Etin İnsan Beslenmesindeki Önemi


Etler biyolojik değeri yüksek iyi kalite protein kaynağıdırlar. Ayrıca B grubu vitaminleri, demir ve çinko bakımından da zengindirler. Etin su olmayan kısımları çoğunlukla protein ve yağdan ibaret olduğundan aynı zamanda enerji kaynağıdır (proteinler hücrelerin yapı taşları olduğundan vücuttaki öncül işlevleri yapım-onarımdır, bu yüzden enerji karbonhidratlar -1 g: 4 kcal- ve yağlardan -1 g: 9 kcal- sağlanır. Ancak uzun süre açlık yaşanmışsa vücut yıkıma geçer ve proteinlerde enerji kaynağı olarak kullanılır -1 g: 4 kcal-). Yağlıetler daha fazla enerji verirler. Bunun yanında yağsız etlerin kalori değeri düşük, protein değeri yüksektir.

Bedensel ve zihinsel faaliyetleri sürdürebilmek, sağlıklı kalabilmek için elzem amino asitleri (löysin, lizin, izolöysin, valin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan) düzenli olarak vücuda almak gerekmektedir, bu amino asitler de etlerde yeterli miktarda ve kompozisyonda bulunmaktadır. Bunun yanında elzem yağ asitlerinden üç tanesi de (linoleik, linolinik, araşidonik) etlerde bulunmaktadır.

Kalp, damar, şişmanlık vb hastalıklara neden olduğunun vurgulanması (kırmızı etin) veya ekonomik sebepler veya vegan vejetaryenizim gibi beslenme akımları,insanları et tüketiminden uzaklaştırmaktadır. Her besinin çoğu zarardır; yeterli miktarda, düzenli olarak, ihtiyaca yönelik tüketim beslenmenin ana prensibidir. Bu yüzden et tüketimi ne sıfıra indirilmeli, ne de her ögün yüzlerce grama çıkılmalıdır. Hipokrat’ın söylediği gibi besinler bizlerin ilacı olabileceği gibi zehri de olabilir. Veya bir başka deyişle “can boğazdan gelir”, “can boğazdan gider”…


Kaynaklar
1. Beslenme Psikolojisi, Sefa Saygılı,Elit Yayınları
2. Beslenme, Ayşe Baysal, Hatiboğlu Basım ve Yayım
3. Beslenme, Ergin Sencer-Yusuf Orhan,İstanbul Medikal Yayıncılık
4. Makrobiyotik Beslenmeye Giriş,Carolyn Heidenry, Çeviren: Suat Ertüzün, Okyanus Yayıncılık

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Çıraklık/Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik