Muammer Çakı 7. Uluslararası Seramik Yarışması Sergisi’ndeki Yeme-İçme İlişkili Objeler

Bugünlerde (22 Aralık-13 Ocak) Anadolu Üniversitesi, Merkez Kütüphanesi, üst sergi salonunda “Muammer Çakı 7. Uluslararası Seramik Yarışması Sergisi” var.


Seramik, mutfak kültürleriyle az ya da çok, ilişkisi daim olan bir alan. Hâl böyle olunca bu yarışmanın sergisinde de yeme-içme ile alâkalı birçok sanat eseri görüyoruz. Tüm eserler harikulade ama buraya alanımıza girenleri koyuyorum. Fotoğraflardan sanatçı isimlerinin gözükmemesi ihtimaline karşı da aşağıya sıralıyorum.


Bir de şu düzeltmeyi yapmam gerekli sanırım. Betül Toker muhteşem bir eser ortaya çıkarmış, onu görünce o kadar mutlu oldum ki anlatamam (sanat dallarının yeme-içme ile ilişkili ürünler vermesine bayılıyorum). Yalnız, çıtı pıtı masacığında, çorba kâsesi en üstte; buna tezat bıçağı en sağda, bıçakla çorba tüketemeyeceğimize göre kaşıklarla çatalları yer değiştirmeliydi.


Kısaca yöntemi izah etmem gerekirse: menüde yer alan yemeklerin misafire servis ediliş sırasına uygun kuver* açılır. Tabağı merkez alırsak, en dıştaki takım (çatal, kaşık, vs.) ilk servis edilecek yemeğindir. Yani ilk çorbayı servis edecek isek kaşığı en dışa, ikinci sırada börek sunacak isek, kaşığın bir soluna bir adet bıçak, tabağın sol en dışına ise bir adet çatal yerleştirmeliyiz.


Her neyse bu kadar servis bilgisinden sonra asıl konumuz olan seramik eserlere gelelim. İşte bu harika eserlerin fotoğrafları:



 Betül Toker








Ceren Cevahir








Canan Güneş








Serkan Özer - Setenay Sipahi








Emir Fındıkoğlu








Ayşenur Danabaş








Emel Aslan – Burcu Akdemir








Yeongi Kim




 
 
Jake Allee – Serkan Özer


Hatice Kardaş








Setenay Sipahi – Oğuz Bozdemir








 Nah Ree Lee








Esra Tekinbaş



Hepsini teker teker kutluyorum. Ellerine ve zihinlerine sağlık!...






*kuver: 1. Lokantalarda yemeklerin servisinden önce masaya serilen örtü. 2. Bu örtüyle birlikte çatal, bıçak, kaşık, şamdan, tuzluk vb. şeylerin hazırlanmış biçimi.



Detaylı Bilgi İçin Kaynaklar


Akalın, H. Ş. Toparlı, R. Gözaydın, N. Zülfikar, H. Argunşah, M. Demir, N. Aksu, B. T. ve Gültekin, B. (2009). Türkçe Sözlük (10. Baskı). Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
Öge, Ziya. (1965). Garsonun Cep Kitabı. Korsini Basımevi.
Yılmaz, Yaşar. (2006). Konaklama & Ağırlama İşletmelerinde Servis Tekniği ve Yönetimi (5. Baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Çıraklık/Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik