Somatçı Fihi Ma Fih

III. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu için Konya’ya gittiğimde; çok değerli mutfak kültürü araştırmacısı ve yazarı Dr. Nevin Halıcı’nın takdir ettiği ve defalarca bahsettiği; uzun zamandır gitmek istediğim, “Somatçı[1] Fihi Ma Fih[2]”e gitme fırsatım oldu. Ancak bu fırsat detaylı bir öğle veya akşam yemeği şeklinde değildi.
Lisans ve yüksek lisans eğitimlerimde çok şey edindiğim, Yard. Doç. Dr. Nermin Işık ve eşi Alaaddin Işık çok önceden tüm öğünleri planladıkları için değişiklik yapıp yemek yiyemedik. Ancak Nermin Hanım ile birlikte öğle öncesi işletmenin sahibi Ulaş Tekerkaya ile tanışıp, sohbet ettik.
“Sirkencübin” , “badem helvası” ve “nane lokumu” ile “Türk kahvesi” yiyip içtik…
İşletmenin ortamı ve incelediğim menüsü oldukça güzeldi. Bu güzelliği yaratan Ulaş Bey’in zihniyeti ise çoğu restoran sahibinin örnek alması gereken nitelikteydi. Öyle ki Ulaş Bey, işletmesinde temalarının dışına çıkmamaya özen gösterdiğini dile getirerek; “eğer Selçuklu dönemi, Mevlevi yemeği hazırlıyorsak o döneme mahsus maddeler kullanıyoruz, kafamızdan ilaveler, olması imkânsız abartmalardan kaçınıyoruz” demişti.


Ulaş Bey’in ve ekibinin hizmet biçiminden ödün vermeyerek; araştırma ve geliştirmeye özen göstermesiyle kısa zamanda daha çok başarılı olacağını düşünüyorum.
“Somatçı Fihi Ma Fih” restoranının zihniyetini keşfetme ve hizmet deneyimini yaşama memnuniyetini duyarak; buna benzer, gittiği yolu bilen işletmelerin artmasını diliyorum.
Lezzetle kalın!


[1] Somat: Sofra
[2] “Ne varsa içindedir” anlamana gelen, Hz. Mevlana’nın bir eseri.
* Erişim bilgilerinin ve detaylarının yer aldığı internet sayfaları: http://www.somatci.com/index.php 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Geleneksel Mutfak Ekibi