Gümüşhane İçinde...

Sevgili dostlar,
Yakın zamanda Gümüşhane'de dört gün geçirme şansım oldu. Aldığım notlardan sizlere kısa kısa bilgiler sunmak istedim.
Şehre girdiğinizde sizleri "Altın kalpli insanların şehrine hoşgeldiniz!" yazısı karşılıyor. Gerçekten de altın kalpli birçok insan tanıdık bu şehirde...
Süleymaniye'den Gümüşhane Panoraması
Başta bizlerle sürekli ilgilenen Açıköğretim Fakültesi Gümüşhane Bürosu yöneticisi Salim AKTÜRK; ilk gün paça çorbası arayışlarımızda, sokakta karşılaştığımız ve bizleri bizzat lokantaya götürüp içiren, il hakkında bilgiler veren Hüseyin ALKAN; kaldığımız Gümüş Otel'in çalışanları, Gümüşhane AÖF koordinatörlük mensupları ve nicesi...
Şehir gayet sade, temiz, sakin ve orijinal kalabilmiş. Gezip görülebilecek birçok yeri mevcut. Ancak bizler zaman uygunsuzluğundan sadece eski yerleşim bölgesi olan "Süleymaniye"ye gidebildik.
Dağlar arasında yer alan bu güzel ve şirin şehirde bol bol yedik içtik. Pasha'nın ve Çorba Dünyası'nın kelle paça ve tırnak kelle çorbaları sarımsak ve sirke ile gayet sağlık kattı. Defalarca içtik..
Lale Lokantası'nda pilav, döner ve fındıklı sütlaç yedik. Sevenin Yeri'nde kavurmalı pide ve yine Çorba Dünyası'nda pilav, kuru fasulye, dana ciğeri, kavurma ve sütlaç tercih ettik.
Balyemez Konağı'nda Saray Kahvesi ve Özdenoğlu Konağı'nda demlik demlik çay içtik...
Çayın yanına atıştırmalık Kelkit ketesi (golot) ve özellikle diş çıkaran çocuklara verilen yumurtalı kurabiye yedik.
Kelkit Ketesi-Golot
Yumurtalı Kurabiye

Gümüşhane'ye yaklaşırken bir dinlenme tesisi olan Zigana Pervanoğlu Tesisleri'nde kuzu kavurma, piyaz ve bol fındıklı sütlaç yedik.
Tabi evlerimize ve ofislerimize ellerimiz boş dönmemeliydik. Bunun için herkesin özellikle tavsiye ettiği Yöre'ye adımladık. Sağolsunlar burada çalışan Hakan Bey ve yardımcısı da harika insanlardı. İkramlar ve tadımlar sonrasında kararlarımızı verdik. Coğrafi İşaret Tescil Belgesi olan Gümüşhane kömesi, atom, ballı muska, sarma ve bolca Giresun fındığı aldık. Hami de öğrenci indirimi ile...

Gümüşhane Pikolalı Köme
Gümüşhane Kömesi (Klasik)
Sade ve Cevizli Pestil
Yukarıdakilerin dilimlenmiş halleri ile birlikte Yöre ballısı, atom, muska pestil ve sarma

Son olarak uçağımız Trabzon'dan kalktığı ve biraz vaktimiz olduğu için Akçaabat'a bir koşu gittik. Burada sahil kenarındaki Cemil Usta en fazla tavsiye edilen yer idi. Kilo ile Akçaabat Köftesi (bunun da Coğrafi İşaret Tescil Belgesi mevcut) yedik, ayranlarını içtik, sonunda da çay eşliğinde ılık bir tatlıları olan fındıklı sarmalarından yedik.
Gezilesi, görülesi, altın kalpli insanları tanınası bu coğrafyaya sizlerin de gidebilmesi ve lezzet bulabilmesi dileklerimle!...

Etnografya Müzesi-1

Etnografya Müzesi-2

Etnografya Müzesi-3

Etnografya Müzesi-4

Etnografya Müzesi-5

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Çıraklık/Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik