Kitap: Silbiçli Beşik
Sevgili
okurlar, yeni bir yılda yepyeni güzellikler sizlerle olsun. Bu yılın ilk
yazısını bir kitaba, Prof. Dr. Ayşe Baysal’ın yaşam öyküsüne ayırdım. Sebebi
çok açık; kitabı okuduğumda ve kendisini daha iyi tanıdığımda, her zaman
yenilenmem gerektiğini hissetmem. Şahsının bizleri çalışmaya, üretmeye,
öğretmeye şevklendirmesi…
“Silbiçli
Beşik” Baysal’ın doğduğu memleketi Karaman, Ermenek’te bebeklerin altına bez
bağlanmadan kundaklandığı beşiğin adı. Kitabın adının buradan gelmesinin belki
de bir sebebi Baysal’ın memleketine ve geçmişini sıkı bağlılığı. Ayrıca
bebekliğinden itibaren zorluklarla mücadele etmek sorunda kalması da bu isim
üzerinde etkili olmuş olabilir. Nitekim kitapta yer alan şu sözünde nasıl bu
kadar güçlü olduğunu özetlemektedir: “İnsanlar, kalorifer yanmadığı için üşütüp
hastalandıklarını söylediklerinde, hep kara bakarak banyo yaptığımız o yılları
anımsar ‘işte biz doğal seleksiyonun örneğiyiz’ diye düşünürüm”.
Bu
bir yaşam öyküsü olduğu için, Baysal’ın doğumundan bu gününe kadarki süreçte
aldığı eğitimler, öğretmenleri, yurt dışı yaşantıları, meslek hayatı ve vakıf
çalışmaları gibi birçok bilgi mevcut. Ayrıca en son kısımda da “Anılarla Ayşe
Baysal” kitabından alıntılar bulunmakta.
Kendisi
sadece beslenme ve diyetetik alanında değil, Türk mutfağı konusunda da yoğun
çalışmalar yaptığından “…beslenme, sağlık, çeşitlilik ve lezzet açısından Çin
Mutfağının Türk Mutfağı ile boy ölçüşemeyeceği kanısındayım.” ifadesiyle de
uluslararası mutfaklardaki konumumuzda görüşünü beyan etmektedir.
Kitap
içerisinde şaşırdığım birçok şey bulunmakta, bunlardan bazılarına ayrıca çok da
üzüldüm. Bir tanesi Baysal’ın yasaklı yıllarda burs kazanmasına rağmen yurt
dışına çıkma yasağı yüzünden önce gidemiyor olması (sonra Amerikalı dostlarının
yolladığı biletlerle gidiyor), bir diğeri de yine benzer yıllarda birçok kitabı
ülkemizde okuyamamaları! İronik durumu kendisi şöyle dile getiriyor: “Nazım
Hikmet’in dünyanın en büyük şairlerinden biri olduğunu Virginia’da
öğrenebiliyordum.”
“Başkasından
para istemektense emek karşılığı kazanmak daima tercihim olmuştur.” düşüncesiyle
Amerika’da eğitim görürken, bir taraftan da ev hizmeti gibi çeşitli işlerde
çalışmıştır.
“Ülkeyi
tanıtmanın etkin yollarından biri kendi davranışlarımızın iyi örnek olması ve
olaylar karşısında ‘boşver, ben mi kurtaracağım’ anlayışını terkederek her
bireyin birşeyler yapabileceği düşüncesini benimsemektir.” diyerek sürekli
ülkemizi tanıtıcı çalışmalar peşinde koşmuş ve Amerika’dayken çeşitli yazılar
yazmıştır. “İnsanlar bilgiyi aileden, sonra okuldan, kitaplardan ve medyadan
alır.” anlayışıyla da çeşitli TV programları yapmış, radyo programlarında yer
alarak gazetelere demeçler vermiştir.
Uğradığı
haksızlıklara karşı neler yaptığını anlatmakta ve “Hakkımı aramak için daima
uğraştım ve öğrencilerime de böyle davranmalarını önerdim.” diye yazmaktadır.
Daha
fazla alıntı yaparak merakınızı azaltmak istemiyorum.
İyi
okumalar, lezzetli yıllar!
Silbiçlibeşik
(Prof. Dr. Ayşe BAYSAL’ın Yaşam Öyküsü
Hazırlayan:
Prof. Dr. Türkan Kutluay MERDOL
Hatiboğlu
Basım ve Yayım
Ankara,
2011
Kitabın
geliri BESVAK (Prof. Dr. Ayşe Baysal Beslenme Eğitimi ve Araştırma Vakfı)’na
bağışlanacaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler...