Rahmi M. Koç Müzesi (Çengelhan)

Geçenlerde gittiğim bu müzeden bahsetmeden edemeyeceğim. Nitekim Koç Ailesi el attıkları her alandaki başarıları gibi müzecilikte de muhteşemi gerçekleştirmişler. Bir restorasyon ve yaşayan müze ancak bu şekilde oluşturulabilir. Dolu dolu, oldukça öğretici ve zekice planlaşmış; ayrıntıları düşünülmüş bir müze…
1500’lü yıllarda yapılmış olan Çengel Han, Ankara Kalesi’nin ana giriş kapısının karşısında yer alıyor. Koç Holdingin kurucusu Veçhi Koç’ta iş hayatına buradaki dükkanında başlamış. İçinde müze objelerinin haricinde; giriş katında “Çengelhan Brasserie” adında güzel bir restoranı ve üst katında ise terası da olan Divan Cafe mevcut. Aşağıda biraz bahsedeceğim koleksiyonlarla birlikte lezzetli bir müze olduğunu da söyleyebiliriz. Yani çok yönlü bir oluşum.



Üst kat seramik koleksiyonlar bölümünde bulunan fotoğraftaki özel çalışmalar; Antalya’da bulunan Sadrettin Savaş’a sipariş edilmiş ve bu harika eserler bizlerin görüşüne sunulmuş. Gerçekten çok özel çalışmalar olmuşlar. Keşke dükkânlarımızda sadece farklı kültürlerin, ithal malları değil de Sadrettin Savaş’ın eserleri de veya hiç olmazsa izinli kopyaları da satılsa… Böylece kültür aktarımına büyük bir katkı, yabancı misafirlerimize de güzel hediyeler verme fırsatımız olur.



Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yeme-içme takımları.

Bu teneke çay kutuları ise 1900’lü yıllardan.



Çay takımı ise Türkiye Denizcilik İşletmeleri için 1879’da Philip Rosenthal tarafınca üretilmiş.



Bu eski dondurma makinesi ise JE Porter Corporation firmasınca Amerika’da üretilmiş.


Makarna kesme makinesi, meyve sıkacağı, buzdolabı ve dahaları gibi her alana hitap edebilecek de bir sürü eser mevcut. Görmenizi, yaşamanızı tavsiye ederim.

Leziz günler!

---

Açık olduğu günler:
Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma 10.00-17.00
Cumartesi, Pazar 10.00-19.00

Adres: Sutepe Mahallesi, Depo Sokak, Nu:1 Altındağ/Ankara
Tel: 0090 312 309 6800
Faks: 0090 312 309 1210
E-posta: cengelhan@rhk-museum.org.tr
İnternet adresi: http://www.rmk-museum.org.tr/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Geleneksel Mutfak Ekibi