I. Uluslararası Menşei Bursa Gastronomi Festivali Ardından



Yarışmanın başlangıç noktası olan “Menşei Bursa Projesi” ile Bursa’nın yerel ürünleri ele alınarak, mümkün olduğunca fazla coğrafi işaret alınmasını sağlamak ve ilde gastromi turizmini profesyonel olarak canlandırarak ulusal ve uluslararası hareketlilik sağlanması amaçlanıyor.
Bu bağlamda Bursa için stratejik öneme sahip yiyeceklerinden olan şeftali, siyah incir, armut, kestane, zeytin ve İnegöl köftesi temalarında; Meslek Okulları, Yöresel Yemekler ve Profesyoneller kategorilerinde birçok oturumda yarışmalar düzenlendi. Her kategoride; lezzet, görüntü-sunum, yaratıcılık ve yöresellik açısından birbirinden değerli tarifler ortaya koyuldu. Dereceye girenler, ülkemizdeki diğer yarışmalara nazaran oldukça iyi miktarlarla ödüllendirildi.
Festival kapsamında ilk günün akşamı Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi USTA, TAFED başkanı Zeki AÇIKÖZ, gastronomi alanında öncü isim Osman SERİM, Latin Amerika Gastronomi Federasyonu eski başkanı German Davalos MACHICADO ve bendeniz ile yerellik, Türk mutfağı ve kültürellik eksenlerinde “Gastronomi Zirvesi” gerçekleştirildi. Özellikle aşçılar ve diğer alan çalışanları için oldukça verimli paylaşımlarda bulunuldu.
Festivalin ilk akşam yemeği Bursa’nın önemli mekânlarından Botanik Park Beceren Restaurant’ta, gala yemeği ise festivalin ruhuna uygun şekilde yukarıda belirttiğim yiyecekler vurgulanarak hazırlanmış özel bir menü ile Bursa Hilton Oteli’nde verildi. Yerli ve yabancı konuklar yemekler üzerine bol bol görüş paylaşımında bulundu…
Festival kapsamında Bursa TÜYAP içerisinde belirlenmiş alanlarda İNOKSAN, Hakan Soğutma, Kamek Gıda, Kafkas, Ülker, Meriç Et, Emek Yağları, Burtek, MEKAŞ Yemek, Kocamanlar, Tedarikçim gibi ismini hatırlayamadığım daha birçok saygın firma stantlarında ürünlerini tanıttılar ve sektörel ilişkiler kurdular. Ayrıca Harmancık, Orhaneli, Orhangazi, Mudanya, Gemlik, İznik, Keles ve Nilüfer gibi Bursa ilçeleri de stantlar açtılar. Bu alanlarda kültürlerini lezzet odaklı tanıttılar.
Özetle; yeme içme alanıyla yakından ve uzaktan ilgisi olan herkes için oldukça verimli iki gün yaşandı.

Festivalin sorunsuz ve oldukça enerjik şekilde gerçekleşmesinde emeği geçen herkesi, öncelikle bu başarılarından ötürü tebrik ediyor ve alana pozitif katkılarından dolayı da gönülden teşekkür ediyorum!
Umarım bu festival yıldan yıla asilleşerek, gelenekselleşir...











Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Çıraklık/Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik