Kitap: Silbiçli Beşik

Sevgili okurlar, yeni bir yılda yepyeni güzellikler sizlerle olsun. Bu yılın ilk yazısını bir kitaba, Prof. Dr. Ayşe Baysal’ın yaşam öyküsüne ayırdım. Sebebi çok açık; kitabı okuduğumda ve kendisini daha iyi tanıdığımda, her zaman yenilenmem gerektiğini hissetmem. Şahsının bizleri çalışmaya, üretmeye, öğretmeye şevklendirmesi…

“Silbiçli Beşik” Baysal’ın doğduğu memleketi Karaman, Ermenek’te bebeklerin altına bez bağlanmadan kundaklandığı beşiğin adı. Kitabın adının buradan gelmesinin belki de bir sebebi Baysal’ın memleketine ve geçmişini sıkı bağlılığı. Ayrıca bebekliğinden itibaren zorluklarla mücadele etmek sorunda kalması da bu isim üzerinde etkili olmuş olabilir. Nitekim kitapta yer alan şu sözünde nasıl bu kadar güçlü olduğunu özetlemektedir: “İnsanlar, kalorifer yanmadığı için üşütüp hastalandıklarını söylediklerinde, hep kara bakarak banyo yaptığımız o yılları anımsar ‘işte biz doğal seleksiyonun örneğiyiz’ diye düşünürüm”.
Bu bir yaşam öyküsü olduğu için, Baysal’ın doğumundan bu gününe kadarki süreçte aldığı eğitimler, öğretmenleri, yurt dışı yaşantıları, meslek hayatı ve vakıf çalışmaları gibi birçok bilgi mevcut. Ayrıca en son kısımda da “Anılarla Ayşe Baysal” kitabından alıntılar bulunmakta.
Kendisi sadece beslenme ve diyetetik alanında değil, Türk mutfağı konusunda da yoğun çalışmalar yaptığından “…beslenme, sağlık, çeşitlilik ve lezzet açısından Çin Mutfağının Türk Mutfağı ile boy ölçüşemeyeceği kanısındayım.” ifadesiyle de uluslararası mutfaklardaki konumumuzda görüşünü beyan etmektedir.
Kitap içerisinde şaşırdığım birçok şey bulunmakta, bunlardan bazılarına ayrıca çok da üzüldüm. Bir tanesi Baysal’ın yasaklı yıllarda burs kazanmasına rağmen yurt dışına çıkma yasağı yüzünden önce gidemiyor olması (sonra Amerikalı dostlarının yolladığı biletlerle gidiyor), bir diğeri de yine benzer yıllarda birçok kitabı ülkemizde okuyamamaları! İronik durumu kendisi şöyle dile getiriyor: “Nazım Hikmet’in dünyanın en büyük şairlerinden biri olduğunu Virginia’da öğrenebiliyordum.”
“Başkasından para istemektense emek karşılığı kazanmak daima tercihim olmuştur.” düşüncesiyle Amerika’da eğitim görürken, bir taraftan da ev hizmeti gibi çeşitli işlerde çalışmıştır.
“Ülkeyi tanıtmanın etkin yollarından biri kendi davranışlarımızın iyi örnek olması ve olaylar karşısında ‘boşver, ben mi kurtaracağım’ anlayışını terkederek her bireyin birşeyler yapabileceği düşüncesini benimsemektir.” diyerek sürekli ülkemizi tanıtıcı çalışmalar peşinde koşmuş ve Amerika’dayken çeşitli yazılar yazmıştır. “İnsanlar bilgiyi aileden, sonra okuldan, kitaplardan ve medyadan alır.” anlayışıyla da çeşitli TV programları yapmış, radyo programlarında yer alarak gazetelere demeçler vermiştir.
Uğradığı haksızlıklara karşı neler yaptığını anlatmakta ve “Hakkımı aramak için daima uğraştım ve öğrencilerime de böyle davranmalarını önerdim.” diye yazmaktadır.
Daha fazla alıntı yaparak merakınızı azaltmak istemiyorum.

İyi okumalar, lezzetli yıllar!



Silbiçlibeşik (Prof. Dr. Ayşe BAYSAL’ın Yaşam Öyküsü
Hazırlayan: Prof. Dr. Türkan Kutluay MERDOL
Hatiboğlu Basım ve Yayım
Ankara, 2011


Kitabın geliri BESVAK (Prof. Dr. Ayşe Baysal Beslenme Eğitimi ve Araştırma Vakfı)’na bağışlanacaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Çıraklık/Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik