Alicia Vakfı


Alicia Vakfı (Alícia Foundation) 2003 yılında El Bulli restoranının sahibi Ferran Adrià ve kardiyolog Valentí Fuster tarafından kurulmuştur.

Başlangıçta vakıf mutfak sanatları, işlemler ve ürünler merkezli bilimsel çalışmalar yürütüyordu, ancak adım adım mutfak sanatları üzerine bilgi üretmekten öteye gidildi ve sosyal alanda etkinlikler de başladı. Diyabet, çölyak hastalığı, fenilketonüri, kanser, kistik fibrozis vb durumlara özel tarif ve püf noktaları da üretilmeye başlandı. Aynı zamanda Alicia Vakfı, çocuklar ve yetişkinler için doğru yeme alışkanlıkları geliştirmeye yönelik çalışmalar başlattı; okulların, hastanelerin ve sağlıkla ilgili diğer kurumların kantin ve mutfaklarında gıdaların geliştirilmesine yönelik çalıştaylar, yayınlar, televizyon programları düzenlediler ve halen çalışmalarını genişleterek uluslar arası düzeyde de devam ettiriyorlar.

2007 sonunda Alicia Vakfı, bölgesel bir bankanın, Caixa Manresa ve Katalan hükümeti desteği ile Sant Fruitós de Bages’de, Món Sant Benet merkezini de açtı.

Vakfın amaçları:
1.     Mutfak alanında bilgi üretmek, araç ve bilimsel disiplin sağlamak
2.     Yeme alışkanlıklarını geliştirmek için stratejiler geliştirmek
3.     Özel beslenme ihtiyaçları olan kişilere yardımcı olmak
4.     Kültürü ve tarımsal gıda ürünlerini yaşatmayı teşvik etmek

Vakıf birçok üniversite ve okul, teknoloji merkezi, dernek ile işbirliği içindedir.


2012 yılı içersinde yemek alanı için burslar/ödüller vereceklerdir, detaylı bilgi ve başvuru için kaynak bilgisindeki bağlantıyı tıklayınız. 

Kaynak: Alicia. (t.y.). Què som. http://www.alicia.cat, Erişim Tarihi: 20.09.2011.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Çıraklık/Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik