Muammer Çakı 7. Uluslararası Seramik Yarışması Sergisi’ndeki Yeme-İçme İlişkili Objeler
Bugünlerde (22 Aralık-13 Ocak) Anadolu Üniversitesi, Merkez Kütüphanesi, üst sergi salonunda “Muammer Çakı 7. Uluslararası Seramik Yarışması Sergisi” var.
Seramik, mutfak kültürleriyle az ya da çok, ilişkisi daim olan bir alan. Hâl böyle olunca bu yarışmanın sergisinde de yeme-içme ile alâkalı birçok sanat eseri görüyoruz. Tüm eserler harikulade ama buraya alanımıza girenleri koyuyorum. Fotoğraflardan sanatçı isimlerinin gözükmemesi ihtimaline karşı da aşağıya sıralıyorum.
Bir de şu düzeltmeyi yapmam gerekli sanırım. Betül Toker muhteşem bir eser ortaya çıkarmış, onu görünce o kadar mutlu oldum ki anlatamam (sanat dallarının yeme-içme ile ilişkili ürünler vermesine bayılıyorum). Yalnız, çıtı pıtı masacığında, çorba kâsesi en üstte; buna tezat bıçağı en sağda, bıçakla çorba tüketemeyeceğimize göre kaşıklarla çatalları yer değiştirmeliydi.
Kısaca yöntemi izah etmem gerekirse: menüde yer alan yemeklerin misafire servis ediliş sırasına uygun kuver* açılır. Tabağı merkez alırsak, en dıştaki takım (çatal, kaşık, vs.) ilk servis edilecek yemeğindir. Yani ilk çorbayı servis edecek isek kaşığı en dışa, ikinci sırada börek sunacak isek, kaşığın bir soluna bir adet bıçak, tabağın sol en dışına ise bir adet çatal yerleştirmeliyiz.
Her neyse bu kadar servis bilgisinden sonra asıl konumuz olan seramik eserlere gelelim. İşte bu harika eserlerin fotoğrafları:
Hepsini teker teker kutluyorum. Ellerine ve zihinlerine sağlık!...
*kuver: 1. Lokantalarda yemeklerin servisinden önce masaya serilen örtü. 2. Bu örtüyle birlikte çatal, bıçak, kaşık, şamdan, tuzluk vb. şeylerin hazırlanmış biçimi.
Detaylı Bilgi İçin Kaynaklar
Akalın, H. Ş. Toparlı, R. Gözaydın, N. Zülfikar, H. Argunşah, M. Demir, N. Aksu, B. T. ve Gültekin, B. (2009). Türkçe Sözlük (10. Baskı). Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
Öge, Ziya. (1965). Garsonun Cep Kitabı. Korsini Basımevi.
Seramik, mutfak kültürleriyle az ya da çok, ilişkisi daim olan bir alan. Hâl böyle olunca bu yarışmanın sergisinde de yeme-içme ile alâkalı birçok sanat eseri görüyoruz. Tüm eserler harikulade ama buraya alanımıza girenleri koyuyorum. Fotoğraflardan sanatçı isimlerinin gözükmemesi ihtimaline karşı da aşağıya sıralıyorum.
Bir de şu düzeltmeyi yapmam gerekli sanırım. Betül Toker muhteşem bir eser ortaya çıkarmış, onu görünce o kadar mutlu oldum ki anlatamam (sanat dallarının yeme-içme ile ilişkili ürünler vermesine bayılıyorum). Yalnız, çıtı pıtı masacığında, çorba kâsesi en üstte; buna tezat bıçağı en sağda, bıçakla çorba tüketemeyeceğimize göre kaşıklarla çatalları yer değiştirmeliydi.
Kısaca yöntemi izah etmem gerekirse: menüde yer alan yemeklerin misafire servis ediliş sırasına uygun kuver* açılır. Tabağı merkez alırsak, en dıştaki takım (çatal, kaşık, vs.) ilk servis edilecek yemeğindir. Yani ilk çorbayı servis edecek isek kaşığı en dışa, ikinci sırada börek sunacak isek, kaşığın bir soluna bir adet bıçak, tabağın sol en dışına ise bir adet çatal yerleştirmeliyiz.
Her neyse bu kadar servis bilgisinden sonra asıl konumuz olan seramik eserlere gelelim. İşte bu harika eserlerin fotoğrafları:
Betül Toker
Ceren Cevahir
Canan Güneş
Serkan Özer - Setenay Sipahi
Emir Fındıkoğlu
Ayşenur Danabaş
Emel Aslan – Burcu Akdemir
Yeongi Kim
Jake Allee – Serkan Özer
Hatice Kardaş
Setenay Sipahi – Oğuz Bozdemir
Nah Ree Lee
Esra Tekinbaş
Hepsini teker teker kutluyorum. Ellerine ve zihinlerine sağlık!...
*kuver: 1. Lokantalarda yemeklerin servisinden önce masaya serilen örtü. 2. Bu örtüyle birlikte çatal, bıçak, kaşık, şamdan, tuzluk vb. şeylerin hazırlanmış biçimi.
Detaylı Bilgi İçin Kaynaklar
Akalın, H. Ş. Toparlı, R. Gözaydın, N. Zülfikar, H. Argunşah, M. Demir, N. Aksu, B. T. ve Gültekin, B. (2009). Türkçe Sözlük (10. Baskı). Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
Öge, Ziya. (1965). Garsonun Cep Kitabı. Korsini Basımevi.
Yılmaz, Yaşar. (2006). Konaklama & Ağırlama İşletmelerinde Servis Tekniği ve Yönetimi (5. Baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler...