Gastronomi Camiası Feyzi HALICI’ya Çok Şey Borçlu
Gastronomi Camiası Feyzi HALICI’ya
Çok Şey Borçlu*
Yer Koray Yalısı,
İstinye, İstanbul, tarih Mayıs 2016. Karşımızda eşi Bahar Hanımefendi’nin
gözünün içine baktığı, tam bir beyefendi duruşu ile Feyzi HALICI.
Kendisiyle Türk Mutfağı
için yapmış olduğu etkinlikler ve düşünceleri üzerine mülakat yapmaya yanına gidiyoruz.
Bize edebiyat aşığı olarak şiirler okuyor…
Feyzi Bey’i son görüşümün
en kısa özeti bu şekildeydi. Ancak adını, düşüncelerini daima göreceğimiz ve
yaşatacağımız kesin.
Çünkü kendisi tam bir
ilim, sanat ve kültür insanı idi. Yaptıklarını burada özetlemek bile eminim
sayfaları taşacaktır. Ancak Türk Mutfağı adına O’na şükran borçlu olduğumuzu
yazmalıyım. Yetmişli yıllardan itibaren Konya Turizm Derneği’nde başlattığı
çalışmalar yurt dışında da büyük ilgi toplamış Claudia RODEN bir makalesinde bu
ilgiyi şöyle dile getirmiştir “Feyzi
Halıcı kardeşi Nevin ile, Konya’yı ,Türkiye’de gastronomik uyanışın merkezi
haline getirmiştir”. Seksenli yıllardan 90’lı yıllara gastronomi camiasına
yönelik ulusal ve uluslararası birçok nitelikli etkinlik ve eseri bizlere kazandırmıştır.
Özellikle milletlerarası yemek kongreleri ve sonunda yayımlanan kitapları, Türk
Mutfağı’nın bütün dünyaya tanıtımında oldukça etkili olmuştur. Bu kongreler ile
çeşitli milletlerden saygın mutfak kültürü araştırmacıları ve yazarları Türk
mutfağına yönelmiş, karşılıklı etkileşimler hızlanmıştır. Kız kardeşi, mutfak
kültürü araştırmacı yazarı Nevin HALICI ile birlikte düzenledikleri etkinlikler
sayesinde yemek ve mutfak kültürümüzü tanıtan ve önemli yazılar yazan kişi
sayısı artmıştır. Bunlardan Yunan yemek yazarı Rena SALAMAN’ın “hayatımın geri kalanını Antep’e yerleşip,
baklava yiyerek geçirebilirim” ve İngiliz yemek yazarı Charles PERRY’nin “baklavanın Ortadoğu kökenleri” yazıları
sayesinde günümüzde baklavanın coğrafi işaretinin tescillenmesi mümkün
olmuştur.
Bu kısacık örnek dışında
alanımıza sayısız katkıda bulunan Feyzi Bey’i 10 Ekim 2017 tarihinde
kaybettiğimizde 93 yaşında idi. Ömrü boyunca istikrarlı ve düzenli bir edebiyat
yayını olan Çağrı Dergisi başta olmak üzere sayısız edebiyat eseri, Âşıklar
Bayramları gibi sayısız etkinlik gerçekleştirmişti.
Aşağıda sadece gastronomi
alanına doğrudan etki eden çalışmalarının künyelerini hatırlatıyor ve kendisini
büyük bir saygı ile anıyorum…
Gastronomi Alanındaki
Çalışmalarından En Önemlileri
Halıcı, F. (1992b). Ali Eşref Dede’nin Yemek Risalesi. Ankara: Atatürk Kültür, Dil ve
Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Kültür Merkezi Yayını: 62.
Halıcı, F. (Dü.). (1982). Geleneksel Türk Yemekleri ve Beslenme (10-11 Eylül 1982). Konya:
Turizm Derneği Yayınları.
Halıcı, F. (Dü.). (1986). Birinci Milletlerarası Yemek Kongresi (25-30 Eylül 1986). Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.
Halıcı, F. (Dü.). (1988). İkinci Milletlerarası Yemek Kongresi (3-10 Eylül 1988). Konya:
Kültür ve Turizm Vakfı Yayını.
Halıcı, F. (Dü.). (1990). Üçüncü Milletlerarası Yemek Kongresi (7-12 Eylül 1990). Konya:
Kültür ve Turizm Vakfı Yayını.
Halıcı, F. (Dü.). (1992a). Dördüncü Milletlerarası Yemek Kongresi (3-6 Eylül 1992). Konya: Kültür ve Turizm Vakfı Yayını.
Halıcı, F. (Dü.). (1994). Beşinci Milletlerarası Yemek Kongresi (1-3 Eylül 1994). Ankara:
Atatürk Kültür Merkezi Yayınları.
Halıcı, F. ve Tanyeri, G. (Dü). (1996). Anadolu Mutfağından Örnekler Sempozyumu (14
Ekim 1995). Eskişehir: Yunus Emre Kültür Sanat ve Turizm Vakfı Yayınları.
* Bu yazım “Çağrı Kültür Sanat Folklor Dergisi”nin 62. yıl, 707. sayısında (Ekim
2018) yayımlanmıştır.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler...