Aşçılık Mesleği ve Hukukî Yeri


23 Kasım 2010 Salı günü, Boğaziçi Üniversitesi’nde Turizm Hukuku dersleri veren, değerli Avukat İlker Ünsever ve TUREB başkanı Sayın Şeref Yenen, alanlarında konferans vermek üzere Anadolu Üniversitesi’nin konuğuydular. İkisi de harikulade bilgiler aktardılar. İlker Bey özellikle meslekler ve hukuki yerlerine değindi.


Ve şunu vurguladı: “Nasıl bir hastane doktor olmadan işleyemiyorsa, bir otel de turizm konusunda eğitimli insanlar olmadan açılmamalıdır, alanın meslek çalışanları bu haklarını sonuna kadar aramadırlar!”


Durumdan aslında herkes yakınıyor ama yıllardır maalesef ki hiçbir şey yapılmıyor! Bir eczaneyi kimse kafasına göre açamıyor ve işletemiyor, eczacılık diplomasına sahip olmanız isteniyor. Ama diğer yandan da insanları zehirleyen, hatta ölümlere yol açan yiyecek-içecek işletmeleri mantar gibi türüyor. Neden? Çünkü ilgili yaptırımlar yok. Çünkü orada çalışan aşçının diploma veya sertifika sahibi olması gerekliliği yok!


Tamam, iş yeri açarken bazı belgeleri alıyorsunuz ama çalışanlarınızın kimler olduğuna/olacağına dair maalesef ki bir düzenleme yok.


Sonra da ne mi oluyor? Benim çalışkan aşçım tutuyor çiğ tavuk doğradığı bıçakla, doğrudan müşteri tabağına gidecek taze peyniri de doğruyor… Mikropların nasıl ortamlarda ve ne şekilde bulaşıp, çoğaldıkları üzerine bilgi sahibi olmadığı için müşterilere değil, mikroplara hizmet ediyor… Olan o gıdayı tüketen misafire, ardından işletmenin imajına ve nihayetinde de ülkemize mâl oluyor. Maalesef!


Herkes, her işi, yapamaz!


Eğitim, eğitim, eğitim…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Uluslararası Doğrama Şekilleri, Usûller ve Özellikleri

Bir Aşçının Temel Özellikleri

Çıraklık/Kalfalık, Ustalık ve Usta Öğreticilik