Wonderbag ve Bir Yemek Tarifi


Geçenlerde aşçılık programımıza bir kargo gelmiş, paket içinden de bir adet “wonderbag” çıkmış. Hocalar o kadar şaşırmışlar ki hayretle beni aradılar. Bu kadar şaşırmalarının sebebi bir önceki hafta detaylıca bu aracı onlara anlatmam ve onun üzerine hediyenin gelmesiydi. Bende çok değerli yazar Dr. Nevin Halıcı’dan öğrenmiştim bu duyunca garipsediğim şeyi ve yaptığı o güzel helvadan tatma fırsatım olmuştu.

Değerli lezzet dostları, eminim internet sayfalarından çok daha detaylı bilgi edineceksiniz. Ancak bu aracı kısaca anlatmam gerekli diye düşünüyorum; bu yakıtsız, yani enerji tüketmeden yemek pişirebilen bir mutfak aracı. Şeklen aynen bir bohça gibi ancak işlevi geleneksel bohçalardan oldukça fazla… Öyle ki, örneğin siz yapacağınız yemeğin soğanını bir tencerede kavuruyorsunuz; sebzesini, suyunu, tuzunu ve baharatlarını koyuyorsunuz. Ardından bir tık kaynatıp, kapağını örterek “wonderbag”in içine yerleştiriyorsunuz. Ve başında hiç beklemenize gerek kalmadan diğer işlerinizle meşgul oluyorsunuz. Gıdanızın dokusuna bağlı olarak 3-5 saat sonra açtığınızda harika bir şekilde pişmiş oluyor. Kuru baklagiller, pilavlar, tatlılar, vs, bir çok şeyi yapmak mümkün. Ayrıca yoğurt tutturmak için de çok ideal…
 
Tabi bunları yazıyorum ama deneyimlerimiz sonrasında… Öncelikle bir nohut yemeği yaptık, ardından öğrencilerimiz bulgur pilavı ve süt helvası yaptılar.
Aşağıya belki sizlerde denemek istersiniz diye öğrencilerimizden bu mutfak çalışmalarında bulunan; Fatmagül Erdem, Zeynep Cof, Ramazan Aydın, Ayşegül Kayhan, Gökhan Öz, Ayşegül Demirhan, Şeyma Özdemir ve Fatma İpek’in kuru sebzeli bulgur pilavının tarifini yazıyorum.
Afiyetle! 

Kuru Sebzeli Bulgur Pilavı (2 porsiyon)
Malzemeler
Zeytinyağı         2 yemek kaşığı
Kuru soğan        ½ adet
Sarımsak           2 diş
Bulgur               1 su bardağı
Kuru domates   10-12 adet (minik)
Kuru biber         2 adet
Kuru patlıcan    2 adet
Kuru bamya      10-15 adet
Tuz                     1 çay kaşığı
Karabiber          1 çay kaşığı
Et Suyu              3-4 su bardağı
Hazırlanışı
Uygun bir tencere içerisinde, zeytinyağında kuru soğan ve sarımsak kavrulur. Üzerine bulgur eklenir. Kuru domates, kuru biber, kuru patlıcan, kuru bamya ılık suda biraz bekletilir ve küçük küçük doğranıp ilave edilir. Tuzu,  karabiberi, et suyu eklenerek bir kez kaynatılır. Kapağı örtülüp “wonderbag”e yerleştirilir. Bir saat sonra karıştırılıp servis edilir.

Yorumlar

  1. Tolunay Sandıkcıoğlu11 Mart 2013 09:59

    Osman Bey, siz ve öğrencileriniz harika bir ekipsiniz. Tebrikler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin harika bakışınız o Tolunay Hanım.
      Teşekkürler...
      Kitabınızı dört gözle bekliyoruz.

      Sil

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Çıraklık/Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik