Optimum Beslenme & Bursa Dağ İlçeleri
Geleneksel beslenme: Glisemik indeksi düşük; vitamin ve minerallerce zengin, doğal tarımla elde edilmiş gıdalardan oluşan; rafine, hazır, endüstriyel gıdalardan uzak beslenme biçimidir.
Optimum beslenme: Minimum hastalık riski, maksimum iyi hal/sağlık, dolayısıyla “maksimum sağlıklı yaşam” hedefiyle oluşturulan beslenme biçimidir.
Bursa dağ ilçeleri (Harmancık, Büyükorhan, Orhaneli, Keles); tahıl, sebze-meyve, bakliyat ağırlıklı bir tüketime sahip olduğundan ve ekonomik sebeplerden olsa gerek et tüketiminin az olmasından, eğitim ile optimal beslenme alışkanlıklarını edinebilir. Nitekim bölge insanı sanayi ve kentsel yoğunluktan uzak olduğundan halen geleneksel beslenme uygulamalarını sürdürmektedir, rafine ve hazır gıdalardan oldukça uzaktırlar (Özellikle hazır ve ön pişirmelerin yapıldığı gıdalar). Dağlık bölgesi ilçelerindeki ananelere bağlılık, tabuların yıkılması açısından birçok zorluk teşkil etse de, beslenme yönünden birçok potansiyel avantajı da barındırmaktadır (bulgur tüketimi, sebze-meyve kurutma, tarhana yapımı, ev yoğurdu tüketimi, sabah-öğle-akşam öğünlerinde toplu olarak yemek yenilmesi, vb).
Artık çağımız; geriye dönüş, slow food[1], taş devri diyeti[2], “büyük büyük annenizin yemediği hiçbir şeyi siz de yemeyin”[3] çağı olduğundan; Bursa dağ ilçelerinin ekonomik ve teknolojik-endüstriyel geriliği, doğru yönlendirildiği, yönetildiği ve değerlendirildiği sürece, önleyici hekimliğin en büyük anahtarı olan beslenme açısından aslında bir avantajdır.
Kaynaklar
1. Optimal Beslenme, Sevinç Yücecan, Sağlık Bakanlığı Yayın No: 726
2. Beslenme, Ayşe Baysal, Hatiboğlu Basım ve Yayım
3. Beslenme, Ergin Sencer-Yusuf Orhan, İstanbul Medikal Yayıncılık
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler...