Uluslararası Birinci Türk Mutfak Kültürü Sempozyumu Ardından


14,15 Ekim 2010 tarihlerinde sempozyumun bu yılki teması olan “Osmanlı Mutfak Kültürü” merkezinde yerli-yabancı birçok değerli araştırmacı Bilecik’te bir araya geldik. Bilecik Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan bu konuya verdiği önemi yansıtarak yaptığı açılış konuşmasıyla tüm katılımcıları oldukça etkiledi. Ardından iki salonda oturumlara başlandı.
Paralel oturumlarda bir salonu tercih etme zorunluluğu; bu sempozyumda da, katılımcılara diğer salondaki konuşmaları dinleyememe üzüntüsünü yaşattı. Neyse ki basılacak olan bildiriler, okunduktan sonra çağın iletişim kolaylığı sayesinde; e-posta, telefon gibi araçlar ortamında tartışma olanağı bulacaktır.
İki tam gün süren oturumların başlıkları aşağıdaki gibiydi ve her birinin içinde de birbirinden dikkat çekici konular yer aldı:
- Reklam ve Fuarlarda Osmanlı Mutfağı
- Yemeğin Yolculuğu ve Yolculuk Yemekleri
- Osmanlı Coğrafyasında Ortak Tatlar ve Farklılıklar
- Osmanlı Yemek Kültürü ve İktidarın Yansıması Olarak Yemek
- Osmanlı Mutfağı I: Sağlıklı Beslenme ve Şifalı Yiyecekler
- Osmanlı Saray Mutfak Teşkilatı: İşletmeler ve Hizmet Grupları
- Mutfak Araç-Gereçleri
- Osmanlı Mutfağı II: Meyveler, Kar ve Buz
- Osmanlı Kentlerinde Gıda Üretimi ve Satışı
- Saray Ziyafetleri
- Beslenme Alışkanlıkları-Su
Ve Cuma günü son olarak, ortak oturum şeklinde, çok değerli mutfak sanatçıları Yurdaer Kalaycı ve Aydın Demir’in söz aldığı, Yrd. Doç. Dr. Özge Samancı’nın yönettiği “Osmanlı Mutfağının Modern Uygulamaları” konulu panelde her bilim dalının kendince pay çıkarabileceği sözler sarf edildi.
Cumartesi günü ise “Şeyh Edabalı Türbesi ve Çevresi” ziyaret edildikten sonra, Söğüt ve Osmaneli’nde çeşitli yerler gezildi.
Katılımcıların konaklayacakları yerlerden, binecekleri arabalara, yemeklere ve ikramlara kadar her şeyin detaylıca planlandığı, herkesin memnun kalıp, yeni bağlantılar kurarak ve bir sonrakisine de katılmayı ümit ederek ayrıldığı gerçekten lezzetine doyulmayan bir sempozyum oldu.
Düzenleme kurulunda adı geçen; Doç. Dr. Arif Bilgin’e, Yrd. Doç. Dr. Özge Samancı’ya, Yrd. Doç. Dr. İlhami Yurdakul’a, Okt. Halim Demiryürek’e, Okt. İsmail Ediz’e, Okt. Taner Bilgin’e, Okt. Refik Arıkan’a, Arş. Grv. Serkan Yazıcı’ya; gerekli bağlantı kurup, yönlendirmeleri yapan bilim danışma kuruluna; sözleriyle tat katan değerli katılımcılara; maddi ve manevi desteklerini sunduklarını öğrendiğimiz Bilecik Belediyesi’ne, Yemek Sanayicileri ve İşadamları Derneği’ne, Türk Tarihçiler Platformuna; ev sahibi Bilecik Üniversitesi rektörü ve ekibine ve emeği geçen diğer kurum, kuruluş ve bireylere sonsuz teşekkürler!...

Yorumlar

  1. Tolunay Sandıkcıoğlu22 Ekim 2010 15:49

    Bizleri de bilgilendirdiğin için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Tolunay Sandıkcıoğlu22 Ekim 2010 15:50

    Bizleri de bilgilendirdiğin için çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. Ne demek. Ama bir sonrakine yapmam, kesinlikle sende geleceksin! Bolu'da yapılma ihtimali yüksekmiş...

    YanıtlaSil
  4. Dr. Şükran ÖKTEM22 Ekim 2010 16:26

    Teşekkürler Bilgilendirdiğiniz İçin.

    YanıtlaSil
  5. Ne demek hocam, ben teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Çıraklık/Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik