Wonderbag ve Bir Yemek Tarifi
Geçenlerde
aşçılık programımıza bir kargo gelmiş, paket içinden de bir adet “wonderbag”
çıkmış. Hocalar o kadar şaşırmışlar ki hayretle beni aradılar. Bu kadar
şaşırmalarının sebebi bir önceki hafta detaylıca bu aracı onlara anlatmam ve
onun üzerine hediyenin gelmesiydi. Bende çok değerli yazar Dr. Nevin Halıcı’dan
öğrenmiştim bu duyunca garipsediğim şeyi ve yaptığı o güzel helvadan tatma
fırsatım olmuştu.
Değerli
lezzet dostları, eminim internet sayfalarından çok daha detaylı bilgi
edineceksiniz. Ancak bu aracı kısaca anlatmam gerekli diye düşünüyorum; bu
yakıtsız, yani enerji tüketmeden yemek pişirebilen bir mutfak aracı. Şeklen
aynen bir bohça gibi ancak işlevi geleneksel bohçalardan oldukça fazla… Öyle
ki, örneğin siz yapacağınız yemeğin soğanını bir tencerede kavuruyorsunuz;
sebzesini, suyunu, tuzunu ve baharatlarını koyuyorsunuz. Ardından bir tık
kaynatıp, kapağını örterek “wonderbag”in içine yerleştiriyorsunuz. Ve başında
hiç beklemenize gerek kalmadan diğer işlerinizle meşgul oluyorsunuz. Gıdanızın
dokusuna bağlı olarak 3-5 saat sonra açtığınızda harika bir şekilde pişmiş
oluyor. Kuru baklagiller, pilavlar, tatlılar, vs, bir çok şeyi yapmak mümkün.
Ayrıca yoğurt tutturmak için de çok ideal…
Tabi
bunları yazıyorum ama deneyimlerimiz sonrasında… Öncelikle bir nohut yemeği yaptık,
ardından öğrencilerimiz bulgur pilavı ve süt helvası yaptılar.
Aşağıya
belki sizlerde denemek istersiniz diye öğrencilerimizden bu mutfak çalışmalarında
bulunan; Fatmagül Erdem, Zeynep Cof, Ramazan Aydın, Ayşegül Kayhan, Gökhan Öz,
Ayşegül Demirhan, Şeyma Özdemir ve Fatma İpek’in kuru sebzeli bulgur pilavının
tarifini yazıyorum.
Afiyetle!
Kuru Sebzeli Bulgur Pilavı (2
porsiyon)
Malzemeler
Zeytinyağı 2 yemek kaşığı
Kuru
soğan ½ adet
Sarımsak 2 diş
Bulgur 1 su bardağı
Kuru
domates 10-12 adet (minik)
Kuru
biber 2 adet
Kuru
patlıcan 2 adet
Kuru
bamya 10-15 adet
Tuz 1
çay kaşığı
Karabiber 1 çay kaşığı
Et
Suyu 3-4
su bardağı
Hazırlanışı
Uygun
bir tencere içerisinde, zeytinyağında kuru soğan ve sarımsak kavrulur. Üzerine
bulgur eklenir. Kuru domates, kuru biber, kuru patlıcan, kuru bamya ılık suda
biraz bekletilir ve küçük küçük doğranıp ilave edilir. Tuzu, karabiberi, et suyu eklenerek bir kez
kaynatılır. Kapağı örtülüp “wonderbag”e yerleştirilir. Bir saat sonra
karıştırılıp servis edilir.
Osman Bey, siz ve öğrencileriniz harika bir ekipsiniz. Tebrikler...
YanıtlaSilSizin harika bakışınız o Tolunay Hanım.
SilTeşekkürler...
Kitabınızı dört gözle bekliyoruz.