MÖ 2000 Anadolusunda Yeme İçme Alışkanlıkları ve Mutfak Kültürü
UludağÜniversitesi, Harmancık MYO’da 15 Ekim Pazartesi günü sabah 10.30-12.00 ve
öğleden sonra saat 13.30-15.30 arası Hitit Mutfağı uzmanı, tarihçi ve yazar
Sayın Tolunay Sandıkçıoğlu “MÖ 2000 Anadolusunda Yeme İçme Alışkanlıkları ve
Mutfak Kültürü” konulu detaylı bir konferans verdiler. Bu konferansa sadece
aşçılık programı öğrencilerimiz değil, diğer programdakiler, öğretim elemanları
ve diğer ilgililer de katıldılar.
Oldukça
verimli geçen bu konferansta; katılımcılar çoğu zaman hayretler içerisinde yepyeni
bilgiler edindiler, sorular sorarak akıllarındakileri netleştirdiler.
Sandıkçıoğlu’nun
bu değerli konferansında aldığım notlardan bazılarını sizleri de meraka
sürüklemek adına aşağıda özetliyorum.
Lezzetler!
·
MÖ
2000 yıllarında ekmek kutsal ve tanrılara sunulan gıdalar arasında.
·
Üzüm
de aynı şekilde, alt tabakanın içemediği sadece belirli bir zümrenin suyunu
içebildiği bir gıda.
·
Yemek
pişiren kişi domuz ve/veya köpek ile kesinlikle muhatap olamıyor, cezası ölüm
olabiliyor.
·
Dönemin
kanununa göre cinsel ilişkiden sonra kesinlikle yıkanılması gerekiyor ki yemek
yapılabilsin.
·
Meyve
ağaçları, tarlalar, hayvanlar, tek tek kayda geçiriliyor.
·
Tarlalara
kutsallık atfediliyor, belirlenen yasalar dışında hareket edenler
cezalandırılıyor (izinsiz dikim yapmayan, tarlası boş bırakanlar vs).
·
Çok
büyük buğday siloları, zahire küpleri var.
·
Savaşlarda
yaşamı garantiye alabilmek adına buğday taneleri uygun koşullarda yer altına
gömülüyor.
·
Hayvan
kurban ediliyor, kanı tamamen akıtıldıktan sonra yeniliyor.
·
Hayvanların
en değerli parçaları sakatatları.
·
Hayvanların
derileri, kulakları dahi pişiriliyor, hiçbir şey ziyan edilmiyor.
·
Keçi
kulağı kızartması gibi bugün enteresan kabul edilen birçok yemekleri var.
·
Baharat
kullanımı günümüzdeki gibi çok değil, çevrelerindeki bitkilerle sınırlı.
·
180
çeşit ekmek tespit edilmiş.
·
Bakla,
bezelye, salatalık, tere, pırasa, elma, armut, kiraz, nar, incir, kayısı o
dönemde de biliniyor.
·
Soğan
ve sarımsak çok seviliyor.
·
Ticaret
yapılırken, gıdalar bir yerden diğerine taşınırken, kaplara koyuluyor, ağızları
kapaklarıyla kapatıldıktan sonra kenarları hamur ile sıvanıyor ve mühürleniyor.
Benim açımdan da çok verimli geçti, emeği geçen ve dinleyen herkese çok teşekkür ederim.
YanıtlaSilAsıl bizler teşekkür ederiz.
Sil