Açıklamalı Yemek ve Mutfak Terimleri Sözlüğü
Veee, beklenen sözlük
gelir…
(Açıklamalı
Yemek ve Mutfak Terimleri Sözlüğü, Nevin Halıcı, Oğlak Yayınları)
Nevin Halıcı’yı sanırım anlatmama gerek yok. Nitekim kendisi Türk mutfağı ve mutfak
kültürü alanında çalışanlarca çok iyi bilinir. Özelikle bölge yemekleri ve
mutfak kültürleri üzerine yürüttüğü çalışmalardan sürekli faydalanırız.
Yerinde, kaynak kişilerle mutfak kültürü derlemeleriyle bizler için öncü
modeldir...
Kendisinin
her eseri ayrı değerde işlevseldir…
Eserin
önsözünde kendisinin, 1979 yılında bu çalışmaya başladığını belirttiği “Açıklamalı Yemek ve Mutfak Terimleri Sözlüğü” ben ve çevremdekilerce de 79 yılından beri
olmasa da son beş yıldır bekleniyordu. Bugün kargoyu teslim aldığımda sanki bir
çocuğun oyuncağını bulmuşcasına sevindim ve mutlu oldum!
Çünkü
bu eser biz mutfak çalışanlarınca; nasıl edebiyat alanındakilerin el altında
bir Türk Dil Kurumu Sözlüğü varsa aynen o derece referans sözlüğüdür. Kütüphanemizde
daima başvuracağımız değerli bir parçadır…
Oğlak Yayınları’nın Sözlük serisinde
basılan bu sözlük toplam 378 sayfa, iplik dikiş cilt ve karton kapak.
Yayınevinin sözlük ruhuna uygun tasarımı ve kaliteli uygulamasıyla uzun yıllar,
birçok kişinin zihnini geliştirecek sağlamlıkta.
Sözlüğün
önsözü akabinde “Hazırlanmasında Kullanılan Yöntem” oldukça sade ve anlaşılır
bir şekilde aktarılıyor. Haliyle okuyucu yorulmadan metin içerisinde yer alan
kısaltmaların ve göndermelerin ne anlama geldiğini öğreniyor. Sözlüğün her
madde başlığı kalın ve yeşil renkli yazı karakterinde, bu şekilde aranılan
kelime çok hızlı bulunabilmekte. Madde içerisinde bulunan bkz. göndermeleri ise açık yeşil renkte, bu da yönlendirmeleri
kolay algılamamızı sağlamakta…
Sözlükteki
her madde yalın bir Türkçe ile açıklanmakta. Eğer ilgili maddenin Latincesi varsa
farklı yazı karakteri ve açık yeşil renkte, hemen madde başlığından sonra yer
almakta. İlgili maddelere kaynak teşkil eden Divanü Lügat-it Türk gibi eserler,
açıklama sonunda kısaltmayla bulunmakta (DLT gibi). Dolayısıyla bu madde
üzerinden ilgili kaynağa yönelmeniz her zaman mümkün olmakta.
Ayrıca
maddeler içerisinde deyimlere, atasözlerine, şiirlere, vb.ne sık sık
yerilmekte. Yani çoğu zaman sadece ihtiyaç duyulduğunda değil, bilgi
zenginleştirmek üzere, sıkılmadan okuyabilmekte mümkün…
Aşağıya
birkaç maddeyi alıntı yaparak yazımı kısa tutuyorum. Ve bu sözlüğü edinmenizi,
hele hele mutfak alanı çalışanı iseniz altını çizerek öneriyorum. Öncelikle Sayın Nevin Halıcı'yı, ardından da yayınevi editörü Senay Haznedaroğlu başta olmak üzere tüm çalışanlarını gönülden tebrik ediyorum...
“bulgur
Kaynatılıp kurutulduktan sonra değirmende çekilerek iri, orta, ince türlerde
hazırlanan buğday. İrisi pilavlık, ortası dolmalık, incesi köftelik olarak
kullanılır. Çiğ bulgur türü de vardır. bkz.
buğday türleri” (s. 55)
“Gürcü
kuru fasulyesi ‘Fasulye haşlanır, suyu süzülür, tencereye konur. Dövülmüş sarımsak
ve fındık, acı biber, kinzi, şeşkıran, tuz ve suyla bir taşım kaynatılır,
fasulyelerin üzerine dökülür, pişirilir.’ (Ordu, NH)” (s. 111)
“midye
salatası ‘Midyeler kabuğuyla haşlanır. Tabağa alınan iç midyelerin üzerine
mevsim sebzeleri doğranır. Yağ ve ekşi dökülür. Sade de yenebilir.’ (İzmir, NH)”
(s. 217)
“Urfa
peyniri Şanlıurfa ve yöresinde telemenin bezlerden süzülerek, yumruk biçimine
getirilmesiyle ve tuzlanmasıyla yapılan bir tür peynir.” (s. 335)
Açıklamalı Mutfak ve
Yemek Terimleri Sözlüğü
Nevin
Halıcı
Oğlak
Yayıncılık / Sözlük Dizisi
Türkçe
Ciltli
- 16 x 23 cm
İstanbul,
2013
ISBN:
9789753298520
Kapak Tasarımı:
Deniz Çorbacıoğlu
Grafik Uygulama:
Deniz Dalkıran
Genel Yayın Yönetmeni:
Senay Haznedaroğlu
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler...