III. Disiplinlerarası Turizm Araştırmaları Kongresi

Bu kongreyi siz beslenme, mutfak çalışanlarına duyurmamdaki sebep ise turizm ile ilişkili bildirilerin kabul ediliyor olması. Yani, turizm ile bir şekilde ilişkisi olan yiyecek içecek, mutfak kültürü, tarih, sanat gibi alanlardaki çalışmaların farklı disiplinlerden araştırmacılara sunulabileceği bir ortam…
Detaylara bu bağlantıdan erişebilmeniz ve bildiri yollamanız mümkün:


Kongre Takvimi
Bildiri (tam metin) göndermek için son tarih:  10 Ocak 2014
Katılım bedelinin havale edilmesi için son tarih: 03 Mart 2014
Kongre programının ilan edilme tarihi: 10 Mart 2014

Katılım Bilgileri:
Başvuracak çalışmaların şu önkoşulları taşıması gerekmektedir:
A) Turizm alanı dışından yapılacak başvurular: Turizm dışındaki bilim dallarında çalışan akademisyen ve lisansüstü öğrenciler bildirilerini tek yazarlı olarak hazırlayabilir ve Kongre'ye önerebilirler. Elbette ki bildiriler çok yazarlı da hazırlanabilir ve gönderilebilir. Başvurularda konu kısıtlaması yoktur; önerilecek çalışmaların turizm ile bir şekilde ilgisinin bulunması gerekmektedir.
B) Turizm alanından yapılacak başvurular: Turizm ile ilgili alanlarda görev yapan akademisyen ve lisansüstü öğrenciler, turizm dışındaki alanlarda çalışan akademisyen ve öğrenciler ile birlikte ortak çalışma hazırlamaları durumunda Kongre'ye bildiri gönderebilirler. Dolayısıyla bu tür durumlara uyan çalışmaların en az iki yazarlı olması gerekmektedir. Bu tür başvurularda da konu kısıtlaması yoktur; önerilecek çalışmaların turizm alanı ile bir şekilde ilgisinin bulunması gerekmektedir.
C)  Özel oturumlar ve konuları: Turizm alanıyla ilgili ve/veya ilişkili konularda hazırlanacak çalışmalara ek olarak, aşağıda belirtilen konularda da hazırlanacak çalışmalar kongrede sunulabilir.  III. Disiplinlerarası Turizm Araştırmaları Kongresi’nde aşağıdaki konularla ilgili “özel oturumlar” düzenlenecektir. Özel oturumlar ve hazırlanacak çalışmalarla ilgili olarak özel oturumlar başkanı Prof. Dr. Nazmi KOZAK ile irtibat kurulabilir.

ÖZEL OTURUM – I:
Türkiye’de turizmin akademik kurumsallaşmasının 50. Yılı (1964 – 2014):
Bu oturumda, 1964 yılından bu yana ülkemizde turizm alanındaki kurumsal gelişmeleri inceleyen çalışmalara yer verilecektir. Bu bağlamda aşağıda listesi yer alan kurum tarihi çalışmaları bu alanda araştırma yapmak isteyenlere yol gösterici olabilir. 
·    Ankara Otelcilik Lisesi,
·    Aydın Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu,
·    Balıkesir Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu,
·    Ege Üniversitesi Turizm Enstitüsü,
·    İktisadi Coğrafya ve Turizm Enstitüsü,
·    İstanbul Hilton Oteli,
·    Park Otel,
·    Emek otelleri,
·    İzmir Efes Oteli,
·    Mersin Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu,
·    T. C. Turizm Bankası A.Ş.,
·    Ticaret ve Turizm Yüksek Öğretmen Okulu,
·    Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu,
·    Turizm Bakanlığı Kütüphanesi,
·    Turizm Bankası A. Ş. Turizm Kütüphanesi,
·    Turizm Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TUGEV),
·    Turizm ve Tanıtma Bakanlığı (1957 – 1982),
·    Ve turizmle ilgili diğer kurum tarihi çalışmaları.

ÖZEL OTURUM – II:
Turizm tarihi:
Bu alanda hazırlanacak çalışmalarda turizm tarihi alanına giren her türden konuda hazırlanmış araştırmalar kongreye önerilebilir. Olası çalışma konuları arasında şunlar yer alabilir:
·    Otellerin tarihi,
·    Hanlar,
·    Kervansaraylar,
·    Türkiye’de ve dünyada turizm destinasyonlarının gelişimi,
·    Türkiye ve dünyadaki kaplıcalar ve içmelerin tarihi,
·    Sağlık turizminin tarihi,
·    Turizm çeşitlerinin tarihi,
·    Turizmin endüstri olarak gelişimi,
·    vb. konular.

ÖZEL OUTURUM – III:
Seyyahlar ve Seyahatnameler:
Geçmiş dönemlerin resmi olmayan yazılı belgeleri olan seyahatnamelerin ve bunları hazırlayan seyyahların turizm tarihi açısından da önemli bir yerleri vardır. Bu özel oturumda, tarihin bilinen zamanlarından bu yana dünyayı gezen seyyahlar ve yazdıkları seyahatnamelerle ilgili çalışmalara yer verilecektir. Olası çalışma konuları arasında şunlar yer alabilir:
·    Seyyahlar ve seyahatnameler,
·    Evliya Çelebi Seyahatnamesi,
·    İbni Batuta seyahatnamesi,
·    Anadolu seyyahları,
·    İstanbul seyyahları,
·    Seyahatnamelerin dil ve anlatım,
·    Seyahatnamelerde yeme-içme kültürü anlatımları,
·    Seyahatnamelerde kaplıcalar,
·    Seyahatnamelerde konaklama tesisleri,
·    Seyahatnamelerin kültür tarihi yazımındaki yeri ve önemi
·    Seyahatnamelerin turizm tarihi yazımındaki yeri ve önemi
·    Anadolu’ya seyahat eden seyyahlar ve seyahatnameleri
·    Geçmişten günümüze seyyahlar ve seyahatnameler
 
ÖZEL OTURUM – IV:
Turizmde Sözlü Tarih Çalışmaları:
Bu bölümde yürütülen bazı çalışmaların sonuçları yer alacaktır. Öte yandan, turizm alanına yönelik sözlü tarih çalışması yürütenler de bu başlık altındaki özel oturuma bildirilerini gönderebilirler.
·    Turizmde sözlü tarih çalışmalarının önemi,
·    Eskişehir hizmet sektörü kurum ve işletmecilik tarihi çalışmaları,
·    Türkiye turizm tarihi çalışmaları.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Çıraklık/Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik