Sağlıklı Beslenmeye Dair Dört Altın Kural


Çağımızda maalesef ki iş-yaşsam biçimi, çevresel etkenler ve beslenme alışkanlıklarından kaynaklanan ciddi hastalıklar sayısı oldukça arttı. Yakın çevremizde sürekli hastanelere gitmek zorunda olan ve hatta yaşamı boyunca birçok kez riskli operasyonlar geçirmek zorunda kalan insan azımsanmayacak sayıda…
Kalkınmış ülkeler, toplumlarında bireylerin yaşam kalitelerinin düşmemesi için okul öncesinden başlayan ve gerek örgün gerekse yaygın eğitim kanallarıyla “beslenme eğitimi” vermekte. Danimarka, İsveç, Norveç, Finlandiya gibi ülkelerde beslenmeyle ilişkili hastalık oranına bakıldığında yukarıdaki mantıkla yürütülen eğitim ve sağlık politikalarında gerçekten başarılı oldukları anlaşılmakta. Ayrıca bu ülkelerdeki insanların refah düzeylerinin yüksekliği, içinde bulundukları toplumlardaki memnuniyetleri de bir şekilde bu konuyla ilişkilendirilebilecek nitelikte…
Bizim ülkemiz için kısa vadede, o ülkelerdeki gibi “önleyici hekimlik” faaliyetlerinin işlemesi pek mümkün değil! Çünkü okullarımızda maalesef ki başlı başına bir beslenme dersimiz bile yok!
Bu gün sizlere stratejik beslenme konuları aktarmayacağım tabiki… Onun yerine gayet uygulayabileceğiniz ve anlaşılması oldukça basit; yaşamınızda işinize yarayacak dört altın kural aktaracağım. Bu kurallar çerçevesinde beslenmenizi ve yaşam biçiminizi düzenlerseniz, kısa sürede alışkanlıklarınız da istendik şekle ulaşacaktır. Ayrıca bu şekilde sağlıklı, aktif ve uzun ömürlü olabilmeniz de mümkündür...

Kural 1 (Az Miktar): Yemek yemede bireysel tabaklar kullanın. Porsiyonlarınızı küçültün ve çok çiğneyerek, oturarak yemek yiyin.
Kural 2 (Sık Öğün): Mesleğinize ve yaşam biçiminize göre öğünlerinizi sıklaştırın. Sabah, öğle ve akşam ana öğünleri dışında; fındık, ceviz, badem, elma, havuç gibi sağlıklı atıştırmalıklar tüketeceğiniz ara öğünleriniz olsun.
Kural 3 (Bol Renk): Öğünlerinizde yer alan gıdaların farklı renklerden olmasını özen gösterin. Tek renk olan besinlerden oluşan menülerden kaçının.
Kural 4 (Bol Çeşit): Öğünlerinizde yer alan yemeklerin çeşitli olmasına özen gösterin ve mümkün olduğunca farklı öğünlerinizi de farklı menülerden meydana getirin. Bunlarda besin ögesi dağılımının, yani karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral ve su dağılımının dengeli olmasını sağlayın.
Bu kuralları ve sağlıklı beslenme konusunu uzun uzun açıklamak tabiki mümkün. Ancak uzun yazıların sıkıcılığını bildiğim için öz kalmak istiyorum.
Beslenme konusunda sade bilgiler için “Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi”ni okumanızı tavsiye ederim.Sağlıklar!...         



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Çıraklık/Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik