Gastronomi Camiası Feyzi HALICI’ya Çok Şey Borçlu


Gastronomi Camiası Feyzi HALICI’ya Çok Şey Borçlu*


Yer Koray Yalısı, İstinye, İstanbul, tarih Mayıs 2016. Karşımızda eşi Bahar Hanımefendi’nin gözünün içine baktığı, tam bir beyefendi duruşu ile Feyzi HALICI.
Kendisiyle Türk Mutfağı için yapmış olduğu etkinlikler ve düşünceleri üzerine mülakat yapmaya yanına gidiyoruz. Bize edebiyat aşığı olarak şiirler okuyor…
Feyzi Bey’i son görüşümün en kısa özeti bu şekildeydi. Ancak adını, düşüncelerini daima göreceğimiz ve yaşatacağımız kesin.
Çünkü kendisi tam bir ilim, sanat ve kültür insanı idi. Yaptıklarını burada özetlemek bile eminim sayfaları taşacaktır. Ancak Türk Mutfağı adına O’na şükran borçlu olduğumuzu yazmalıyım. Yetmişli yıllardan itibaren Konya Turizm Derneği’nde başlattığı çalışmalar yurt dışında da büyük ilgi toplamış Claudia RODEN bir makalesinde bu ilgiyi şöyle dile getirmiştir “Feyzi Halıcı kardeşi Nevin ile, Konya’yı ,Türkiye’de gastronomik uyanışın merkezi haline getirmiştir”. Seksenli yıllardan 90’lı yıllara gastronomi camiasına yönelik ulusal ve uluslararası birçok nitelikli etkinlik ve eseri bizlere kazandırmıştır. Özellikle milletlerarası yemek kongreleri ve sonunda yayımlanan kitapları, Türk Mutfağı’nın bütün dünyaya tanıtımında oldukça etkili olmuştur. Bu kongreler ile çeşitli milletlerden saygın mutfak kültürü araştırmacıları ve yazarları Türk mutfağına yönelmiş, karşılıklı etkileşimler hızlanmıştır. Kız kardeşi, mutfak kültürü araştırmacı yazarı Nevin HALICI ile birlikte düzenledikleri etkinlikler sayesinde yemek ve mutfak kültürümüzü tanıtan ve önemli yazılar yazan kişi sayısı artmıştır. Bunlardan Yunan yemek yazarı Rena SALAMAN’ın “hayatımın geri kalanını Antep’e yerleşip, baklava yiyerek geçirebilirim” ve İngiliz yemek yazarı Charles PERRY’nin “baklavanın Ortadoğu kökenleri” yazıları sayesinde günümüzde baklavanın coğrafi işaretinin tescillenmesi mümkün olmuştur.
Bu kısacık örnek dışında alanımıza sayısız katkıda bulunan Feyzi Bey’i 10 Ekim 2017 tarihinde kaybettiğimizde 93 yaşında idi. Ömrü boyunca istikrarlı ve düzenli bir edebiyat yayını olan Çağrı Dergisi başta olmak üzere sayısız edebiyat eseri, Âşıklar Bayramları gibi sayısız etkinlik gerçekleştirmişti.
Aşağıda sadece gastronomi alanına doğrudan etki eden çalışmalarının künyelerini hatırlatıyor ve kendisini büyük bir saygı ile anıyorum…

Gastronomi Alanındaki Çalışmalarından En Önemlileri
Halıcı, F. (1992b). Ali Eşref Dede’nin Yemek Risalesi. Ankara: Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Kültür Merkezi Yayını: 62.
Halıcı, F. (Dü.). (1982). Geleneksel Türk Yemekleri ve Beslenme (10-11 Eylül 1982). Konya: Turizm Derneği Yayınları.
Halıcı, F. (Dü.). (1986). Birinci Milletlerarası Yemek Kongresi (25-30 Eylül 1986). Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.
Halıcı, F. (Dü.). (1988). İkinci Milletlerarası Yemek Kongresi (3-10 Eylül 1988). Konya: Kültür ve Turizm Vakfı Yayını.
Halıcı, F. (Dü.). (1990). Üçüncü Milletlerarası Yemek Kongresi (7-12 Eylül 1990). Konya: Kültür ve Turizm Vakfı Yayını.
Halıcı, F. (Dü.). (1992a). Dördüncü Milletlerarası Yemek Kongresi (3-6 Eylül 1992). Konya: Kültür ve Turizm Vakfı Yayını.
Halıcı, F. (Dü.). (1994). Beşinci Milletlerarası Yemek Kongresi (1-3 Eylül 1994). Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Yayınları.
Halıcı, F. ve Tanyeri, G. (Dü). (1996). Anadolu Mutfağından Örnekler Sempozyumu (14 Ekim 1995). Eskişehir: Yunus Emre Kültür Sanat ve Turizm Vakfı Yayınları.


* Bu yazım “Çağrı Kültür Sanat Folklor Dergisi”nin 62. yıl, 707. sayısında (Ekim 2018) yayımlanmıştır.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Çıraklık/Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik