Sağlıklı Beslenmeye Dair Dört Altın Kural
Çağımızda
maalesef ki iş-yaşsam biçimi, çevresel etkenler ve beslenme alışkanlıklarından
kaynaklanan ciddi hastalıklar sayısı oldukça arttı. Yakın çevremizde sürekli
hastanelere gitmek zorunda olan ve hatta yaşamı boyunca birçok kez riskli operasyonlar
geçirmek zorunda kalan insan azımsanmayacak sayıda…
Kalkınmış
ülkeler, toplumlarında bireylerin yaşam kalitelerinin düşmemesi için okul öncesinden
başlayan ve gerek örgün gerekse yaygın eğitim kanallarıyla “beslenme eğitimi”
vermekte. Danimarka, İsveç, Norveç, Finlandiya gibi ülkelerde beslenmeyle
ilişkili hastalık oranına bakıldığında yukarıdaki mantıkla yürütülen eğitim ve
sağlık politikalarında gerçekten başarılı oldukları anlaşılmakta. Ayrıca bu
ülkelerdeki insanların refah düzeylerinin yüksekliği, içinde bulundukları
toplumlardaki memnuniyetleri de bir şekilde bu konuyla ilişkilendirilebilecek
nitelikte…
Bizim
ülkemiz için kısa vadede, o ülkelerdeki gibi “önleyici hekimlik” faaliyetlerinin
işlemesi pek mümkün değil! Çünkü okullarımızda maalesef ki başlı başına bir
beslenme dersimiz bile yok!
Bu
gün sizlere stratejik beslenme konuları aktarmayacağım tabiki… Onun yerine
gayet uygulayabileceğiniz ve anlaşılması oldukça basit; yaşamınızda işinize
yarayacak dört altın kural aktaracağım. Bu kurallar çerçevesinde
beslenmenizi ve yaşam biçiminizi düzenlerseniz, kısa sürede alışkanlıklarınız
da istendik şekle ulaşacaktır. Ayrıca bu şekilde sağlıklı, aktif ve uzun ömürlü
olabilmeniz de mümkündür...
Kural
1 (Az Miktar): Yemek yemede bireysel tabaklar kullanın. Porsiyonlarınızı küçültün
ve çok çiğneyerek, oturarak yemek yiyin.
Kural
2 (Sık Öğün): Mesleğinize ve yaşam biçiminize göre öğünlerinizi sıklaştırın. Sabah,
öğle ve akşam ana öğünleri dışında; fındık, ceviz, badem, elma, havuç gibi
sağlıklı atıştırmalıklar tüketeceğiniz ara öğünleriniz olsun.
Kural
3 (Bol Renk): Öğünlerinizde yer alan gıdaların farklı renklerden olmasını özen
gösterin. Tek renk olan besinlerden oluşan menülerden kaçının.
Kural
4 (Bol Çeşit): Öğünlerinizde yer alan yemeklerin çeşitli olmasına özen gösterin
ve mümkün olduğunca farklı öğünlerinizi de farklı menülerden meydana getirin.
Bunlarda besin ögesi dağılımının, yani karbonhidrat, protein, yağ, vitamin,
mineral ve su dağılımının dengeli olmasını sağlayın.
Bu
kuralları ve sağlıklı beslenme konusunu uzun uzun açıklamak tabiki mümkün.
Ancak uzun yazıların sıkıcılığını bildiğim için öz kalmak istiyorum.
Beslenme
konusunda sade bilgiler için “Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi”ni okumanızı tavsiye
ederim.Sağlıklar!...
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler...