Durmuş Calp’a 3 Soru
Üç sorumu Eskişehir’in en şık ve hoş restoranı olan OdaRestoran’ın[1] sahibi
Durmuş Calp’a yöneltiyorum.
Bir Bolu’lu olan Calp; hayatını yeme-içme sektöründe geçirmiş,
1992 yılından beri kendi restoranında Eskişehir’in en leziz yemeklerini sunmak
için çaba sarf ediyor.
Türk mutfağı ağırlıklı bir menü uygulayan Calp, yarı zamanlı
olarak çeşitli eğitim kurumlarında dersler ve kurslar veriyor. Sadece ticari
kaygı gütmeyerek, mesleğimizin gelişimi için de elinden geleni yapmaktan çekinmiyor…
1- Ülkemizde ve yurt dışında birçok yerde
bulunduğunuz. Bu deneyimlerinizden yola çıkarak ülkemizdeki yeme içme
işletmelerini değerlendirir misiniz? Ve
bununla bağlantılı olarak, ilgili eğitim kurumlarına neler önerirsiniz?
Maalesef ülkemizde işletmelerin
birçoğu işin ticari yönünü düşündüğü için meslek aşkı gibi bir şey yok gibidir.
Nasıl daha çok kazanırım, yatırdığım parayı en kısa zamanda nasıl geri dönüşüm
yaptırabilirim ve daha çok para kazanırım diye düşünülmektedir. Bu yüzden de aşçılık
mesleği ve restoran işletmeciliği sadece bilenlerin değil de; parası çok
olanların yaptığı bir sektör haline gelmiştir. Bu düşünce hakim olduğu için,
mesleğe kalifiye elaman kazandırma gibi bir düşüncesi de olmuyor tabi...
Eğitim kurumlarındaki hoca ve
yöneticiler bencilliği bir kenara bırakıp ahi evran ahlakıyla eğitim
vermelidirler!... Ve piyasadan, işin mutfağından eğitim konusunda tecrübeli
ustalardan yardım almalıdırlar.
2- Gözde mutfak aletiniz? Olmazsa olmazınız?
Bıçak takımları, mise en place[2],
sanitasyon.
3- Gıda, aşçılık ve yemek üzerine gözde
sözünüz?
Usta aşçı olmak için yemekle birlikte
pişmek gerek, yemek yapmak bir zevk olması için emeğinin içine sevgini de
vermelisin...
Bu sanatı iş diye yapma; bu gerçek
bir sanattır…
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler...