Çanakkale; Kent Müzesi ve Diğerleri

Geçen hafta sonu harika bir insanın harika bir düğünü için Çanakkale’de idim. Eee fırsat bu fırsat erkenden şehre ulaşıp, uzun zamandır şehir içinde daha önceden göremediğim yerleri bir turlayım dedim. Çok da güzel oldu, çünkü merkeze güzel bir şehir müzesi açmışlar. Şu anki hali de yeterli ama biraz daha ilgi gerektiriyor gibi. Bazı nesnelerin etiketleri yok, birçoğunun etnografik bilgisi yok ve oldukça yabancı turist ağırlayan Çanakkale’ye en azından İngilizce bilgilendirmeler de yakışırken tamamı da sadece tek dilli (Türkçe) (www.canakkalekentmuzesi.com).
Müzenin giriş katı güncel-süreli gösterimlere ve satış ofisi-kafeteryaya ayrılmış, ikinci katta çoğunluğu bağışlardan oluşan eserler var, diğer katlara ise ziyaretçi alınmıyor.

İkinci katta bizleri de oldukça ilgilendiren, aşağıya da bazılarının fotoğraflarını koyduğum nesneler var. Sahanlar, saban, yayık, cam su damacanası, şarap, şarap fıçısı, şarap damıtma cihazı, gazoz şişeleri, matara, seramik kap-kaçaklar, tencere, demlik, döveç, binet, bulgur taşı, hamur teknesi, vs…









Bizleri ilgilendiren diğer bir konu da II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 20. yılında açılmak üzere inşa edilen saat kulesinin önünde bulunan çeşme kitabesi. Her kitabe oldukça güzel ama bu bir başka güzel yazılmış, sadeleştirilmiş kısmını aşağıya sıralıyorum;

Şahlar şahının yardımının tatlı suyu
Suya doydurdu memleketi

Allah mübarek etsin Hazreti Abdülhamit
Oldu herkesin rahatlık sebebi

Ya ilahi sen bağışla milletle
Çevirdi dünyaya nimeti

Yayıldı sevinç ışığı baştan başa
Herkesin artmakta mesudiyesi

O cömertliği huy edinmiş iyilik düşünenin
Olsun bir yıl yıl ömrünün her saati

Bunda saat var rasat var bakana
Çeşme var ayna var kıl dikkati

Bir de yıldırım afetinden
Korulmak üzere konuldu aleti

Özellikle etti Cemil Paşa gibi
Gayretli kul çok hizmeti

Hazret-i Mevlana nasip etsin
Nice saadeti o yüce ahlaklıya

Yaz Zevkiya şükran ile
Dostların işte budur mesuliyeti

Altı inirip tarihini
Söyle ya hu geldi eşref saati

Sene 1313
Yazan Recep Yesari




Vakit dar olduğu için, gayet ekonomik olan, sahile ve diğer gezip görülecek yerlere oldukça yakın olan, bir önceki gelişimizde de gitmiş olduğumuz Damak’a giderek güzel bir yemek yedim, onu da bir dörtlük ile özetleyerek, erişim bilgilerini yazıyorum. Eğer giderseniz şu an ismini hatırlayamadığım kordonun sonunda, askeriyeye yakın olan çay bahçesinin güzel çaylarından da içmenizi tavsiye ederek güzel günler ve lezzetler diliyorum!

Damak Tadı

Çanakkale Damak’ta
Deniz börülcesi var tabakta
Bir de yanında
Ekmek arası midye tava…
Adres: Yalı Cad. No: 20 Çanakkale Tel.: 217 4590

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Çıraklık/Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik