Ferahlatıcı ve Leziz: Limonata


Sevgili okurlar, bu günlerde yağışların ardından yükselen hava sıcaklığıyla başa çıkmak için doğal ve serinletici içeceklere koşuyoruz. Yapımı kolay ve oldukça ekonomik olan limonata yıllardır bunun başında geliyor. Aşağıda tarifini verdiğim şekli bolca taze nane içerdiğinden içtikçe ayrıca bir ferahlama da sağlıyor. Arzu ederseniz macun halini hava almayacak şekilde uygun bir kavanozda saklayıp, ihtiyaç duyduğunuz vakit sulandırarak tüketebilirsiniz.
Afiyet olsun. Sağlıklı ve lezzetle dolu bir yaz geçirmeniz dileklerimle!



Malzemeler  (Yaklaşık 10 porsiyon)                                                      
  • Limon 8 adet (500 g) Yıkanmış
  • Portakal 1 adet (125 g) Yıkanmış
  • Su 6 su bardağı (1,2 lt) Yumuşak, içmeye uygun
  • Toz şeker 1,5 su bardağı (270 g)                                                             
  • Taze nane ½ demet (25 g) Yaprakları ayıklanmış ve yıkanmış

Hazırlanışı
  1. Limonların ve portakalların bir kısmının sadece sarı ve turuncu kısımları ince rendeden geçirilir.
  2. Tamamının suyu sıkılır. Su eklenip karıştırılır.
  3. Nane yaprakları ve rendelenmiş kabuklar toz şeker ile birlikte demir bir havana koyulup, macun kıvamına gelene kadar dövülür veya iyice yoğrularak macun kıvamına getirilir.
  4. Bu macun limonatayla karıştırılır.
  5. En az iki saat mümkünse bir gün buzdolabında dinlendirilir.
  6. Tat kontrolü yapılır, gerekirse şeker ilave edilir.
  7. İnce iki kat tülbentten geçirilerek süzülür, servis edilir.

Bir Porsiyon Besin Değeri
Enerji                                 164,1 kcal
Su                                       170,6 g
Prot. (1%)                          0,5 g
Yağ (2%)                            0,3 g
Karb.h. (97%)                     37,4 g
Lif                                       0,9 g
Çoklu doymam.y                  0,2 g
Vit. A                                   6,3 µg
Vit.E (eşd.)                           0,3 mg
Topl.fol.as.                          8,4 µg
Vit. C                                   30,9 mg
Sodyum                                3,0 mg
Potasyum                              96,3 mg
Kalsiyum                             21,8 mg
Magnezyum                         16,3 mg
Fosfor                                  11,9 mg
Demir                                    0,6 mg

Çinko                                    0,2 mg

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Çıraklık/Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik