köle
“Colette’nin hayatını anlattığı kitap
girişte annesi ile başlıyor. Colette, her gün onun ziyaretine gidiyor ve Çin usulü
sebzeli karides getiriyor fakat o bunu yemeyi reddediyor.” Ramazan Aydın
“Çin usulü değil diyor ve gözlerini
kapatıyor.” Muhammet Çelik
“Colette babasının rahatsızlığından
dolayı Kahire'de ki babaannesi ve dedesinin yanına gönderilen küçük bir
kızdır.” Neslihan Nayır
“Amaç; Collette’in kafasını dağıtıp
yeni bir ortama alışmasıdır.” Sakıp Ünsal
“Küçük yaşta tanıştığı Mısır’ı çok
seviyor. Özellikle de Mısır mutfağının eşsiz tatlarını denemiş ve onlardan
başka yiyecekler yiyemez olmuştur.” Zeynep Cof
“Mısır düğünlerinde yapılan birçok
yemek vardır. Bunlardan bazıları; patlıcanlı püre, midye tava, maydanoz, domates,
tavuk köfteleri, börülce, domates, zeytinyağlı enginardır.” Harun Sarıpolat
“Hafta sonları dedesiyle kaçamak
yapıp mahalle pastanesine gidip, pasta vb. gıda ürünlerini yemekteydiler (anneannesi
kızdığı için kaçamak).” Sibel Yıldırım
“Colette Ahmet’e yardım etmeyi ve
onun hazırladığı atıştırmalık yiyecekleri yemeyi çok sever. Mısırda annesinden
uzak ama mutlu bir çocukluk geçirir.” Ayşegül Kayhan
“… zaman zaman mutfağa girip evin
aşçıbaşısı olan Ahmet’e, küçük yaşında olmasına rağmen yardım etmiş, yemekler
öğrenmiştir. Babaannesi Colette’e bundan dolayı bir kez kızmış ve ona ‘iyi aile
kızları böyle şeyler yapmaz’ diye çıkışmıştır. Hatta ona mutfağa girmeyi
yasaklamıştır.” Sevinç Sarıca
“Ahmet çok yetenekli bir aşçı.
Colette ondan çok şey öğreniyor. Colette’in mutfağa merakı Mısır’a ilk
geldiğinde yediği simitten kaynaklanıyor.” Fatih Erkam Ergün
“Colette babaannesinin aşçısı Ahmet’i
çok sever. Onun yaptığı iki yemeği çok sever. Birincisi kimyon ve sarımsakla
tatlandırılmış, taze kişniş serpiştirilmiş kırmızı mercimek; ikincisi ise
pazılı mercimektir.” Sebahattin Doruk
“Colette ilk aşk duygusunu gittiği
kampta tatmıştır. Oradaki yemekleri beğenmemiştir. Babaannesi her hafta ona
sevdiği yemekleri yapıp göndermekteydi. Oradaki arkadaşıyla yemeğini paylaşıyordu.”
Gökhan Fidanlı
“Colette manastırda pişirilen
yemekleri beğenmez. Manastırın aşçısı iyi birisiydi ancak elinde malzemesi
yoktu.” İsmail Demirel
“O, evde pişen yemek kokularını pazar
seferlerini, misafirler için yapılan kanepeleri öğrenmek için hem Fransa’da hem
de Mısır’da mutfağa girmek için can atan bir kişiliğe sahiptir.” Ruşan Çelik
“Poker günlerinde çekmecelerden iyi gümüşler,
çatal, bıçaklar, değerli eşyalar çıkartılırdı.” Ferhat Karakuş
“Fransa’da en yakın hissettiği kişi
anneannesinin aşçısı olan Georgette idi.” Tuğba Büyükyavuz
“16 yaşında anneannesinin aşçısı
Georgette vefat ediyor. Ve Colette çok üzülüyor, günlerce suskun kalıyor.”
Halil Engin
“Aradan yıllar geçiyor ve Colette
James ile evleniyor ve hiç sevmediği Fransa’dan ayrılıp New York’a
yerleşiyorlar. Burada artık kendi mutfağı olur ve gizli gizli, mutfakta bir
emanetçi gibi değil de rahat bir şekilde, bildiği yemekleri yapıyordu.” Elif
Dilekli
“Dedesi ve babaannesinin vefatı
üzerine ergenlik yıllarını Paris’te geçiren yazarımız yaşadıklarını ve
tattıklarını maalesef kimseye anlatamayacaktır. Kahire’ye 25 yıl boyunca
uğramayan yazarımız ilk gidişinde evlerinde çocukluk arkadaşı Abdullah’la
karşılaşıyor ve bir yerde uzun süre oturup sohbet ediyorlar.” Merve Aydıner
“En son ziyaret amaçlı binaya
girdiğinde en çok mutfağı merak ediyor, görmek istiyordu. Fakat ne Ahmet’in
yemeklerinin kokusu, ne babaannesinin sesleri, ne Ayşe'nin varlığı... Hiç biri
yoktu. Kahire'yi gezdikten sonra da her şeyin, her yerin değiştiğine çok
üzülüyordu.” Furkan Güçler
“Yazarı mutlu eden ayrıntılar sadece
yemeklerde gizlidir. Kızıyla birlikte yediği turşu, ta’ammiyye (iç bakla
köftesi) ve bıldırcın gibi yemekler onu tekrardan eskilere götürür.” Hatice
Merve Yücel
“Yeni Kahire’den pek memnun olmayan Colette
eski anılarını canlandırır, çocukluğunda dolandığı yerleri gezip gördükten sonra
kitabı yazmaya karar verir.” Yüksel Yılmaz
“Öğrendiği yemekler ve çocukluğuna
anlam katan kokular kalmıştı bir tek Colette’te. Mısır’da, geriye yemek tutkusu
olan küçük bir kız bırakmıştı o evde.” Fatmagül Erdem
“Yazarımız burada özlem duyduğu
kalabalık ailesini, mutfağında pişen yemeklerini, pazar seferlerini, evini,
ailesiyle yaşadığı anlarını, yaşadığı ülkeyi ve ülkesine duyduğu özlemi dile
getirmiştir.” Zeynep Açar
“Kısacası yazar ülkesinin mutfağında
yaşanmış hikâyeleri, pişen yemekleri, atıştırmalıkları, mutfaktan gelen
kokuları ele alırken bir bakıma da yaşadığı ülkeyi tanıtmıştır.” Sinem Güngördü
“Kitapta ayrıca Mısır’a özgü yemek
tarifleri de anlatılmaktadır. Bunlar düğünlerde, özel günlerde yapılan ve
yazarın çok sevdiği yemeklerdir.” Emrah Işık
“Kitap Colette Rossant’ın hatıralarıyla
dolu çocukluk ve gençlik yıllarından başlayıp günümüze kadar gelen süreyi
anlatmaktadır.” Gamze Zobar
“Mısır’da kaldığı zamanlardan,
babaannesinin poker günlerinden, düğünlerden, paskalya ve Noel’deki yeme içme
alışkanlıklarından bize bilgiler veriyor.” Mustafa Metin
“Kitapta bizlerle birçok lezzet
paylaşılmıştır. Sofra kültürleri, eğlencelerde hazırlanan yemekler, yöresel
tatlardan bahsedilmiştir.” Volkan Kızıltepe
“Bu kitap, sürükleyici ve ilgi çekici;
okuyanların merak duygusunu arttıran bir kitap…” Fatma Güngör
“Mısır hayallerinde ve tadı damağında
kalan ülkeydi…” Özden Yurdakoş
“Anılar geçmişe duyulan özlem sunucu
oluşan duyguların yansımalarıdır. Kötü bile olsa her anı güzeldir.” Tayfun
Solak
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler...