I. Uluslararası Menşei Bursa Gastronomi Festivali Ardından
Anadolu Üniversitesi, Aşçılık Programı öğrencilerim; Bayram Ali ARSLAN, Koray EMİR,
Melike TOPKAYA, Ozan SAĞIR ve Yusuf ÇİÇEK ile birlikte 16-17 Kasım tarihlerinde
“I. Uluslararası Menşei Bursa Gastronomi Festivali”ndeydik.
Bursa TÜYAP’ta gerçekleşen bu etkinlik; Bursa Aşçılar Derneği (BURASDER), Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) ve bağlı dernekleri, Bursa Valiliği, Menşei Bursa Projesi, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), T. C. Kalkınma Bakanlığı,
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) ve
daha birçok kurum, kuruluş ve girişim destekleriyle harikulade bir şekilde tamamlandı.
Yarışmanın
başlangıç noktası olan “Menşei Bursa Projesi” ile Bursa’nın yerel ürünleri ele
alınarak, mümkün olduğunca fazla coğrafi işaret alınmasını sağlamak ve ilde gastromi
turizmini profesyonel olarak canlandırarak ulusal ve uluslararası hareketlilik
sağlanması amaçlanıyor.
Bu
bağlamda Bursa için stratejik öneme sahip yiyeceklerinden olan şeftali, siyah incir,
armut, kestane, zeytin ve İnegöl köftesi temalarında; Meslek Okulları, Yöresel Yemekler
ve Profesyoneller kategorilerinde birçok oturumda yarışmalar düzenlendi. Her
kategoride; lezzet, görüntü-sunum, yaratıcılık ve yöresellik açısından
birbirinden değerli tarifler ortaya koyuldu. Dereceye girenler, ülkemizdeki
diğer yarışmalara nazaran oldukça iyi miktarlarla ödüllendirildi.
Festival
kapsamında ilk günün akşamı Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi USTA, TAFED
başkanı Zeki AÇIKÖZ, gastronomi alanında öncü isim Osman SERİM, Latin Amerika
Gastronomi Federasyonu eski başkanı German Davalos MACHICADO ve bendeniz ile yerellik,
Türk mutfağı ve kültürellik eksenlerinde “Gastronomi Zirvesi” gerçekleştirildi.
Özellikle aşçılar ve diğer alan çalışanları için oldukça verimli paylaşımlarda
bulunuldu.
Festivalin
ilk akşam yemeği Bursa’nın önemli mekânlarından Botanik Park Beceren Restaurant’ta,
gala yemeği ise festivalin ruhuna uygun şekilde yukarıda belirttiğim yiyecekler
vurgulanarak hazırlanmış özel bir menü ile Bursa Hilton Oteli’nde verildi.
Yerli ve yabancı konuklar yemekler üzerine bol bol görüş paylaşımında bulundu…
Festival kapsamında Bursa TÜYAP içerisinde belirlenmiş alanlarda İNOKSAN, Hakan Soğutma, Kamek Gıda, Kafkas, Ülker, Meriç Et, Emek Yağları, Burtek, MEKAŞ Yemek, Kocamanlar, Tedarikçim gibi ismini hatırlayamadığım daha birçok saygın
firma stantlarında ürünlerini tanıttılar ve sektörel ilişkiler kurdular. Ayrıca Harmancık,
Orhaneli, Orhangazi, Mudanya, Gemlik, İznik, Keles ve Nilüfer gibi Bursa
ilçeleri de stantlar açtılar. Bu alanlarda kültürlerini lezzet odaklı
tanıttılar.
Özetle;
yeme içme alanıyla yakından ve uzaktan ilgisi olan herkes için oldukça verimli
iki gün yaşandı.
Festivalin
sorunsuz ve oldukça enerjik şekilde gerçekleşmesinde emeği geçen herkesi, öncelikle bu başarılarından ötürü tebrik ediyor ve alana pozitif katkılarından dolayı da
gönülden teşekkür ediyorum!
Umarım bu festival yıldan yıla asilleşerek, gelenekselleşir...
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler...