Yağ Vergisi

Danimarka hükümeti halkının daha sağlıklı olması için doymuş yağ içeren ürünlere ekstra vergi uygulaması getirdi. Dünyanın ilk yağ vergisi olan bu uygulama halkın yağ tüketimini azaltmasını ve daha faydalı besinlere yönelmesini hedefliyor.*

Ülkede bu ve benzeri amaçlarda sık sık sağlıklı beslenme teşvik etkinlikleri düzenleniyor (Süt tanıtımları, çevreyle ilgili gıda sunumları gibi...)
Ayrıca ülke piyasasındaki gıdaların büyük kısmı da ekolojik. Bu yüzden yeşil Danimarka (green Denmark) unvanına da sahipler.
Vatandaşların büyük çoğunluğu bilinçli gıda tüketicisi; yerel marketlerden/pazarlardan taze ve doğal gıda satın alıyorlar. Çantalarında atıştırmalık sebze-meyve taşıyorlar, hatta bazıları öğle yemekleri için işlerine/okullarına beslenme çantaları götürüyorlar.
Halk, ekonomi, doğaya zarar vermeme ve spor yapma uğruna her yere bisikletlerle gitmeye özen gösteriyor (milletvekilleri, üniversite hocaları, vd meslek çalışanları dahi). Bu açıdan da ülke başkenti "bisikletçiler şehri" (city of the cyclists) olarak anılıyor (Klip için tıklayınız).
İşte eğitimin, bilinçliliğin, kalkınmışlığın harika göstergeleri...
Nicesi bizlere!...
Lezzetle kalın.
* Süt ve süt ürünleri; özellikle tereyağı ve jambonu ile nam salmış olan ülkeye bu kararın getirileri olacağı kadar kesinlikle götürüleri de olacaktır.

Kaynak: BBC. (01.10.2011). Denmark introduces world's first food fat tax. http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-15137948, Erişim Tarihi: 21.10.2011.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Çıraklık/Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik