Dilim Gülümsüyo!


Sevgili lezzet tutkunları, bildiğiniz gibi öğrencilerim her dönem alanlarıyla ilgili ders dışı bir kitap okuyorlar. Sonrasında da serbest bir yazı ile değerlendiriyorlar…
Bu dönemin kitabı ise Hülya Ekşigil’in kaleme aldığı, Oğlak Yayıncılık’ta basılan “Dilim Gülümsüyo!” isimli kitap. Çok kalabalık etmeden öğrencilerimin yazılarından alıntılara yer veriyorum. Sizlerin de okumasını tavsiye ederek, lezzetler diliyorum!
 
“Kapakta göze çarpan ilk detay kitabın ismine düşülen bir not. Dört yaşındaki bir çocuğun dondurma yedikten sonra yaptığı bir yorum. Kitabın ismi buradan geliyor.” Beray Berrin Dinç

“Bu kitap bi harika! Bir kitaptan beklentileriniz nelerdir? Bize yararlı bilgiler katsın, bilgilendirsin. Bize yorum hakkı tanısın, bizi ikna etsin, şaşırtsın, fark ettirsin, heyecanlandırsın. Bu kitapta bunları fazlasıyla yaşadım.” Esra Yaman

“Hülya Ekşigil kitabından gezip gördüğü yerlerden bahsetmiş, okuyuculara çok güzel bir eser bırakmıştır…” Sebahattin Doruk

“Hülya Ekşigil eserinde yeme-içe adetlerinden, kimsenin bilmediği damak zevklerini kaleme almıştır.” Emrah Işık

“Hülya Ekşigil’in bu kitabında bilmediklerinizi öğrenecek, yeni lezzetler keşfedeceksiniz. Kahvenin, enginarın, çileğin, patatesin ve bir çok sebze ve meyvenin tarihini zevkle okuyacak; ilginç bilgiler öğreneceksiniz. Bu kitap mutfakla ilgilenen herkesin zevkle okuyabileceği bir eser.” Hatice Merve Yücel

“Yazar kitapta tarifler ve meyve-sebzelerle ilgili bilgiler vermekle kalmamış; Slow Food akımından, Beyti’nin Beyti Güler’e kadar birçok bilgiye yer vermiş. Çiya Sofrası gibi mutfaklar tanıtmış, Tuğrul Şavkay gibi değerli bir yemek yazarına kadar birçok kitabında bahsetmiş.” Ahmet Kaçaner

“Kitapta; 'Unutma bizi' dolmasının nerelerde yapıldığını, kahveye bir zamanlar 'Müslümanların şarabı' dendiğini, Avusturyalıların kendilerine ne zaman 'ceset ziyafeti' çektiğini ve daha pek çok ilginç bilgiyi öğrenebiliriz. Kütüphanemizde bulunması gereken bir kitaptır.” Sevim Çakır

“Bu kitabı okumak bir o kadar eğlenceli ve sürükleyicidir…  Kitapta farklı, değişik bilgilere rastlamak mümkün. Örneğin; berberi kadınlarının ‘nar taneleri’nden fal bakması gibi…” Gamze Zobar

“Yemek kültürü yazarı Hülya Ekşigil’in Dilim Gülümsüyo! kitabında yediği her şeyin kökenini ve farklı kültürlerde, mezheplerdeki yemekleri merak edenlere rehberlik ediyor. Bir çok yiyecekten bahsediyor; kahvenin dünya için ne kadar özel ve değerli olduğunu Türklerin şarabı olduğunu söylüyor. Şarabın hüznün ve mutluluğun ve bir çok şeye eşlik ettiğini anlatıyor.” Doğan Gönener

“Yazarımız ilk konusu olarak kahveye değinmiştir. Atalarımız zamanında ve daha öncede olan bir alışkanlığın yani kahve içme alışkanlığının yerini çayın doldurmaya başladığını değinmiştir ve de haklıdır. Yemeklerden sonra Türk kahvesi yerine çay içilmektedir.” Recep Barış Sansar

“Kalkanın sütle haşlanması lezzetini artırıyor. Bizde bütün Karadeniz sahillerinde şanının hakkını veren kalkan, rivayet o ki, en leziz haliyle Sinop’ta yeniyor. Kekiklerin yoğun aroması yağmur sularıyla denize taşındığı için bu kadar lezzetli olduğu iddia ediliyor.” Bahar Yavuz

“Onuncu yüzyılda İbn-i Sina’nın kahve çekirdeklerini ilaç olarak kullandığı da bilinmektedir. O yıllarda kahve çekirdekleri çiğnenerek veya koyunun iç yağı ile ezilerek tüketilmektedir.” Serenay Erdoğan

“Bu kitapta tabiri caizse yok yok. Bursa’nın kestanesi, Afyon’un patatesi, akıllara durgunluk veren Türk kahvesi, bereketiyle nar, baş döndürücü lezzet çikolata, yaz gecelerinin mükemmel üçlüsü rakı-beyaz-peynir ve kavundan tutun İtalya’nın baş tacı makarnaya kadar her şey var. Yani her şeyiyle bizden ve hepimizden bir kitap...” Ayşegül Demirhan

“Hülya Ekşigil bu kitabında bizim mutfak kültürümüzde yüzyılların geleneğini taşıyan yiyecek ve içeceklerin Osmanlı döneminden bu zamana kadar olan yolculuğundan, kullanım alanlarından, bunların püf noktalarından bahsetmiştir.” Çisel Er

“Ve en beğendiğim söz: ‘İyi bir akşam yemeğinden sonra insan her şeyi affedebilir, hatta kendi ilişkilerini bile…’ -Oscar Wilde, A.Woman of No Importance-” Fatma İpek

“Hülya Ekşigil sayesinde insanlığın temel kültürünün yemek olduğunu bir kez daha anladık. Kitabında ki ilginç bilgiler, farklı lezzetler ve yemek kültürüne ışık tutan değişik tarifleriyle bizlere çok iyi bir rehber oldu. Enginarın faydalarını ve toplumda ki yerini, boğa penisi çorbasının Singapur da pahallı bir çorba olduğunu, kahvenin Müslümanların şarabı olduğunu ve buna benzer ender bilgileri  “Dilim Gülümsüyo!”  dan öğrendik.” Fulden Yaşayan

“Hülya Ekşigil’in kitabındaki bölümleri genellikle aynı uzunlukta olmasından dolayı okuyucuları kolay okuyor. Uygulanabilir bir tariflerle de yazılarını sona erdiriyor. Kitapta vermiş olduğu bilgilerle de okuyucularını aydınlatıyor ve okuyucuyu bağlıyor.” İbrahim Usluer

“Yemek tarifi kitabı olmayıp yazarın damak zevkini yemeklerin tarihçesini okuyucuyla pek çok bilgiyi paylaşıyor. Bu kitapta farklı kültürlere sahip olan ülkelerin yiyeceklerini içeceklerini zaman içinde uğradığı değişiklikleri, bir birine komşu olan bölgelerin birindeki malzemenin ötekisinde kullanılmadığı gibi bilgiler sunmuştur. Ayrıca okuyucuyu çekecek ilginç bilgilerde veriyor.” Gökhan Öz

“Odun fırınlarında yapılan yemeklerin ne kadar nefis olduğunu belirttiği gibi Balkan Çorbası, Domatesli, Mozarellalı ve fesleğenli ekmek dilimleri gibi geçmişten günümüze gelen leziz yemeklerin tariflerini vermekle birlikte; yapılışına da, püf noktalarına da değinmiştir. Kısacası bütün dünyadan, geçmişten günümüze eller üzerinde taşınılan lezzetleri ele almıştır.” İbrahim Erakuman

“Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde yazdığı gibi ‘Yediğin İçtiğin Senin Olsun, Gezip Gördüğünü Anlat’ diyerek kültürümüzde yemek ile ilgili pek fazla konuşulmaması gerektiğini anlıyoruz. Bu gibi konular hakkında bilgi edinmek isterseniz Hülya Ekşigil’in Dilim Gülümsüyo! kitabını okumanızı tavsiye derim…” Özgür Sorgeç

“Kitabın sonuna yaklaşırken yaz akşamlarının serinliğini, dondurma ve çikolata aşkını hatırlatmıştır.” Serkan Biraderler

“Ve kitabı tamamen okuyup bitirdikten sonra hayatınıza kaldığınız yerden devam edeceksiniz ve damak zevkleriniz de değişiklerin olduğunu göreceksiniz...” Süleyman Gencer

“Kitap, okumaya değer, birçok bilginin öğrenildiği, sürükleyici, ilgi ve merak uyandıran bir kitaptır. Gerçekten bu kitabı okuyunca öğrenmemizi sağlayacak birçok bilgiye şahit olacaksınız. Çevrenize anlatabileceğiniz bilginiz olacaktır.” Fatma Güngör

“Kullanabileceğimiz, işimize yarayacak, aklımızın bir köşesinde bulunması gereken (özellikle aşçılık mesleğinde ilerlemek istiyorsak); bir çok tarifin de yer aldığı Hülya Ekşigil’in kaleminden çıkan Dilim Gülümsüyo! adlı bu kitabı okumanızı öneririm.” Şeyma Özdemir

“Evet, anlatacaklarım bu kadar. Beni okuduğunuz için ve bize bu kitabı okutturduğunuz için teşekkür ederim. Sanırım çok işime yarayacak…” Halil İbrahim Yokuş

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Çıraklık/Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik