Alicia Vakfı
Alicia Vakfı (Alícia
Foundation) 2003 yılında El Bulli restoranının sahibi Ferran Adrià ve
kardiyolog Valentí Fuster tarafından kurulmuştur.
Başlangıçta vakıf
mutfak sanatları, işlemler ve ürünler merkezli bilimsel çalışmalar yürütüyordu,
ancak adım adım mutfak sanatları üzerine bilgi üretmekten öteye gidildi ve
sosyal alanda etkinlikler de başladı. Diyabet, çölyak hastalığı, fenilketonüri,
kanser, kistik fibrozis vb durumlara özel tarif ve püf noktaları da üretilmeye
başlandı. Aynı zamanda Alicia Vakfı, çocuklar ve yetişkinler için doğru yeme
alışkanlıkları geliştirmeye yönelik çalışmalar başlattı; okulların,
hastanelerin ve sağlıkla ilgili diğer kurumların kantin ve mutfaklarında gıdaların
geliştirilmesine yönelik çalıştaylar, yayınlar, televizyon programları düzenlediler
ve halen çalışmalarını genişleterek uluslar arası düzeyde de devam
ettiriyorlar.
2007 sonunda
Alicia Vakfı, bölgesel bir bankanın, Caixa Manresa ve Katalan hükümeti
desteği ile Sant Fruitós de Bages’de, Món Sant Benet merkezini de açtı.
Vakfın
amaçları:
1.
Mutfak
alanında bilgi üretmek, araç ve bilimsel disiplin sağlamak
2.
Yeme
alışkanlıklarını geliştirmek için stratejiler geliştirmek
3.
Özel
beslenme ihtiyaçları olan kişilere yardımcı olmak
4.
Kültürü ve
tarımsal gıda ürünlerini yaşatmayı teşvik etmek
Vakıf birçok
üniversite ve okul, teknoloji merkezi, dernek ile işbirliği içindedir.
2012 yılı
içersinde yemek alanı için burslar/ödüller vereceklerdir, detaylı bilgi ve
başvuru için kaynak bilgisindeki bağlantıyı tıklayınız.
Kaynak:
Alicia. (t.y.). Què som. http://www.alicia.cat, Erişim Tarihi:
20.09.2011.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler...