Balık, balık, balık…

Sevgili lezzet dostları, balık bolluğunun yaşandığı bir döneme daha giriyoruz. Bu nedenle daha sağlıklı ve keyifli balık tüketimleriniz olması amacıyla birkaç hatırlatma, anahtar bilgiler aktarma ihtiyacı duydum. Umarım işinize yarar…

Balıklar hatta daha genel sınıflamasıyla deniz mahsulleri; dokuları icabıyla çok hızlı bozulan ve pişirmede de süre ve tekniğe oldukça önem verilmesi gereken hassas canlılardır. Öyle ki balıklar denizden çıkar çıkmaz, büyüklüklerine göre iki-üç saat sonra ölüm sertlikleri geçmekte, dokularındaki elastikiyet aşama aşama kaybolmaktadır.
Beslenme açısından oldukça önemli görülen ve lezzet yönünden de toplumca sevilen deniz mahsulleri iyi kalite protein içermektedirler. Ayrıca A, K ve B vitaminleri; iyot, fosfor ve çinko gibi minerallerce zengindirler. Doymamış yağ asitlerini yüksek miktarda içerdiklerinden ve n-3 yağ asitlerini barındırdıklarından sağlık üzerine olumlu etkileri aşikârdır. Pişirme tekniğini ona göre seçip, kılçığı ile tüketilen balıklarla iyi miktarda kalsiyum da alınmış olur…

Sıklıkla tüketilmesi önerilen deniz mahsulleri üzerine aşağıya bazı hususlar sıralıyorum. Bolca tüketmeniz dileğiyle, lezzetler!...

Balıkların;
ü  Gözleri parlak, opak ve bütün olmalıdır. Göçmüş gözler bayatlık göstergesidir.
ü  Solungaçları parlak kırmızı-pembe tonlarında olmalıdır.
ü  Eğer pullu bir balık ise pulları dökülmemiş olmalıdır. Düz bir cisim ile kuyruğundan başına doğru sürttüğünüzde çok kolay dökülmemelidir.
ü  Derisine parmak ile bastırılıp çekildiğinde parmak izi kalmamalıdır, hızla eski şeklini almalıdır.
ü  Kuyruğundan kıvrılıp bırakıldığında hemen eski şeklini almalıdır. Elastikiyetini yitirmemelidir.
ü  Hoş deniz, su ve yosun kokusu dışında ağır ve itici kokular yaymamalıdır.
ü  Kuyruğu, başı, yüzgeçleri ve solungaçları bütün olmalıdır. Eksik uzvu ve dersinde yırtıklar olmamalıdır.
ü  Karnı şiş ve patlamış olmamalıdır.
ü  Soğuk zincir kırılmadan nakledilmeli ve saklanmalıdır. Kar buz arasında 3-5 °C’lerin altında taşınması ve saklanması tazeliğinin korunması ve sağlığının bozulmaması için oldukça önemlidir.

Diğerlerinin;
ü  Mümkünse canlı olanları tercih edilmelidir.
ü  Uzuvları tam ve beklendik şekliye bulunmalıdır.
ü  Hoş deniz, su ve yosun kokusu dışında itici kokular yaymamalıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Geleneksel Mutfak Ekibi